Teknoloji yeni bir atılıma hazır: Bitmeyen pil bulundu
Bugün kullandığımız tüm elektronik ürünlerin hepsinin bir ömrü var, bu da ürünlerin tüketim toplumuna mükemmel bir şekilde hizmet etmesini sağlıyor. Bir düşünün; gündelik hayatımızda kullandığımız tüm ev aletleri ve elektronik ürünler şu ankinden çok daha uzun süre dayansaydı, sürekli olarak yeni ürünler alır mıydık?
Piller bunun en güzel örneklerinden biri. En iyi performans gösteren lityum piller dahi 500 şarj kullanımına sahip, daha sonra güçleri azalıyor ve değiştirmeniz gerekiyor. Yapılan güncel bir araştırma ise tüm bu olumsuzlukları tarihe gömmeye hazırlanıyor. California Üniversitesi’nden doktora adayı Mya Le Thai tarafından geliştirilen bir pil tam tamına 200.000 şarj döngüsü kadar ömre sahip olup şu an kullandığımız pillerden 400 kat daha iyi.
Pil kaza eseri icat edilmiş
İşin ilginç yanı, pilin icat edilmesi ise tamamen kaza eseri olmuş olması. Basın toplantısında California Üniversitesi’nden Reginal Penner bunu şu sözlerle açıklıyor: ‘Mya etrafta oyalanırken her şeyi ince bir tabaka haline getirdi ve şarja soktu. Daha sonra da jeli kullanarak kapasite kaybı olmaksızın yüzbinlerce kez şarj edebileceğini keşfetti.’
Bu aşamada ilk hedef katı pillerde lityum yerine altın nano teller, likit yerine de elektrot jeli kullanmaktı. Gerçekte lityum pillerin bazı önemli eksiklikleri bulunuyor: Lityum pilleri oluşturan sıvı, bu pilleri yanıcı ve ısıya duyarlı bir hale getiriyor ve zaman içinde pilin içindeki lityum aşınıyor. Araştırmacılar altın nano teller ve jel kullanarak konvansiyonel pilin gelişmiş versiyonunu yaratmayı planlıyorlar.
İlgili yazı: Gelişen teknolojinin ve internetin hiçbir zaman cevap veremeyeceği tek ihtiyaç
Nano teller mükemmel bir iletken olmasına karşın oldukça kırılgan bir yapıya sahip. Araştırmacılar bu sorunu da nano telleri manganez dioksit ve elektrot jeli ile kaplayarak çözüyorlar. Bu sistem, yapının diğer pil sistemlerine göre çok daha dirençli olmasını sağlıyor.
Kaynak:
themindunleashed.org