Akıllı ev aletlerinden insansı robotlara, yapay zeka destekli kişisel asistanlardan sürücüsüz araçlara… Dünya hızlanıp teknoloji hayatımıza pek çok fayda getirirken, “mahremiyet” kavramı üzerine düşünmeye değer… Dijital teknoloji sınırını ne kadar aştı? Teknoloji çağında bireysel bağımsızlığımızı ve mahremiyetimizi nasıl koruyabiliriz? Teknoloji ve mahremiyet arasında nasıl bir ilişki var? “Nesnelerin interneti” çağında kişisel alanlarımız ne durumda, gelin beraber bakalım:
Nesnelerin interneti
Sanal asistanınız evinizi çekip çevirebilir, hava durumunu size erkenden bildirebilir ya da kuaförden randevunuzu alabilir. Ayrıca kameralarla ve akıllı anahtarlarla evinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Yapay zeka ve GPS teknolojisinden yararlanan otonom arabalarla, insan hatasından kaynaklanan kazalar ortadan kalkabilir. Yapay böbrek üreten 3D yazıcılar bir yana; gözümüz kulağımız olan, bütçemize göre, her birimizin cebine bir biçimde girmiş teknolojik sırdaşlar…
Teknolojinin toplum için faydasını anlatırken, WhatsApp’ın gündeme getirdiği gizlilik sözleşmesiyle bir kez daha “ayıldık”: Bize dair kimsenin bilmediği, en mahrem tüm bilgiler cebimizdeki telefonda saklıydı! Popular Mechanics ne diyor? “Dijital ajanlar her an peşimizde”. Dünya kocaman bir BBG evi artık.
İlginizi çekebilir: WhatsApp Sözleşmesi aslında ne anlatıyor?
Yeni bir dünya, yeni bir yaşam
Teknolojinin tüm faydalarının yanı sıra, birbirine bağlı bu cihazları kullandığımızda sosyal hayatımız kayıt altına alınıyor aslında. Bu noktada, verilerimizin mahremiyeti ve güvenliği hayati… Kullanıcı olarak olaya “farkındalık”la yaklaşmak elzem. Teknoloji her ne kadar hayatımızı çekip çevirse de, bireyler olarak çevrimiçi gizliliğimizin kontrolü bizde, bunu hatırlamalıyız. Kişi ve kuruluşlar, verilerimizi kötüye kullandıklarında ve güvenliğimizi ihlal ettiklerinde gizlilik ayarlarını ve araçlarını hayata geçirebiliriz.
Güvenliğiniz adına hangi adımları izleyebilirsiniz?
- Sosyal medya hesaplarınızı silmek istemiyorsanız, güvenlik ayarlarından paylaştığınız bilgileri en aza indirin. Unutmayın ki, bu tam bir koruma sağlamayacak.
- İnternette yaptığınız işlemler sonucunda, geride bir dijital ayak izi bırakıyorsunuz. E-posta ya da dosya alışverişini güvenle şifreleyebileceğiniz araçları kullanın.
- Geride bıraktığınız izleri kaydetmeyen ve verilerinize ulaşmaya çalışan siteleri engelleyen ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımlardan yararlanın.
- Gönderdiğiniz mesajların cihazınızdan çıkarken ekstra güvenlik önlemleriyle şifrelendiği, karşı tarafa ulaştığında deşifre edildiği ve her iki tarafta da depolanmadığı uygulamalara yönelin.
- Herhangi bir sosyal medya ya da e-posta hesabınızla giriş yapmadığınız ve arama geçmişinizi kaydetmeyen motorlara yönelin.
Umuyoruz ki gizlilik yasaları, WhatsApp sözleşmesiyle alevlenen bu tartışmayı bir yere vardırır ve bireylerin gizliliklerini daha iyi korumalarına yardımcı olmak için yeni teknolojiler geliştirilir.
Yazarın diğer yazılarını okumak için tıklayınız. tıklayınız.