Tavuk göğsü çok iyi bir yağsız protein kaynağıdır. Yeterince protein tüketen insanların kas dokularını korumaları ve sağlıklı bir metabolizmaya sahip olma ihtimalleri daha fazladır. Tavuk göğsü güçlü ve görece uygun fiyatlı bir ürün olduğundan dengeli, sağlıklı bir beslenme planının iyi bir parçası olabilir.
Tavuk Göğsü Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?
Aşağıdaki veriler 85 gram kadar tutan kemiksiz, derisiz, ızgara tavuk göğsü içindir. Ancak pek çok ticari olarak satılan tavuk göğsünün bu miktardan fazla olduğunu unutmayın. Eğer tek bir tavuk göğsü tüketiyorsanız, muhtemelen bir porsiyondan fazlasını alıyorsunuzdur.
- Kalori: 128 kcal
- Yağ: 2.7 g
- Sodyum: 44 mg
- Karbonhidrat: 0 g
- Lif: 0 g
- Şeker: 0 g
- Protein: 26 g
Karbonhidratlar
Tavuk göğsünde şeker veya nişasta bulunmaz ancak bunun için ekmeksiz tüketmek ve çok fazla sos, baharat katmamak gerekir. Bunlar eklenmediğinde karbonhidrat içermez ve bu nedenle glisemik yükü sıfırdır.
Yağlar
Derisiz tavuk göğsünde sadece çok az yağ vardır ve 3 gramın altındadır. Bunlar genelde doymamış yağlardır ancak 1 gramdan daha az olmak üzere doymuş yağ da vardır.
Eğer tavuk göğsünün derisini üstünde tutacak olursanız, kalori, yağ ve protein miktarı daha yüksek olacaktır. 85 gramlık kavrulmuş, haşlanmış veya fırında tavuk göğsünün derisi olduğunda 166 kalori, 6.6 gram yağ ve 25 gram protein sağladığını belirtelim.
Protein
Tavuk göğsü iyi bir yağsız protein kaynağıdır. Et yiyen insanlar için tavuk tüketimi bedenin protein ihtiyaçlarını karşılamanın ve bu sırada çok fazla yağ tüketmemenin iyi bir yoludur. Seçtiğiniz pişirme yöntemine göre tuz oranı da doğal şekilde düşük olacaktır.
Vitamin ve Mineraller
Tavuk göğsü çok iyi bir selenyum, fosfor, B6 vitamini ve niasin kaynağıdır.
Tavuk Göğsünün Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Tavuk göğsünde bulunan az yağlı proteinlerin pek çok önemli avantajı vardır ve bu nedenle pek çok yeme planına iyi bir şekilde uyum sağlar.
Kas Kütlesi Yapmaya ve Korumaya Yardımcı Olur
Proteinler bedenin kas kütlesinin korunmasına yardımcı olurlar ve aynı zamanda güç egzersizleri ile birlikte kas yapmanıza yardımcı olurlar. Araştırmalara göre kas ve güç kaybı yaşlı insanlarda ölüm oranları ile doğrudan bağlantılı.
Kemikleri Güçlendirir
Bilimadamları ve doktorlar hayvansal proteinler bakımından yüksek bir beslenme düzeninin kemik yoğunluğunu azaltabileceğine ve kemik kırıkları riskini arttıracağına inanıyorlardı. Ancak daha yeni araştırmalara göre protein, kalsiyumla birlikte kemiklerin korunmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle kemikleri güçlü ve sağlıklı tutmak üzere yeterince protein tüketmek önemli.
İştahı Azaltır
Protein tüketmek daha tok hissetmenize yardımcı olur ve bu da aşırı yemeye engel olur, yeme isteğini bastırır. Fazla kilolu olup da düşük kalorili bir beslenme düzeni uygulayan erkeklerle yapılan bir çalışmada, daha fazla protein tüketen erkeklerin iştah kontrollerinin ve doygunluklarının daha iyi olduğu görülmüş. Yani iştahı azaltmasının bir yan etkisi olarak kilo verme sürecinde olanlara da yardımcı olur. Ancak bunun için ölçülü bir şekilde tüketilmesi, yağ eklemesinin az olması ve ayrıca derisiz bir şekilde tüketimi gerekir.
Vitamin ve Mineral Alımı Sağlar
Tavuk göğsü selenyum, fosfor, B6 vitamini ve niasin bakımından zengindir ancak bunun yanında diğer mineral ve vitaminlerden de hatırı sayılır miktarda barındırır. Ancak bu miktar temel olarak onun nasıl yetiştirildiğine bağlı olduğundan her tavuk göğsünün aynı besin değerlerini sağlaması mümkün olmayabilir. Örneğin serbest gezen tavukların besin değerlerinin fenni yemle beslenen tavuklara göre daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle sadece tek bir gıdaya yüklenmekten kaçınmalı ve pek çok farklı gıdadan oluşan bir beslenme düzenine sahip olmayı unutmamak gerekir.
Tavuk Göğsünün Zararları Nelerdir?
