Özellikle ilerleyen yaşlarda bozulabilen kalp sağlığı, hepimiz için önemini koruyan ciddi bir konu. Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen kalp hastalıkları arasında en ciddi problem ise kalp krizi. Her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kalp krizi vakalarını, bu nedenle daha yakından incelemek istedik. Aşağıda konuyla ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz:
Kalp krizine ne yol açar?
Tüm kaslar gibi kalbin de oksijene ihtiyacı vardır ve yeterince oksijen alamadığı durumlarda kalp krizi gerçekleşir. Yağ birikintileri ya da plakalar, kroner atardamarda bir duvar oluşturur. Bu damarlar, kalbimize gerekli kanı ileten damarlardır. Plakalar biz yaşlandıkça büyür, ve ilerleyen yaşlarda, yaşam tarzına bağlı olarak, bu plakalarda bazı tıkanıklıklar oluşabilir. Eğer bu plakalardan biri kırılır ya da çatlarsa, birkaç dakika içinde etrafında kan pıhtıları oluşur ve zaten neredeyse kapalı olan damar tamamen kapanmış olur. Kalp kaslarına kan akışı durur ve birkaç dakika sonra oksijensiz kalan hücreler ölmeye başlar. Hemen müdahalenin olmadığı durumlar, kasın yeterince kan pompalayamamasıyla ve düzensiz nabız atışı ile sonuçlanabilir.
İlginizi çekebilir: Depresyon kalp sağlığınızı nasıl etkiliyor?
Kalp krizini nasıl anlarız?
Kalp krizinde en önemli şey vaktinde müdahaledir. Ancak bunun için öncelikle kalp krizinin yaygın belirtilerini öğrenmemiz gerekiyor. En yaygın olan belirtinin oksijensiz kalan kalp kasının neden olduğu göğüs ağrısı olduğunu söyleyebiliriz. Kalp krizi geçirenler; sırta, sol kola, çeneye ve karına kadar yayılabilen bu ağrıyı genellikle bir tür ezilme ya da kıskaç hissine benzetiyor. Ne var ki kalp krizi her zaman ani yaşanmıyor. Bazen hastalar bulantı veya nefes darlığı ile başlayan bir kalp krizi geçirebiliyor. Kadınlarda ve yaşlılarda ise en sık görülen belirti güçsüzlük ve yorgunluk hissi. Ayrıca şeker hastalarının kalp krizi şeker hastası olmayanlara göre çok daha sessiz ve belirtisiz gerçekleşiyor.
Ne yapılmalı?
Herhangi birinin kalp krizi geçirdiğinden şüphelendiğiniz anda ilk yapmanız gereken şey acil servisi aramak olmalıdır. Çünkü daha önce de söylediğimiz gibi kalp krizi anında hızlı hareket etmek çok önemli. Öte yandan kanı incelten aspirin ve damarın açılmasını sağlayan nitrogliserin almak da kalp krizinin kötüleşmesini engelleyebilir. Hastanede koyulan tanının ardından durumun şiddetine göre gerekli tedavi yöntemleri ve müdahaleler izlenecektir.
Kalp krizinden korunmak için
Kalp krizi tedavisi gelişiyor olsa da bunu önlemek hayati önem taşıyor. Genetik durum ve yaşam tarzı, kalp krizi olasılığını en çok etkileyen iki faktör. Genetiğinizle ilgili yapabileceğiniz bir şey olmasa da, yaşam tarzınızı değiştirerek bu hastalıktan korunabilirsiniz. Egzersiz, sağlıklı beslenme, fazla kilolardan kurtulma gibi yapılabilecek basit şeyler, önceden geçirmiş olsanız dahi kalp krizi geçirme riskinizi büyük oranda azaltır.
İlginizi çekebilir: Omega-3 yağ asitleri kalbi kalp krizi sonrasında da koruyor
Konuyla ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
Kaynak
TedEd