TED konuşmacısı Helen Fisher, aşıkken beynimizde neler olup bittiğini açıklıyor

“Aşk nedir?” sorusuna şüphesiz hepimizin vereceği bir cevap var. Binlerce yıldır üzerine düşünülen, hakkında eserler verilen bu kavram herkesin bildiği tanıdığı bir duygu olsa da; ilginçtir ki bunun nedenleri ve ne olduğuyla ilgili hala elimizde tam olarak kesin bilgiler mevcut değil.

Neden aşık olduğumuzu, bunu sağlayan koşulların ne olduğunu bilim şimdiye kadar sadece belli bir oranda açıklayabilmiş durumda. Vücudun kimyasıyla alakalı olan bu durum, genellikle farkında olmaksızın biyolojik olarak kendimize ve soyumuzu devam ettirmeye en uygun kişiyi seçmemiz sayesinde gerçekleşiyor. Ancak bir insanı uğruna her şeyi yapacak, hatta hayati tehlikeleri göze alacak kadar çok sevmenin nedeni yine de henüz tam anlamıyla kavranmış değil.

Aşıkken veya terk edildiğimizde beynimizde neler oluyor?

Helen Fisher, aşk konusunda uzmanlaşmış bir antropolog. Şimdiye kadar bununla ilgili birçok çalışması olan Fisher, yürüttüğü son araştırmada aşık insanların ve yakın zamanda terk edilenlerin beyin MR’larını çekerek, aşkın beyinde yarattığı etkileri gözlemlemeyi amaçladı.

Çalışmaya, çok aşık 37 kişinin katılımı sağlandı. Bunların 17’si mutlu, 15’i ise henüz terk edilmişti. Geri kalanlarsa 10 ila 25 yıllık evli olup hala aşık olduğunu belirtenlerdi. Çalışmanın sonunda özellikle terk edilen aşıkların beyninde farklı bölgelerle ilgili ilginç sonuçlar tespit edildi. Bu sonuçlardan biri terk edilen kişinin beyninde olup bitenin sadece romantik duygularla ilgili olmadığıydı. Öte yandan bireyin terk edildiğinde yapması gereken şeyin normalde, eski ilişkisini unutup yenisine devam etmek olmasına rağmen, tam tersi olduğu gözlemlendi. Bir başka deyişle, terk edilen kişi, eski sevgilisine daha çok aşık oluyordu.

Aşağıdaki videoda Helen Fisher’ın konuşmasının tamamını ve çalışmanın ortaya koyduğu diğer sonuçları bulabilirsiniz:

The brain in love | Helen Fisher

Kaynak:

ted.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!