Zeka geliştirici oyunlarla daha zeki olmanın mümkün olmadığını pek çok kişi söylüyor. Aslında bir bakıma bunun doğru olduğu kabul edilen bir gerçek. Ancak son dönemde yapılan bir araştırma, doğru şekilde odaklanmış bir çalışmayla beyin gücünün artırılabileceğini söylüyor.
John Hopkins Üniversitesi’nde yapılan ve Journal of Cognitive Enhancement dergisinde tayımlanan araştırmaya göre beynin kısa süreli hafıza olaylarından sorumlu olan pre-frontal korteksi hedefleyen tek bir yararlı egzersiz var. Araştırmacılara göre bu egzersizi düzenli olarak yapmak, bu hafıza türünü geliştirmeyi sağlıyor. Bu da bazı temel konularda daha başarılı olmanıza yardımcı olabiliyor. Güçlü bir kısa süreli hafıza, telefon numaralarını, yer-yön uyarılarını hatırlamaya, iş ve eğitim hayatında problem çözme yeteneğini geliştirmeye yardımcı oluyor.
Peki bu “mucizevi” denebilecek egzersiz nedir? Egzersiz, “dual-n-back” denilen bir hafıza dizilim testi. Daha çok bir oyuna benzeyen bu testte karşınıza çıkan görsel ve işitsel uyarıcıları hatırlamanız bekleniyor. Söz konusu araştırma için yanıp sönen kare şekilli görsele bakan katılımcılara aynı anda bazı harflerin sesleri dinletildi. Zaman geçtikçe test daha zorlaştırıldı. Aslında basit bir çocuk oyununun biraz daha zorlaştırılmış hali gibi düşünebilirsiniz. Testin bir örneğini alttaki videodan görmek mümkün:
Araştırmanın başındaki isimlerden Kara J. Backer, bilişsel gelişim egzersizlerine inanıp inanmamanın dışında bu çalışmadan elde edilen bulguların çok daha önemli bir anlamı olduğuna işaret ediyor ve bunu şöyle yorumluyor:
“Bu araştırmayla birlikte, ne tür bir çalışma yapmanın daha önemli olduğunu göstermiş olduk. Çalışarak bilişsel yetenekleri geliştirmekle ilgileniyorsanız, en tutarlı sonuçları ve performans üzerindeki en önemli etkiyi bu çalışmayla almak mümkün.”
Araştırmacılar şimdilerde ise neden “dual-n-back” oyununun bu kadar etkili olduğu sorusunun yanıtını bulmaya çalışıyor. Bu çalışmalar aynı zamanda oyunun daha efektif hale getirilmesine de yardımcı olacak. Bir sonraki aşama ise bu oyunun beyin geliştirme programları için pazarlama veya klinik amaçlarla kullanılmasını sağlamak.
Kaynaklar:
Lifehacker
Magnetic Memory Method