X

Teknolojik bir devrim mi yoksa geçici bir heves mi: Apple Vision Pro

Hızla gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün, hayatımızı kolaylaştıran, eğlencemizi artıran ve işlerimizi daha verimli hale getirmek için çalışan pek çok yeni ürünle karşılaşıyoruz. Bu hızlı gelişim, sadece bireysel kullanıcıların alışkanlıklarını değil, aynı zamanda endüstrilerin de yüzünü değiştiriyor. Apple, bu devrimin öncülerinden biri olarak, yine teknoloji dünyasına devrim yaratan bir gelişme ile giriş yapıyor ve Apple Vision Pro ile adeta tüm dünyayı etkisi altına almayı başarıyor.

Son günlerde sosyal medya hesaplarınızda gözünde kar gözlüğüne benzeyen büyükçe bir teknolojik aletle yolda yürüyen, metroda seyahat eden ve hatta oto pilotta araba kullanan ve bu esnada da sanki parmaklarıyla havaya yazı yazıyormuş gibi yapan insanların videolarını görmüş olmanız çok olası. Çünkü hem dünya genelinde hem de ülkemizde büyük ses getiren Apple Vision Pro hemen deneyenlerin ve dışarıdan gözlemci olarak kullanımına şahit olanların ilgisini çekmeyi başardı.

Apple Vision Pro, Apple’ın en yeni ve en konuşulan ürünlerinden biri olarak, dünya genelinde ve Türkiye’de büyük ilgiyle karşılandı, hala da bu ilgi sürmeye devam ediyor. Bu da hem olumlu hem de eleştirel yorumların kapısını aralıyor.

Sanal gerçekliğin ötesinde: Fiziksel ve dijital dünyanın harmanlanması

Apple Vision Pro yalnızca bir sanal gerçeklik gözlüğü olmanın ötesinde, kullanıcılarına eşsiz bir deneyim sunuyor. Film izlemek, oyun oynamak, mailleri kontrol etmek, tüm bunları yaparken de bulunduğunuz ortamın içerisinde hareketlerinize, rutininize devam etmek istiyorsanız Apple Vision Pro en iyi yardımcınız olabilir. Cihazın kullanımı aslında oldukça basit, tek yapmanız gereken gözlerinizi ve parmaklarınızı kullanmak.

Kullanmak istediğiniz uygulamanın ikonuna bakarak baş ve işaret parmağınızı birleştirmeniz yeterli. Örneğin, YouTube’dan bir video izlemek isterseniz Vision Pro’nun ekranında YouTube uygulamasının ikonuna bakıp daha sonra da parmaklarınızı birleştirdiğinizde (sanki bilgisayar kullanırken mouse üzerine tıklıyormuşçasına ama tabii bu kez havada bu işlemi yapıyorsunuz, fiziksel bir aracı ile değil) YouTube uygulamasına girmiş oluyorsunuz ve yine parmaklarınızda tıpkı telefonun, tabletin ekranını kaydırır gibi uygulanın içerisinde gezinerek dilediğinizi içeriği seçebiliyorsunuz.

Siz tüm bunları yaparken de bir yandan içerisinde bulunduğunuz ortamı hala aynı şekilde görmeye ve algılamaya devam ediyorsunuz. Örneğin, bulaşık yıkarken arka plandaki tezgahın fiziksel görüntüsünün üzerinde en sevdiğiniz diziyi izleyebiliyorsunuz. Adeta fiziksel dünyanın üzerine inşa edilmiş dijital bir dünya gibi. Ve yine sevdiğiniz diziyi izlemek için de yapmanız gereken gözünüzle, örneğin Netflix gibi bir dizi/film uygulamasının ikonuna bakmak ve parmaklarınızı birleştirerek onu seçmek. Yeni nesil bir tür el-göz koordinasyonu iyileştiricisi demek de mümkün, çünkü Apple Vision Pro’yu kullanırken parmaklarınızın ve gözlerinizin adeta iş birliği içerisinde çalışması gerekiyor.

Kolay, pratik ve çok yönlü kullanımının yanı sıra biraz da teknik özelliklerine değinecek olursak; Apple Vision Pro, yüksek çözünürlüklü ekranlar ve gelişmiş ses sistemi gibi özellikleri ile ön plana çıkıyor ve Apple’ın ekosistemi ile sorunsuz bir şekilde entegre olabiliyor. Ayrıca, cihazın ergonomik tasarımı, uzun süreli kullanımlarda bile konfor sağlamak için özel olarak geliştirilmiş, kullanıcıların fiziksel dünya ile etkileşimde bulunmalarını sağlayan gelişmiş hareket takibi özelliklerine de sahip. Genel olarak cihazın tasarımı, kullanıcı deneyimi ve yenilikçi özellikleri, eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanıyor. Ancak, her yeni teknolojide olduğu gibi, bazı eleştirel yorumlar da var.

