X

Tatil sonrası fazlalıklardan kurtulmanıza ve hafiflemenize yardımcı olacak 5 öneri

Takvim yaprakları hızlıca savruldu Eylül ayı geldi bile. “Daha tatillere doyamadım” dediğini duyar gibiyim. İtiraf edeyim ben de sendenim. Artık yazı geri getiremeyiz ama yazın bize getirdiklerine de bir göz atalım istedim.

Tatiller ve açık büfeler, plaj serüvenleri, akşam yemekleri, barbekü partileri, hafta sonu piknikleri ve şimdi bir de son olarak bayram gezmeleri… Bir sürü güzel anı, yeni tecrübeler ve bronz bir tenle güzel bir yaz geçirmiş olmanı diliyorum. Peki yaz tatilinin sana kazandırdığı tek şey bunlar mı? Bu süreçte ipin ucunu biraz kaçırıp  tartıda birkaç kilo fazlalıkla karşılaştıysan, ve “eyvah, nereden geldi şimdi bu kilolar!” diyorsan bu yazım senin için.

Şimdi sıra vücudundan özür dileyip, gelen fazlalıkları göndermede… İşte sana yardımcı olacağını düşündüğüm 5 madde…

1. Kahvaltıyı ihmal etme

Çok erken kalkıyor ve zaman sorunu yaşıyor olabilirsin. Ama daha sağlıklı olmak ve daha kolay kilo verebilmek için, en önemli tavsiyem güne güzel bir kahvaltıyla başlaman. Yapılan araştırmalar da kahvaltı yapan bireylerin kilo kontrolü sağlamada daha başarılı olduğunu söylüyor. E hadi ne duruyorsun, sabahları vaktin yoksa akşamdan kendine güzel bir kahvaltı hazırla… 1 çay bardağı sütün içine 2 yemek kaşığı chia tohumunu koy, buzdolabında beklet, sabah içine en sevdiğin meyveden 1 porsiyon dilimle ve ye. Hindistan cevizi ve tarçın da yakışacaktır.

2. Ara öğünlerini atlama
Ara öğün yemek hem kilo kontrolü sağlamak hem de mide ve bağırsak sistemini rahatlatmak açısından oldukça önemlidir.

Gün içinde acıktığını hissettiğin zamanlarda sağlıklı seçimlerle ara öğün yapmak bir sonraki öğünde aşırı yemeni önleyecektir. Ara öğün yemek hem kilo kontrolü sağlamak hem de mide ve bağırsak sistemini rahatlatmak açısından oldukça önemlidir. Öğünlerini 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün olarak planlayabilirsin. Ara öğünde tükettiğin besinlere de dikkat etmek gerekir. Yüksek yağ ve şeker içeren besinler kan şekerinin hızlı yükselip hızlı düşmesine ve çabuk acıkmana sebep olabilir. Bu yüzden taze veya kuru meyve, fındık, badem, ceviz, ev yapımı kurabiyeler gibi sağlıklı seçimlere yönelmeni tavsiye ederim.

3. Her gün taze meyve ve sebze tüket
Tek bir sebze ya da meyveye odaklanma ve rengarenk beslen…

Özellikle de bayram sonrası günlük sebze ve meyve tüketimin azalmış olabilir. Sebze ve meyveler doğal yollardan antioksidan, lif ve vitamin, mineral almanın en kolay ve keyifli yolu. Dünya Sağlık Örgütü günde toplamda en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimini öneriyor. Bunun 3 porsiyonunu meyve, 2 porsiyonunu sebze olarak düşünebilirsin. Unutma ki her sebze ve meyve kendine özgü mineral, vitamin ve sağlığa yararlı bileşikler içeriyor. Tek bir sebze ya da meyveye odaklanma ve rengarenk beslen…

4. Yeterli sıvı almayı unutma

Yazın çok fazla susadığını ve her fırsatta soğuk sulara sarıldığını biliyorum. Ama havalar biraz serinledikçe, terle kaybedilen sıvı azalınca su tüketimi azalabiliyor, dikkat! Özellikle mevsim geçişlerinde sıvı tüketiminin azalması yorgunluk, halsizlik, dikkatsizlik ve baş ağrılarına sebep olabiliyor. Yeterli sıvı alımı kendini daha zinde hissetmeni sağlarken ödem atmana da yardımcı olacak. Eğer direkt su içmekte zorlanıyorsan suyunu taze meyvelerle renklendirebilir, içine kan şekerini dengelemek için biraz tarçın ve ödem atmayı kolaylaştırmak için zencefil ekleyebilirsin

5. Hareket et
Hareket etmek, sağlıklı olmak ve hayatta kalmak için yemek ve su kadar değerlidir.

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için tek başına beslenme yetmiyor. Egzersizle desteklemek de gerekiyor. Hareket etmek, sağlıklı olmak ve hayatta kalmak için yemek ve su kadar değerlidir. Hemen korkma, egzersiz dediysem profesyonel bir sporcu ol demedim. Sadece daha aktif olmaya çalış yeter. İlk olarak günde en az 10.000 adımı hedefle, eve dönerken 1 durak önce inip yürü, markete araba yerine yürüyerek git, hafta sonları sevdiklerinle yürüyüş yap, asansör kullanma… Hem fiziksel hem de ruhsal olarak hafifleyeceksin bana güven, çünkü egzersiz sırasında kişiye mutluluk hissi veren endorfin hormonunun salgılanma miktarı artar.

İlginizi çekebilir: Dışarıda sağlıklı beslenmenin 10 kuralı

Yazarın diğer yazıları için tıklayın. Yazarın diğer yazıları için tıklayın. 

Betül Karakuş: 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, nutrisyon destek, poliklinik ve dahiliye bölümlerinde ve Özel Ankara Güven Hastanesi’nde yetişkin beslenmesi üzerine; Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde çocuk beslenmesi üzerine; T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri mutfağında kurum beslenmesi üzerine stajlarını başarıyla tamamladı. Diyabet diyetisyenliği, kardiyoloji diyetisyenliği, sporcu diyetisyenliği kursları başta olmak üzere bir çok eğitim ve kurs programına katıldı. Nisan 2014 tarihinden itibaren Mezura Kliniği’nde diyetisyen olarak çalışmaya başlayan Betül Karakuş; Mezura’nın wellness çalışmalarının yönetimi ve koordinasyonundan sorumludur. Ayrıca Mezura Kliniği’nde hasta tedavi ve eğitimi konularında, bilimsel yayın takip ve uygulama geliştirme konularında Uzm. Dyt Dilara Koçak’a yardımcı oluyor.
İlgili Makale