Değişen yaşam koşulları ve teknolojiyle birlikte farklılaşan alışkanlıklarımız, bizi kendi içimize dönmekten uzaklaştırıyor. Hedeflerimiz peşinde koşarken, kimi zaman değerlerimizden ve hedeflerimizden uzaklaşıyor, koşuşturmacayla baş başa kalıyoruz.
Aslında kontrolü elimize almamız mümkün. Bunun ilk adımı ise, temel insani değerlerimizi belirlemek. Uplifers olarak temel değerlerinizin farkına varmanızı sağlayacak ve hayattaki önceliklerinizi belirlemenize yardımcı olacak önerileri bir araya getirdik.
Temel değerlerinizi belirlemenin önemi
Temel değerlerinizi belirlemek;
Amaç hissi yaratır.
Temel değerlerinizin bilincinde değilseniz, hayatın akışı içinde kaybolma ihtimaliniz yüksek. Değerlerinizin farkında olmadığınızda, kararlarınızı kendiniz vermek yerine, içinde bulunduğunuz durumlara ve sosyal baskılara göre seçim yapmak zorunda hissedebilir, başkalarının beklentilerini kendinize amaç edinebilirsiniz. Bu durumda, siz daha kendi hayatınızı yaşamaya başlamadan hayat elinizden akıp gider.
Kişisel değerlerinizi belirlemeden başka biri olmaya çalışmak oldukça yorucu. Ancak değerlerinizi belirleyip bu bilinçle hareket ettiğinizde, amaç, yön, mutluluk ve bütünlük hissiniz artar.
Kötü tercihler yapmanızı engeller.
Hayatta nelere değer verdiğiniz konusunda kararsız olmanız doğal. Ancak insani değerlerinizin bilincinde değilseniz, onlarla çatışan kararlar almanız söz konusu olabilir. Mutsuzluğunuzun ve hayal kırıklığının en büyük nedenlerinden biri, yanlış kararlar almaktır.
Özgüveninizi arttırır.
Kendinize, temel değerlerinizi belirlemek için zaman ayırdığınızda; kendi değerlerinizle bağlantılı seçimler yapma konusundaki güveniniz ve cesaretiniz artacaktır. Ayrıca, değer verdiğiniz şeyleri kağıda dökmek, hayatla kuracağınız bağı da güçlendirecektir.
Hayatı kolaylaştırır.
Temel değerlerinizin bilincinde olduğunuz zaman, karar verme süreci kolaylaşır. Seçim yapmanız gerektiğinde, seçeneklerinizi kendi tercihleriniz doğrultusunda değerlendirebilir ve içgüdülerinizin sizi yönlendirmesine izin verebilirsiniz.
Temel değerlerinizi belirlemenin yolu
Temel değerlerinizi belirlemeden önce, bilincinde olmanız gereken nokta; değerlerinizin ve hedeflerinizin birbirinden farklı şeyler olduğunu bilmektir. Değindiğimiz konu, değer verdiğiniz ve hayatınızı şekillendiren şeylerdir.
Temel değerlerinizi belirlerken izlemeniz gereken adımlar;
1. Rahatlayın. Sessiz bir ortam tercih edin ve rahat olun. Yalnız kaldığınızda düşünmenize yardımcı olacak herhangi bir yer seçebilirsiniz, deniz kenarı ya da herhangi bir park gibi.
2. Kağıt kaleminizi hazırlayın. Düşünürken, aklınıza gelen şeyleri not edebilmek için, kağıt ve kaleminizi hazır bulundurun. Bilgisayar kullanmak yerine, el yazısıyla ve saklayabileceğiniz bir şeye yazmayı tercih edin.
3. Kendinize şu soruyu sorun; “İnsan olarak gerçekten değer verdiğim şeyler neler?” Soruyu cevaplandırırken, kendinizi bütün ve özgüvenli hissettiğiniz, en mutlu olduğunuz anları gözünüzde canlandırın.
4. Aklınıza gelen her şeyi yazın. Düşünürken, aklınıza gelen şeyleri yargılamaktansa, not edin. Önemli olan, bu süreç içerisinde kendinize karşı dürüst olmanız. Öncelik sırası yapmayın ve kendinizi sansürlemeyin.
5. Listenizi 5 maddeye indirin. Bu aşama, sürecin en zorlu aşaması olabilir. Gerçekten değer verdiğiniz şeyleri belirleyebilmek için, uzun süre düşünmeniz gerekebilir. Birlikte değerli olduğunu düşündüğünüz maddeler varsa, onları gruplandırın ve grup içerisinde elemeye tabi tutun.
6. Öncelik sıralaması yapın. Listenizi 5 maddeye daralttıktan sonra, maddeler arasında en önemliden başlayarak öncelik sırası yapın. İdeal olan, değerlerinizin birbirini tamamlamasıdır; ancak kimi zaman çatışmalar söz konusu olabilir. Bu durumda hangisinin daha değerli olduğunu yeniden düşünün. Daha önce benzer bir seçim yaptıysanız, cevabınızı biliyor olmalısınız. Gelecekte benzer durumlarla karşılaşmanız halinde ise, hiçbirinden vazgeçmeden sonuç alabileceğiniz yaratıcı yöntemler geliştirin.
Listenizi yapmakta zorlanıyorsanız, aşağıdaki listeye bir göz atın.
- Affedicilik
- Aile
- Arkadaşlık
- Bağımsızlık
- Başarı
- Bilgelik
- Bilgi
- Bütünlük
- Denge
- Din
- Disiplin
- Doğruluk
- Eğitim
- Eğlence
- Evlilik
- Finansal özgürlük
- Gelişim
- Güç
- Görev bilinci
- Güven
- Güvenlik
- Huzur
- İlerleme
- İnanç
- Kendine güven
- Macera
- Maneviyat
- Mizah
- Mutluluk
- Nezaket
- Özgürlük
- Sadakat
- Sağlık
- Tatmin
- Umut
- Yaratıcılık