Tecavüze uğramak bir bireyin yaşayabileceği en travmatik cinsel deneyim olduğu halde, azımsanmayacak kadar çok sayıdaki kişi tecavüzü cinsel bir fantezi boyutuna taşımış durumda. Peki nasıl oluyor da hem etik hem de legal açıdan desteklemediğimiz bir aktiviteyi cinsel bir fantezi olarak kafamızda kurgulayabiliyor ve bundan zevk alabiliyoruz?
Tecavüz fantezisiyle ilgili yapılan bir çok çalışma ve bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkmış çok farklı görüşler mevcut.
Örneğin, cinsellik yazarı Dan Savage’a göre bireyler cinsel korkularını fantezi boyutuna taşıma eğilimindeler. Yani, cinsel fantezilerimiz aslında korktuğumuz şeylerle başa çıkma mekanizmalarımız. Kıskanç bir koca sürekli karısının onu aldatacağını düşünüyor ve bundan korkuyorsa, karısını başka biriyle cinsel bir deneyim yaşarken izleme fantezisi geliştirebilir. Aynı şekilde tecavüze uğramaktan korkan bir kadın da bununla başa çıkabilmek için tecavüzü fantezi olarak kafasında kurgulayabilir ve bundan zevk alabilir. Bu teoriyle ilgili yapılmış çok fazla nitel ya da nicel araştırma olmadığından dolayı geçerliliğine şüpheyle yaklaşmak gerektiğinin de altını çizmeliyiz.
Peki, tecavüz fantezisinin altında yatan diğer sebepler neler olabilir?
Başka bir teoriye göre tecavüz fantezisine sahip bireyler genelde tecavüz kurbanları, fakat bu konuda yapılan araştırmalar tecavüz mağdurlarının, yaşadıkları travmayı fanteziye çevirme eğilimlerinin diğer kadınların fanteziye çevirme eğilimlerinden daha fazla olmadığını gösteriyor.
Bu konuyla ilgili bir diğer teori de, kadınların toplumda cinsellikleri bastırılmış şekilde yaşamalarına tepki olarak, bilinçaltında tecavüz fantezisi geliştirdikleri yönünde. Bu teoriye göre kadınlar kendi istekleriyle cinsel ilişkiye girdiklerinde kendilerini suçlu hissediyorlar çünkü bunu kendi zevkleri için yapıyorlar. Ancak birinin onları istemedikleri bir cinsel deneyime zorlaması, suçluluk duygusunu ortadan kaldırıyor; çünkü deneyim istekleri dışında gerçekleşiyor ve baskı hissetmeden cinselliklerini yaşayabiliyorlar. Yapılan cinsellik araştırmaları, bu teoriyi de destekler nitelikte bir bulguya henüz sahip değil.
Tecavüz fantezileriyle ilgili geliştirilmiş olan ve en geçerli sayılabilecek teori, bu fantezinin cinsel deneyime fazlasıyla açık olmaktan kaynaklandığı yönünde. Araştırmalara göre tecavüz fantezisi olan kadınların kendilerine olan güvenleri, cinsellikle ilgili pozitif düşünceleri ve farklı çeşitlerde fantezilere sahip olma oranları çok daha yüksek. Bu teoriye göre fazla sayıda cinsel fantezisi olan kadınlar, fantezilerin içeriğinde ve çeşitliliğinde de en yaratıcı olan grup. Yani, tecavüz fantezisi aktif bir hayal gücünün ürünü olabilir.
Tecavüz fantezisi genelde bireylerin zihninde gerçek tecavüzden farklı şekilde kurgulanıyor. Gerçek ve fantezi ürünü olan tecavüzün ayrıldığı en fark edilebilir nokta, fantezide kontrolün sizin elinizde olması. Kim tarafından tecavüze uğradığınıza, ne kadar zor kullanıldığına ve sonuca karar veren yalnızca sizsiniz. Sonuç olarak, tecavüz fantezisi olan bireylerin tecavüze uğramak istiyor olabileceği görüşü tamamen bir söylentiden ibaret.
Ana kaynak:
Lehmiller
Yan kaynaklar:
- Gold, S. R., Balzano, B. F., & Stamey, R. (1991). Two studies of females’ sexual force fantasies.Journal of Sex Education & Therapy, 17, 15–26.
- Bivona, J. M., Critelli, J. W., & Clark, M. J. (2012). Women’s rape fantasies: An empirical evaluation of the major explanations. Archives of Sexual Behavior, 41, 1107-1119.