Tasarım dünyası, binlerce etkileyici örnekle dolu. Tıpkı Apple markasının baş tasarımcısı Jonathan Ive’in tasarladığı Apple ürünleri ve kurumsal kimliği gibi. Bir düşünsenize endüstriyel tasarımcılar olmasaydı, günlük hayatta kullandığımız eşya ve araçlar neye benzerdi? Ya da moda tasarımcıları olmasaydı giyinmekten bu kadar zevk alır mıydık?
Ancak bilmelisiniz ki tasarımlarıyla dünyayı değiştirmek ve modern hayatı yeniden şekillendirmek yalnızca profesyonel tasarımcıların işi değil! İşte tasarımları ile dünyayı değiştiren 7 (tasarımcı olmayan) isim ve yaptıkları:
İlginizi çekebilir: İki farklı dili konuşan insanı sohbet ettirebilen kulaklık: The Pilot
- Bundan tam 2300 yıl önce, dünyada neredeyse hiçbir medeniyet izi yokken , birbirine komşu bölgeleri fethederek ilk Çin İmparatoru olan Ying Zheng, lojistik açıdan kolaylık sağlamak için tüm ordunun silahlarını standardize ederek savaş ve savunma sanayiinin ilk adımlarını henüz o çağda atmış oldu.
- Blackbeard the Pirate — Edward Teach, korsanların daha heybetli görünerek saldırılardan korunmalarını sağlamak için o klasik büyük korsan şapkasını ve yüksek ökçeli korsan çizmelerini tasarladı.
- Kırım Savaşı sonrası hastanelerde enfeksiyon yüzünden ölen askerleri fark eden Florance Nightingale, yaşamının bundan sonrasını hastane hijyeni konusunu geliştirmek için çalışarak geçirdi.
- Kaligrafi sanatçısı olan Bette Nesmith Graham, otomatik daktiloların icadından sonra el yazmaları eskisi kadar rağbet görmemeye başladı. Çünkü elle yapılan kaligrafide kullanılan karbon şeritler daktiloda kolayca düzeltilemiyordu. Bu açığı fark eden sanatçı, şu an hala kullandığımız daksili geliştirdi.
- Önde gelen endüstri ürünleri firması 3M’de çalışan bir mühendis olan Spencer Silver’ın geliştirdiği özel bir yapıştırıcı teknolojisi nedense şirkette değerlendirilmeye değer görülmemişti. Yıllar sonra bu maddeyi yapışkanlı kağıt üretiminde kullanmayı düşünen Silver, Post-it markasının fikir babası oldu.
- Kamusal alandaki hijyen sorunundan dertli olan kardeşler Irvin ve Clarence Scott, bu ihtiyaçlarından yola çıkarak tek kullanımlık kağıt mendilleri tasarladılar. Yine kağıt havlular da bu fikrin bir başka versiyonuydu.
- Sahibi olduğu mağazadaki iş yoğunluğuna yetişmekte zorlanan ve işleri bir biçimde daha pratik bir hale getirmeye çalışan Bernard Silver, günümüzün modern barkod teknolojisinin temellerini henüz 1950’li yıllarda attı.
İlginizi çekebilir: Teknolojik atılımların hayatımızı nasıl değiştirdiğini gösteren icatlar
Kaynak: inc.com