Geleceğin mi yoksa yalnızlığın mı yeni adı?

Buraya kadar her şey teknolojik bir devrimin izleri gibi görünse de Apple Vision Pro’nun pek çok olumsuz eleştiriyi de beraberinde getirdiğini belirtmekte fayda var. Bunların en başında veri gizliliği, güvenlik sorunları ve sosyal izolasyon gibi konular geliyor. Apple Vision Pro’nun yaygınlaşmasıyla birlikte, cihazın günlük aktiviteler sırasında kullanımının potansiyel tehlikeleri de gündeme geldi. Özellikle, birçok insanın yürürken ve hatta araba kullanırken Apple Vision Pro’yu kullanması, olası kazaların ve tehlikelerin önünü açıyor gibi görünüyor.

Geçtiğimiz günlerde viral olan videolardan birinde bir Apple Vision Pro kullanıcısı, Tesla marka arabasıyla otomatik sürüş özelliğinde giderken Vision Pro’yu kullanıyor. Ve bu da araba kullanırken tüm dikkatin yolda olması gerekirken bambaşka uğraşlarla meşgul olmanın, aslında ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda çoğumuzu düşünmeye sevk ediyor. Tesla gibi oto sürüş özelliği olan arabaların yanı sıra böyle bir özelliği bulunmayan arabaları sürerken de kullanıcıların Apple Vision Pro’yu kullanıp kullanmayacaklarının düşüncesi bile büyük bir endişe kaynağı.

Cihaz, kullanıcılara sanal gerçeklikle birlikte gerçek dünyayı da aynı anda sunabilme özelliğine sahip olmasına rağmen, kullanıcıların dikkatinin dağılmasına ve çevresel farkındalığın azalmasına neden olabilir. Örneğin, Apple Vision Pro ekranından bir şeyler yaparken arka planda ortamı eş zamanlı olarak görmek, kafa karışıklığına ve dikkat eksikliğine yol açabilir. Bu durum, özellikle trafiğin yoğun olduğu yollarda veya kalabalık ortamlarda ciddi güvenlik sorunlarına neden olabilir. Benzer bir şekilde yolda yürürken veya toplu taşıma ile seyahat ederken kişinin kendisini ve diğer insanları da olası tehlikelere (çarpışma, düşme, dengesizlik hali vb.) karşı açık bırakabilecek olması da cabası. Dolayısıyla hem kullanıcıların hem de aynı ortamdaki diğer insanların güvenliği her zaman en önemli konu olmalı.

Gizlilik ve veri güvenliği konusundaki endişeler de önemli bir tartışma konusu. Cihazın gelişmiş takip teknolojileri ve sensörleri, kullanıcıların kişisel verilerinin nasıl işlendiği ve korunduğu konusunda soru işaretleri yaratmış olsa da Apple, bu konuda yüksek gizlilik standartlarına uygun olarak Vision Pro’nun tasarlandığını belirtti. Ancak, hala bu konuda birtakım soru işaretleri mevcut.

Kaynak: pcmag

Cihazın eleştiri oklarını üzerine çeken bir diğer yönü ise yalnızlık temasında yoğunlaşıyor. Yine sosyal medyada viral olan birtakım görüntüler, kişilerin bir aradayken bile Apple Vision Pro ile kendi dünyalarına çekildiklerini gösteriyor. Kullanıcılar, gerçek dünyadan uzaklaşarak sanal ortamlarda daha fazla zaman geçirmeye başlamış gibi görünüyor ve bu da sosyal izolasyona ve iletişim becerilerinin zayıflamasına yol açabilir şeklinde yorumlanıyor. Apple Vision Pro ve/veya benzeri akıllı cihazların teknoloji bağımlılığını tetikliyor olabileceği de cabası.

Sonuç olarak, Apple Vision Pro’nun teknolojik bir başarı olduğu genel kabul görse de, cihazın kullanımıyla ilgili eleştiriler ve dezavantajlar da akılları kurcalamaya devam ediyor. İlerleyen günlerde kullanıcı deneyimlerine ve cihazın değerlendirmelerine yönelik yorumların da artması bekleniyor.

İlginizi çekebilir: Kadın sağlığına ve kadınların yaşam kalitesini iyileştirmeye odaklanan ‘FemTech’in yükselişi

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale