Tefekkür sanatı: Kelimelerin gücünün farkında mısınız?

2023 yılının ilk Uplifers yazısında sizleri tefekkür sanatıyla tanışmaya davet ediyorum. Tefekkür hakkında çok farklı anlayışlar ve tanımlar bulmak mümkündür. Ancak Nalanca tanımlamam gerekirse yani bana göre tefekkür nedir diye baktığımda; benim için bir fırsat sanatıdır. Ancak bir başkası için odaklanma sanatı olabilir, başka biri için meditasyon süreci olabilir, hatta bir düşünme biçimi de olabilir. Nihayetinde hepsinin ortak adı tefekkürdür. Kendi iç dünyana bir şey ile adım atıp gittikçe derinleşerek daha büyük yapısını incelemek için derin bir konsantrasyon, derin bir sessizlik ve derin bir düşünme sanatıdır.

Peki bu neden önemlidir? Neden tefekkür etmeliyiz? Neden odaklanmalı ve daha derin daha büyük bir parçayı fark etmeliyiz? Çünkü, her şey kendinden daha büyük olan kendi parçasına hizmet eder. Her şey bir kuantum meselesidir. Hatta bunu daha alışık olduğumuz bir lisanla söylersem; her şeyde bir tavuk mu yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan hikayesi vardır. Evrende hiçbir şey anlamsız değildir ve evrendeki her şey başka bir şeye hizmet eder. Dolayısıyla tefekkür etmenin önemi buradan gelir, sonsuz olasılıklar dünyasında tek bir neden sonuç ilişkisiyle geliştirilen çıkarımlardan daha fazlası olduğumuzu keşfetmek için gerekli bir yoldur, yöntemdir, ihtiyaçtır.

Aksi takdirde tek bir neden ve sonuç ilişkisinin içinde kaybolup giden sıkışmış mağduriyet oyunlarını oynamak zorunda kalıyoruz; kurban bilinci. Oysa şu an yeni bir yaşam biçimi doğuyor, gökyüzü değişiyor, enerjiler değişiyor ve tüm dengeler yeniden yapılanıyor öyleyse biz de insan olarak yeniden yapılanmanın adımlarını kendimize doğru atmanın formüllerini bulabilmeliyiz; kurban zihniyetinden özgürlük zihniyetine geçmeliyiz.

Benim tefekkür yöntemim “kelimeler”; yani Nalanca geliştirdiğim tefekkür sürecimde kelimeler bana daha büyük hizmet edilen alanları ve kendi dünyamın derinliklerinin kapılarını açıyor. Çünkü her kelimenin içindeki tavuk mu yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan hikayesini bana her kelime tek tek gösteriyor. Bu yüzden seviyorum kelimelerin içinden kalbimin derinliklerine inmeyi, beni aydınlatan ışığı yakmalarından haz alıyorum ve kendi yarattığım illüzyonların içinde böylelikle kelime kelime özgürleşebiliyorum. Gelin birlikte küçük bir tefekkür örneğini kelimenin kendisiyle yapalım:

Kelime nedir?

Her kelime, bir tefekkür her tefekkür, bir aydınlanma fırsattır.

Kelimenin en güzel tanımı Vikipedi’de: Kelime veya sözcük, tek başına anlamlı, bir ya da birbirine bağlı birden fazla biçimbirimden oluşan, ses değeri taşıyan dil birimidir. Bu da bana her kelimenin bireyin kurduğu cümleye ve hissettirdiği duruma göre titreşimler ve anlamlar oluştururken onlarca algı yaratma potansiyeli olduğunu gösteriyor. Örneğin, “korku” hepimizin bildiği sıradan bir kelimedir. Gün içinde defalarca kullanılan ve defalarca hissedilen bir kelime: Tehdit olarak algılanan bir olay veya bir düşünce sonucunda, uyarıcı bir tepkinin adına “korku” diyor olsak da bu tanımıyla “korku” ifadesini kullanan kaç kişi tanıyoruz? Ben hiç tanışmadım.

