Tatile çıkarken birçok kişi eksiklerini defalarca kontrol etmesine rağmen bazen yine de bir şeyler ters gidebiliyor. Tatilinizin zehir olmasına izin vermeden, içinde bulunduğunuz durumu düzeltebilirsiniz. Uplifers olarak tatilde yaşanan tersliklerden kurtulma rehberi hazırladık:
1. Uçuş iptalleri ve rötarlar
Eğer uçuşunuz iptal olduysa Avrupa Birliği yönetmelikleri gereği havayolu şirketinin ya biletinizin kullanılmayan hizmetlerinin karşılığını iade etmesi ya da en kısa zamanda aynı varış noktası için bir başka bilet düzenlemesi gerekiyor. Ayrıca yaşanan durumdan kaynaklanan tüm otel ve diğer masrafların da yeni uçuş saatine kadar havayolu şirketi tarafından karşılanması gerekiyor.
Eğer havayolu şirketiniz otel ve yiyecek masraflarını karşılamanızı isterse, yaptığınız tüm masrafların faturalarını saklamayı unutmayın çünkü daha sonra bu faturaların karşılığını isteyebilirsiniz. Eğer tercih ettiğiniz havayolu şirketi AB merkezli ise üç saatten daha fazla rötar durumlarında şirketinizin size en az 250 euro telafi ödemesi yapması gerekiyor. Rötar, havayolu şirketi değil kötü hava koşulları, güvenlik nedenleri veya trafik kontrol grevleri gibi dış nedenlerden kaynaklanıyorsa herhangi bir para ödemesi yapılamıyor.
2. Kalkışa yetişememe
Gemi, tren veya uçağınızı sizin dışınızda bir nedenden ötürü kaçırdıysanız, seyahat sigortanızın yolculuğun geri kalanındaki tüm ekstra masrafları karşılaması gerekiyor. Yaptığınız masrafları kanıtlamak için yine faturaya ihtiyacınız olabilir. Ayrıca uçağı kaçırdıysanız havayolu şirketinizle mutlaka iletişime geçmeyi ihmal etmeyin, aksi durumda bu uçuşa bağlı olan diğer uçuşunuz veya dönüş uçuşunuz da iptal olabilir.
3. Kayıp bagaj
Eğer bagajınız gelmediyse, bagaj bölümünden ayrılmadan bu durumu bildirin. Kayıp bagajınızın detaylarının da yer aldığı bir tutanak tutulmasını sağlayın. Havalimanındaki kayıp bagaj bürosunda bir yetkili bulamazsanız, yine kayıp bagaj tutanağı tutun ve bunu uçuştan itibaren 7 gün içinde havayolu şirketine gönderin.
Üç hafta içinde kayıp bagajınız gelmediyse, artık umudu kesebilirsiniz ancak bagajınız 1-2 gün içinde de gelebilir. Havayolu şirketi bu süre içinde “elzem eşyalar” için yaptığınız masrafları karşılamakla yükümlü. Ancak bu açıklama bazen yeterli olmayabiliyor. Bu yüzden havayolu şirketinize hangi masrafların karşılandığını sormayı unutmayın. Havayolu şirketleri bazen size seyahat sigortanızı sorabilir, bu durumda masraflarınıza dair daha yüksek bir tazminat alabilirsiniz.
4. Araç kiralama
Araç kiralama piyasasının doğasından kaynaklanan aksaklıklar nedeniyle bu, tatilinizin en stresli deneyimi haline dönüşebilir. Bunu engellemek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:
– Kasko/sigorta koşullarını kontrol edin.
– Akaryakıt koşullarını kontrol edin. Aracı bırakırken deposunun dolu mu boş mu olması gerektiğini sorun.
– Aracı dikkatlice inceleyin ve gözünüze çarpan bir eksiklik varsa yola çıkmadan önce hemen bildirin, fotoğrafını çekin.
– Aracı bırakırken dikkatlice fotoğraflarını çekin ve böylelikle aracı nasıl teslim ettiğinize dair kanıt sağlamış olursunuz.
5. Şikayet mekanizması
Tatillerde en çok karşılaşılan şikayet konuları, konaklamayla ilgili olanlar. Eğer bir sorun varsa otel yetkilisini, acentanızı veya tur operatörünüzü hemen bilgilendirin. Size yardımcı olma fırsatını tanıyın. Eğer bu şansı vermezseniz, daha sonra zararınızın karşılanması ihtimaliniz de azalır.
Temel olarak haklarınız iki prensibe dayanır; rezervasyonun güvenilir olması ve konaklanacak yerin broşüründe, internet sitesinde belirtilmiş olması. Bunları referans vermek size yardımcı olabilir.
Ayrıca şikayetinizi dile getirirken sakin kalmaya özen gösterin. Sakin ve çözüm odaklı olursanız, karşınızdakinden de çözüm adına daha çok şey alabilirsiniz. Olası bir tartışmaya girmek büyük ihtimalle sizi çözüme götürmeyecektir. Müzakereci yönünüzü kullanmanın zamanı!
Tüm bunlara rağmen çözümü sizi tatmin etmeyen ciddi bir problemle karşı karşıyaysanız, kanıt olarak fotoğraf ve video çekebilirsiniz. Yaşadığınız soruna tanık olan kişilerin iletişim bilgilerini alabilirsiniz. Eğer mağduriyetinizi mahkemeye taşımak isterseniz, bu adımlar hayati önem taşıyabilir.
6. Emniyetle ilgili durumlar
Eğer yurt dışındayken tutuklandıysanız veya benzeri bir durumla karşı karşıya kalırsanız, derhal bulunduğunuz ülkedeki büyükelçilikle iletişime geçin. Koşullar gereği size sınırlı bir yardım sunabilirler ancak haklarınızı temsil edeceklerinden kuşkunuz olmasın.
7. Pasaport kaybetme
Pasaportunuzu kaybetmeniz durumunda en yakınınızdaki konsolosluk veya büyükelçiliğe danışabilirsiniz. Pasaportunuzun kaybolduğunu bildirmeniz ve acil seyahat belgesi başvuru formu doldurmanız gerekebilir. Kayıp pasaport için ceza ödemeniz gerektiğini unutmayın. En yakın temsilcilik tarafından verilen seyahat belgesi ile bulunduğunuz ülkeden ayrılabilir ve varış noktanıza ulaşmadan önce beş ülkeden daha geçebilirsiniz.
8. Seyahat sigortası
Seyahat sigortaları genellikle iki konuda size yardımcı olabilir. Bunlardan biri kayıp veya çalıntı durumu. Eğer bir eşyanızı kaybettiyseniz veya çalındıysa, 24 saat içinde polise başvurmanız ve polis raporunu sigorta şirketine ulaştırmanız gerekiyor.
İkincisi ise sağlık yardımı. Olası bir acil durumda, şirketinizin size verdiği telefon numarasıyla irtibat kurarak yardımcı olmalarını sağlayabilirsiniz. Tatilden döndüğünüzde olası durumlara karşı hastane raporu ve ilaç tedavisine ilişkin belgeleri almayı unutmayın.
Kaynak:
Telegraph