Teknolojik atılımların hayatımızı nasıl değiştirdiğini gösteren icatlar

Bilim ve teknoloji alanında heyecan verici gelişmelerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Bir zamanlar ancak bilim-kurgu filmlerinde görebileceğimiz şeyler artık günlük hayatımızın bir parçası durumunda. Özellikle son yıllarda teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmeyi gördükçe, gelecek 10 yılda ortaya çıkacak yeni icatlar ve gelişmeler için heyecanlanmamak elde değil 🙂

İşin en güzel yanı da, tüm bilimsel keşifler, teknoloji konusunda daha hızlı atılım yapılmasına imkan sağlıyor. Yıllar geçtikçe, yenilikleri yaratma hızımız katlanarak çoğalıyor. Söylediklerimizi daha iyi açıklamak için, iş hayatının farklı sektörlerinde yapılan atılımları sizler için derledik. Bu atılımlar 2026 yılında dünyanın nasıl görüneceği konusunda sizlere ışık tutacak. İşte 10 mükemmel yenilik:

1. Bioteknoloji

biyonik el
Touch Bionics ürettiği biyonik el plastik kaplaması sayesinde insan derisine benziyor.

Beyin sinyalleriyle çalışan biyonik el

Elbette, biyonik ele sahip olduğunuzda hayalinizdeki gibi kayaları delemiyorsunuz; ancak biyonik el, parmakları olmayan insanlar için işlevsel bir el görevi görüyor ve narin eşyaları tutmanıza yardımcı oluyor. Tamamen beyin tarafından kontrol edilen biyonik el için ameliyat olmanız da gerekmiyor. Touch Bionics şirketi biyonik el üretiyor ve biyonik el plastik kaplaması sayesinde insan derisine benziyor.

2. Mimari

dönen binalar

Dubai, her ne kadar lükse harcadığı çılgın paralarla bilinen bir yer olsa da, Dubai’de bulunan developer’lar hem gösterişli hem de pratik uygulamalarla gökdelenler yaratmayı başarıyorlar

Gördüğünüz bu güzel binalar 59 bağımsız dönen modülden/zeminden oluşuyor. Dönen zeminler sayesinde ev sakinleri dış dünyayı her gün farklı bir açıdan gözlemleyebiliyorlar. Her zemin, dakikada ortalama 6 metre dönüyor ve ev sakinleri bu dönüşü hissetmiyorlar. Bağımsız dönüşler sayesinde binalar sürekli farklı bir görünüşe sahip oluyor.

Estetik açıdan üst seviyede olan, muhteşem görünümlü binaların en güzel özelliği, her kat arasına yerleştirilen rüzgar türbini. Kirliliğe yol açmayan enerji tüm bina ve çevre için yeterli gücü üretiyor ve gerçek inovasyon tam da bu noktada ortaya çıkıyor.

3. Bilgisayar hızı, boyut ve kullanılabilirlik

Hız

Teknoloji severlerin birçoğu 1965 yılında ortaya çıkan Moore Yasası’nı bilirler. Bu yasaya göre bilgisayar chip’lerine yerleştirdiğimiz transistörlerin sayısı her yıl ikiye katlanır ve bu şekilde bilgisayar hızı ikiye katlanmış olur. Ne var ki, çoğu insan Moore’un kendi yasasıyla ilgili dikkat çektiği başka bir noktayı bilmez: 2020 yılında bu yasa muhtemelen nihayete erecektir, çünkü chip’lere yerleştirilen transistör sayıları fizik kuralları gereğince sınırlanacaktır. Peki bu, bilgisayar hızındaki büyük artışın 10 yıl içinde durma noktasına geleceği anlamına mı geliyor?

Gartner’da yarı iletkenler için yapılan araştırmanın yürütücüsü Jim Tully’ye göre cevap hayır: “Teknoloji, chip’lerin bireysel atom ve molekülleri kullanarak bir araya geleceği, aşağıdan yukarı bir yaklaşımla, bir çeşit nanoteknoloji ile bunu ikame edecektir.

Saygın Gelecek bilimci Ray Kurzweil, 2008 yılında, moleküler bilgisayar teknolojisinin 2020’de ortaya çıkmasıyla, bilgisayarların insanların düşünsel yetilerine sahip olabileceğini belirtmiştir.