Alerjiler
Kümes hayvanlarına dair alerji nadirdir ancak mümkündür. Doktorlar bu et türlerine karşı alerjinin kırmızı et alerjisi kadar yaygın olduğunu belirtiyorlar ancak bir et türüne alerjiniz olması, diğerine de alerjiniz olacağı anlamına gelmiyor. Bazen yumurta alerjisi olanların da kümes hayvanlarına karşı doğal bir alerjisi olmaktadır. Bu tip alerji genelde çiğ etle temas halinde ortaya çıkar ve pişmiş et tüketiminde görülmeyebilir.
Yan Etkileri
Böbrek hastalıkları olanların çok fazla protein alımı konusunda dikkatli olmaları gerekir. Bu nedenle böbrek hastalıklarınız varsa en iyi protein kaynakları ve miktarları konusunda doktorunuza danışın.
Hayvansal bir protein olduğu için tavuk göğsü vejeteryanlar ve veganlar için tüketime uygun değildir.
Aşırı tüketimi yüksek protein alımından dolayı gut hastalığına sebep olabilir ve bu nedenle özellikle bitkisel gıdalar ile birlikte ölçülü tüketimi önemlidir.
Tavuk Göğsü Türleri
Tavuk göğsünü doğrudan kullanıma hazır ve tüyleri yolunmuş şekilde alabilirsiniz. Pek çok markette ve toptancıda donmuş ve ayrı şekilde paketlenmiş halde bulabilirsiniz. Ancak alırken etiketini iyi okumayı unutmayın. Çünkü özellikle soslu satılan bazı versiyonlarında daha fazla tuz olabilir.
Ayrıca organik, antibiyotiksiz gibi bazı tabirler de tavuk etlerinde bulunabiliyorlar. Bunların açıklamaları şöyle:
- Serbest gezen: Üreticiler tavuklarının dış mekanlara erişimleri olduğunu gerekli kurumlara kanıtlamak zorundadırlar.
- Doğal: Yapay bir bileşen veya renk ilavesi olmayan, en az şekilde işlenmiş ürünler için kullanılır. En az şekilde işlenmişten kasıt ise ürünün temel değerlerinin değişmemesidir.
- Hormonsuz: Hormonların kümes hayvanlarının üretiminde kullanılmalarına izin verilmez. Bu nedenle hormonsuz olduğuna dair ibarelerin zaten çok da bir anlamı yoktur.
- Antibiyotiksizdir: Üreticinin gerekli kurumlara antibiyotik kullanmadığına dair gerekli belgeleri ve kanıtları göstermesi sonucunda ürünün üzerine konulabilen bir etikettir.
- Organik: Organik ürünlerin pek çok şartı vardır ve bunlardan bir tanesi de %100 organik yem kullanımının gerekli olmasıdır.
Nasıl Saklamalı ve Kullanmalı?
Çiğ tavukta Campylobacter ve Salmonella gibi bakteriler bulunabilirler ve bunlar hastalık sebebi olabilirler. Tavuk etini en az 73 dereceye kadar pişirmek bakterileri öldürür ancak yine de çiğ ete dokunurken doğru şekilde davranmak da önemlidir. Tavuğu asla yıkamayın veya durulamayın, her zaman dokunduktan sonra ellerinizi, yüzeyleri ve araçları temizleyin.
Hem pişmiş hem de çiğ tavuk her zaman buzdolabında tutulmalı ve orada bir kaç gün boyunca dayanacaktır. Pişirdikten sonra artanları iki saat içerisinde buzdolabına koyun veya dondurucuya atın. Hem çiğ hem de pişmiş tavuk buzlukta dokuz aya kadar dayanır.
Tavuk göğsünü hazırlama şekliniz onun yağ ve kalori miktarını ciddi şekilde değiştirecektir. Fırında kavurmak, kaynatmak ve ızgara gibi yöntemler genelde en sağlıklı yöntemler olurlar çünkü yağ miktarını azaltmanızı sağlarlar. Tavada yağla sotelemek veya kızartmak gibi yöntemler ise kalori ve yağ miktarında artışa yol açarlar.
Sonuç Olarak
Tavuk sağlığınıza pek çok fayda sağlayabilecek önemli besinler bakımından çok zengindir.
Ancak sağlıklı tavuk ürünlerini seçmek, pişirme yöntemine dikkat etmek de önemlidir. Kızartma ve kavurma yerine fırında, haşlayarak veya başka sağlıklı şekillerde pişirmek, besin değerlerinin korunmasına, gereksiz tuz ve yağ alımından kaçınmanıza yardımcı olur.
Bunun yanında onu diğer pek çok besinle birlikte sağlıklı bir düzen içerisinde tüketmeyi unutmayın. Sadece tavuk göğsü tüketmeye çalışmak özellikle böbrek problemleri olanlarda sıkıntılar doğurabilir.
Kaynaklar;
https://greatist.com/eat/chicken-breast-nutrition
https://www.healthline.com/nutrition/calories-in-chicken
https://www.verywellfit.com/how-many-calories-in-chicken-breast-3495665