Üretkenlik üzerine yazılar okuyup, yapılacak işler listeleri tutup ve her ayın başında artık üretken olacağınıza dair kendinize söz verdiğiniz halde hala tembelliğe devam ediyorsanız, tembelliğinizle başa çıkmanın yollarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Gerçekten tembel misiniz yoksa bunalmış mı?
Birçok aktif ve üretken insan, hoşlandıkları işleri yaptıkları zaman kendilerini tembel olarak kabul ediyor. Hatta bu işlerle uğraştıkları zaman, büyük bir hataymışçasına davranıyorlar. Eğer böyle bir durumun içerisindeyseniz ve kendinizi tembel olarak görüyorsanız, bir dakika surum ve doğru düşündüğünüzden emin olmaya çalışın. Çünkü yanılıyor olabilirsiniz.
Psikolog Leon F. Seltzer, tembel kelimesini kullanmayı tamamen bırakmamız gerektiğini düşünüyor. En azından bu kelimenin bir kişinin bütün kişiliğini tanımlar nitelikte kullanılmaması gerektiğine inanıyor. Dr. Seltzer’e göre bir kişi kişisel disiplin ya da motivasyon sorunu yaşıyor olabilir. Eğer biz bunu toptan tembellik olarak tanımlarsak, sorunun çözümünü iyice zorlaştırmış oluruz.
Eğer tembellik sizin karakterinizi tam olarak tarif etmiyorsa alternatifler üzerinde durabilirsiniz. Bir kağıda haftalık olarak ne yaptığı teker teker yazabilirsiniz. Bu bilgiyi çıkardıktan sonra aşağıdaki gibi kategorizasyona gidebilirsiniz:
Kişisel disiplin: Eğer programınız çok dolu olduğu halde, yapmanız gereken işleri yapamıyorsanız bir kişisel disiplin sorununuz olabilir. Çözüm olarak hayatınızda yaratan öğeleri yok edebilirsiniz.
Gerçekçi olmayan beklentiler: Eğer programınız dolu ve gerçekten işlerinizi tamamladığınız halde hala daha kendinizi tatminkar bulmuyorsanız, kendinize çok yükleniyor olabilirsiniz.
Motivasyon: Eğer programınız kısmen doluysa ve siz zamanınızın çoğunu uyuyarak ya da başka aktivitelerle geçiriyorsanız, motivasyon sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Motivasyon sorunu, ne yapacağınız bilmemekle ya da depresyon sebebiyle ortaya çıkıyor olabilir. Bu sorun herkeste görülebileceği gibi, yine herkes bir şekilde bu sorunun üstesinden gelmeyi de başarıyor.
Görüldüğü üzere, tembellikle başa çıkmanın yolu, sizin için neyin önemli olduğunda yatıyor. Kendinize biraz zaman ayırmanız ve zayıflıklarınızı tespit etmeniz bu meselenin çözümünün en önemli aşamasını oluşturuyor.
İşinizi değerli kılmanın yollarını arayın
Çağımızın en önemli sorunlarından birisini, herkesin yaptığı işten neredeyse nefret etmesi oluşturuyor. Aslında, her ne kadar kendi ruhunuza uygun, mükemmel mesleği bulamasanız da, yaptığınız işten zevk almak son derece mümkün bir durumdur. Bunun için sadece yaptığınız işe değer vermeniz gerekiyor. En azından bunu öğrenmeniz hayati önemde.
İşinize karşı alaycı bir tavır takınmanızın size hiçbir yararı olmayacaktır. Bunun yerine aşağıdaki sınıflandırma üzerinde çalışabilirsiniz:
İşinizin yararlarını yazın: Her işin bir faydası vardır ve önemli olan bunların farkında olmaktır. En küçük detayları bile not edebilirsiniz.
Çalışırken eğlendiğiniz anların tadını çıkarın: Her işte çalışırken insanın eğlendiği, iyi vakit geçirdiği zamanlar oluyordur. İşte tam olarak o zamanların farkına varın ve bunu başkalarına da anlatın.
Zihninizdeki çalışma kavramını yenide tanımlayın: Çalışmanın değerli bir şey olduğu düşüncesini zihninize iyice yerleştirin. Bunu yaptığınızda bile çok büyük bir anlayış değişikliği yaşayabilirsiniz.
Hobilerinizi değiştirin
Eğer eve geldiğinizde yaptığınız ilk iş, kanepeye uzanıp televizyonu açmak ve bir yandan da Facebook’a girmek oluyorsa, bu verimsiz bir akşam geçireceğiniz anlamına geliyordur. Kaldı ki her zaman aynı şekilde hayatınıza devam ediyorsanız bu da sizin kısır bir döngüye girmenize sebep olabilir. Bunların yerine daha sosyal hobiler edinebilirsiniz ve bu sizin üretkenliğiniz üzerinde etkili olabilir.
Yaratacağınız yeni hobilerin sizin üretkenliğine fayda sağlayacak şeyler olmasına da dikkat edin. Mesela tembelliğinizi üzerinizden atacak aktivitelerle ya da bedensel hareket sağlayacak işlerle ilgilenebilirsiniz.
İstikrarlı olun ve gelişmenizi gözlemleyin
Eğer ciddi bir davranışsal değişiklik yapmak istiyorsanız, istikrarlı olmanız gerekebilir. Yapılacak işleri, hedeflerinizi belirleyin ve bir yerlere not edin. Bunları yaptıkça da, üzerlerine bir tik koyun. Sürekli olarak ilerlemenizi de gözlem altında tutun. Bu sayede siz de başarıya ulaşabilirsiniz.
Kaynak:
Lifehacker