“Teknoloji beynimizi nasıl etkiliyor?” sorusunun bilimsel cevabı
Akıllı telefonlar, yerimize düşünebilen bilgisayar ve yazılımlar işlerimizi çok kolaylaştırıyor olabilir. Tek tuşla sosyal medyada sörf yapmak, yemek siparişi vermek ve faturaları ödemek hayatımıza fazladan zaman kazandırıyor. Ancak bu olanaklara sahip olmak sandığımız kadar yararlı mı?
Vücudumuzun yönetim merkezi beynimize ne kadar iyi davrandığımızı anlamak ve teknolojinin etkilerini yakından incelemek için, yanıtı bilim insanlarına bıraktık ve teknolojinin insan beyni üzerine etkileriyle ilgili bazı çarpıcı bulgulara ulaştık.
Uzun saatler boyunca teknolojiyle iç içe olmak, hafıza ve dikkat süresini olumsuz etkiliyor
Bilgi ve fikir paylaşımı yapmanın getirileri 10 sene öncesine oranla çok daha fazla olsa da, bu aşırı etkileşimin sakıncaları da bulunuyor. Time dergisindeki habere göre, 2009 yılında Stanford Üniversitesi’nin bir araştırmasında medya “multitasking”i, yani aynı anda çoklu medya kullanımında bulunanlar odaklanmada güçlük çekerek ihtiyaçları olan bilgiyi rastgele detaylardan ayırt etmede zorlandılar. 8 yıl önce yapılan bu araştırmadan sonra bilgi akışı elbette ciddi oranda artış gösterdi.
Araştırmalara göre, her gün 50 kez telefona bakıyoruz ve 6 saat civarında sosyal medyada zaman geçiriyoruz. Bununla beraber, milyarlarca Google araması yapılıyor, 500 milyon tweet atılıyor ve Youtube’a 13,8 milyar saatten fazla süreli video yükleniyor.
Teknolojiye olan bağımlılığımız yalnızca odaklanmayı güçleştirmiyor, aynı zamanda düşünme şeklimizi de değiştiriyor. Yine Time dergisinde yer alan habere göre, bilginin bir Google araması uzaklığında olduğunu bilmek beyni tembelleştirerek hatırlamayı ve ihtiyaç duyulan bilgiyi depolamayı zorlaştırıyor.
İlgili yazı: ”Multitasking” sorunsalı: Çoklu medya kullanımının beyin fonksiyonları üzerindeki etkileri
Stanford Üniversitesi’nde yapılan daha yakın tarihli bir araştırmaya göre ise; öğrenciler, gerçek kişilerce yazılmış içerikleri, görünür bir biçimde yazılı olmalarına rağmen sponsorlu içeriklerden ayırt etmede zorlandılar.
Teknoloji, hafıza ve dikkat konusunda beynimizi tembelleştiriyor.
UCLA davranış bilimleri profesörü ve iBrain kitabının yazarı Dr. Gary Small, “Bu cihazlarla çoklu mecra kullanımı sırasında, işlerimizi etkili bir şekilde hallettiğimiz algısına kapılıyoruz Ancak işten işe atlamak beyin için verimli bir kullanım şekli değil.” diyor.
Londra’da University College tarafından yapılan bir araştırmaya göre, beynimizi sürekli yeni bir işe odaklamaya çalıştığımızda, onu her seferinde yön değiştirmeye zorluyoruz. Bu da beyindeki yüksek seviyedeki bilgiden ve duygu işleminden sorumlu ön singulat kortex’i zayıflatıyor.
Beynimizi yormamak için neler yapabiliriz?
Bulduğumuz her boşlukta beynimizi meşgul etmek yorucu ve verim azaltıcı olabiliyor. Bunun yerine düşüncelere ve teknolojik takibe biraz ara vererek aklımızı medidatif konuma alabilir, anın tadını çıkarabiliriz. Hayat, sanal gerçeklikten daha geniş!
İlgili yazı: İçinizi rahatlatacak hızlı mantra ve pratik nefes egzersizi
Kaynak: Journal.thriveglobal
Time
Dailymail