Benzer kelimler olan “kaygı ve endişe” içinde aynı şeyleri söylemek mümkündür ancak incelediğimizde bu tarz benzer kelimelerin hepsi aynı sonuca çıkıyor: Tehdit olarak algılanan bir olay veya bir düşünce sonucunda oluşan uyarıcı bir tepki. Eğer bu manada düşünülecek olsaydı yani “korkuyorum veya kaygılıyım” diye ezberden kelimler kullanılırken asıl manasının farkında ve bilincinde kullanıyor olsaydık sizce durum ne denli bir değişiklik gösterebilirdi.

Şayet ben, “korktum” dediğim an tefekküre girdiğimde hemen neyi tehdit olarak algıladığıma bakıyorum, hangi duyusal algımın bana uyarıcı bir his yarattığına bakıyorum hatta zihnime düşen tecrübelerime ve bilgi sıralamasına bakıyorum. Böylelikle aslında korkmadığımı daha önce beni korkutan herhangi bir şey hatırladığımı ve o hisse dayanarak şimdi de korktuğumu görebiliyorum. Yani şimdi de korktuğum bir şey olmadığını fark ediyorum çünkü şu an tehdit oluşturan bir şey olmadığını görüyorum. Böylelikle şimdi de kendimi ezberden ifadeye çıkan korku kaygısının illüzyonundan özgürleştiriyorum. Çünkü, korku sadece bir kelime ve her kelime gibi bana ne yaşattığından daha önemli bir anlamı yok. Bana yaşattığı anlamı da kısıtlayan veya özgürleştiren sadece benim.

Böylelikle kelimenin veya kelimelerin tefekkürüne girerek aslında en büyük meselelere dönüşen “korku” hakkında kendime tecrübe kazandırmanın tefekkürünü tamamlayabiliyorum.

Bu bir tefekkür örneğiydi; başladığın şeyle gelişen ve sonuçlanan aynı şey olmadığını elimden geldiğince örneklemeye çalıştım. Umarım size de ilham olmuşumdur. Çünkü kelime, sözcüğünde ki tavuk mu yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan hikayesine bakabilirsiniz. Yani kelimeler mi bizi kışkırtıyor yoksa kelimeleri biz mi kışkırtıyoruz?

Bugün sizlere bir davetim var ancak öncesinde güzel bir haberi sizinle paylaşmak istiyorum: Gen anahtarları kitap serisinin ilki olan “Tefekkür Sanat” baskıya girdi ve birkaç hafta içinde sizlerle paylaşıyor olacağız. Böylelikle kitapta yer alan onlarca tefekkür yöntemlerinden biriyle sizde kendi yönteminizi geliştirebilirsiniz. 16.01.2023 Pazartesi günü 20.30’da gen anahtarları ücretsiz aylık açık sohbetin çevrimiçi yayınında konumuz “tefekkür sanatı”, katılmak isteyen herkes davetlidir:

Gen Anahtarları Açık Sohbet

https://us02web.zoom.us/j/7864924561?pwd=eFVrcXNHMmdmT3F4WlVVZmtKWjFtZz09

Toplantı Kimliği: 786 492 4561

Parola: 12071971

Kaçıranlar için Gen Anahtarları Türkiye YouTube @genanahtarlarturkiye1783 adresinde tekrarını izleyebilirsiniz. Canlı yayında sorularınızı sorabilir ve daha fazla tefekkür sanatı hakkında detayları paylaşmamız için fırsatlar sağlayabilirsiniz.

Kendi tefekkür yönteminizle kendinize özgürleşmeniz dileğimle huzurla ve keyifle kalın diyorum.

İlginizi çekebilir: Kendin olma sanatı: Hak ettiklerinizin önündeki tek engel kendi sınırlarınız

Nalan Kahraman Human Design ve Zihin Eğitmeni
Merhaba, Ben kimim? – Neden varım? – Önemli olan akıllı olmaksa hissettiklerim niye var? türünden bitmek bilmeyen sorularımın cevaplarını 2008 yılında tanıştığım Human Design ... Devam