Boyut ve kullanılabilirlik

bilgisayar

Macbook Air, 2020’de fiziksel bilgisayarların var olacağını sorgulatacak kadar ince bir bilgisayar. Intel geliştiricilerine göre klavye ve fare gelecekte kesinlikle var olmayacak, ki bilgisayarları zihninizle kontrol edebiliyorken elinizin altında bir alfabeye ihtiyaç duymayacağınız da oldukça açık.

Intel araştırmacısı Dean Pomerleau, “Beyin dalgalarıyla ilginç şeyler yapabileceğinizi kanıtlamaya çalışıyoruz. İnsanlar, eninde sonunda, beyin nakline daha fazla istekli olabilir. Düşünce gücüyle internette sörf yapabildiğinizi hayal edin.” diyor.

Pomerleau ve dünya genelindeki diğer birçok araştırma grubu, beyindeki kan akışının haritasını çıkarmak için beyin görüntüleme araçlarıyla çalışıyor. Buldukları bir sonuca göre ayrı bireyler aynı görsele odaklandığında, beyinlerindeki kan akışı benzer bir yol izliyor.

4. Enerji

sandia solar panelleri
Sandia solar paneller

Güneş enerjisi, çok yakında fosil yakıtları ve yetersiz kalan rüzgar türbinlerini geride bırakacak. Kurzweil’e göre, güneş enerjisinin birim başına karşılık gelen maliyeti hızla azalmakta ve toplam güneş enerjisi miktarı da hızla artmakta. Hatta son 20 yıldır her iki yılda bir ikiye katlanıyor ve bütün dünyanın enerji ihtiyacını karşılamak için sadece 8 kere ikiye katlanmaya ihtiyacı var.

Sandia adlı bir şirketin ürettiği teknoloji, Kurzweil’in bu öngörüsünü destekler nitelikte:

Sandia’nın güneş pilleri, aynı yeterlikte işlerliğe sahip olduğu halde bugün kullanımda olan güneş panellerinden 100 kat daha az materyalden üretiliyor. Güneş enerjisi söz konusu olduğunda en büyük engelin güneş panellerinin pahalı ve büyük olması olduğu düşünülürse, bu yeni küçük pillerin büyük fark yaratacağı söylenebilir. Örneğin; bugün kullanımda olan paneller devasa boyutlara sahip ve güneşi takip etmeleri için büyük motorlara ihtiyaçları var. Fakat Sandia’nın pillerinin neredeyse hiç ağırlığı yok ve güneşi takip etmeleri için sadece 1 milimetre hareket ettirilmeleri yeterli.

Daha şaşırtıcı olan şey ise, bu piller sıvıların içine yerleştirilebilir ve esnek materyallere yazdırılabilir; ki bu da pillerin her çeşit yüzeyde kullanılabilir olmasına imkan tanıyor. Arabanızın bütün yüzeylerinin bu enerji dinamolarla kaplı olduğunu bir düşünsenize!

5. Sağlık

3d printer
3d yazıcı

Soğuk algınlığının hala kesin bir tedavisi olmamasına karşın, kişiye özel organ üretiminin gerçekleştirilmesi an meselesi.

Organovo isimli şirket ticari amaçlı üretim için ilk 3D biyo yazıcıyı geliştirdi ve bu sayede özel amaçlı organ üretimi mümkün hale geldi. Bu işlem sırasında kullanılan her hücre müşterinin vücudundaki kendi hücreleri temel alınarak  oluşturuluyor ve sonuç olarak orjinaliyle bire bir aynı olan bir doku üretilebiliyor.

İlgili yazı: 10 maddeyle 3D yazıcıların hayatınızı kökten değiştirmesine hazırlanın

Genelleyecek olursak, nanoteknoloji sağlık dünyasında devrim yaratan bir alan. Çok küçük hücresel alanları oluşturabilmek için öncelikle DNA’nın nasıl çalıştığını daha iyi anlayabilme ve yeni özelliklerin keşfedilmesiyle gelecekte sağlık dünyasını aydınlık bir gelecek bekliyor.

Geçtiğimiz günlerde bilim adamları DNA üzerinde şizofreni,otizm ve yaşlandırmayı geciktiren genler keşfettiler bile. Bunlar gibi birçok hastalığın tedavisi de yakın gelecekte mümkün olacak gibi görünüyor.

Kaynak:

highexistence.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!