X

Tatlı patates normal patatese meydan okuyor

Günümüzde kullanımı bakımından dördüncü sırada yer alan patatesi; özellikle kilo kontrolü sağlama sürecindeysek, tüketmekten kaçınabiliyoruz. İçerdiği yüksek karbonhidrat oranı ve yüksek glisemik indeksi; bizi tüketmeden önce bir kez daha düşünmeye itiyor. Bu tür sebeplerden dolayı; özellikle son zamanlarda mutfaklarda “vazgeçilmez” olan “tatlı patates”, normal patatesin yerini alıyor. Peki tatlı patates ve normal patatesin farkları neler? Bizi tatlı patatesi tercih etmeye iten başlıca sebepleri gelin beraber inceleyelim.

Tatlı patates, vücudumuzun yüzde 16 değerinde B vitamini ihtiyacını karşılıyor.
Tatlı patates hakkında bilmeniz gerekenler
  • Öncelikle, 1 orta boy patates 40 gram karbonhidrat içerirken, tatlı patates 26 gram karbonhidrat içerir.
  • Lif bakımından daha zengin olan tatlı patates daha uzun süre tokluk sağlayarak kilonuzu kontrol etmenizde yardımcı olur.
  • Tatlı patates, vücudumuzun yüzde 16 değerinde B vitamini ihtiyacını karşılar, bu vitamin sayesinde vücudumuzun aminoasit ve sindirim sistemi düzenlenir.
  • Tatlı patates, kan pıhtılaşmasında rolü olan “fibrinojen” içerir.
  • 200 gram tatlı patatesin içeriğinde %214 oranında A vitamini vardır! Bu da kemik-kas gelişimi, saç bakımı ve cilt parlamasında önemli bir rol oynar.
  • Tatlı patatesin içerdiği yüksek magnezyum oranı; kas aktivitesi ve sinir sistemini düzenler, hücresel bölüme gelişme için gerekli olan proteinlerin sentezlenmesine yardımcı olur.

 

İlginizi çekebilir: K vitaminini küçümsemeyin: Hangi besinlerde bulunur ve faydaları nelerdir?

Psikolog Melisa Darmar: İstanbul’da doğdum. Liseyi Koç Lisesi ve üniversiteyi Koç Üniversitesinde Psikoloji alanında tamamladıktan sonra King’s College de Nörobilim ve Psikoloji Masterı yaptım. Aynı zamanda Barselona’da Davranışsal Nörobilim Sertifikası aldım. 2019-2020 yıllarında Danone İnsan Kaynaklarında çalıştım. Şimdi ikinci yüksek lisansımın Çift ve Aile Klinik yükseklisansı olması için çalışmalarımı sürdürüyorum. Aynı zamanda Sosyal Ben, TESYEV gibi vakıflarda gönüllü olarak çalışıyorum. Yazı yazmayı çok seviyorum! Gelin beraber Uplifers’da buluşalım!
İlgili Makale