Tartışmaları yönetmeyi öğrenin: “Ben dili” nedir?
Kullandığımız dil, konuşmanın akışını ve karşıdaki insanın duygularını önemli ölçüde şekillendirir. Doğru iletişim ve dil ile kolaylıkla yönetebileceğiniz bir tartışma, yanlış iletişim ve yanlış dil kullanımı ile çok daha olumsuz yerlere gidebilir. Özellikle romantik ilişkilerde sıklıkla ufak konularda tartışmak ve bu tartışma sırasında yanlış bir dil kullanmak çiftler için oldukça yıpratıcı olabilir. Konuşmalarda kullandığımız iki tür dil vardır; sen dili ve ben dili. Şimdi bunları yakından tanıyalım.
Konuşurken sıklıkla kullandığımız sen dili (suçlayıcı dil); yargılar, suçlar, eleştirir, karşıdaki insanda direnmeye ve savunmaya geçme ihtiyacına yol açar. Kendinizi ifade edemez, ihtiyaçlarınızı iletemezsiniz. “Beni ihmal ediyorsun”, “Bencillik yapıyorsun”, “Sürekli telefonla oynuyorsun” gibi…
Ben dili ise karşıdakine suçlu hissettirmez, savunmaya geçmesine sebep olmaz, olumlu iletişimin kapısını açar, kendinizi ifade edebilmenizi sağlar, duyguları karşı tarafa doğru aktarır. “Kendimi yalnız hissediyorum”, “İhtiyaçlarımı duyduğunu bilmek istiyorum”, “Kendimi ihmal edilmiş hissediyorum, telefonu bırakman mümkün mü?” gibi… Dikkat etmeniz gereken nokta, ben dilinin karşı tarafa kötü hissettirmeden duyguları iletme amacı taşımasıdır. Yani ihtiyaçlarımızı ifade etmekten geri durmuyor ama karşı tarafı da kırmıyoruz.
Karşınızdaki kişiye “Telefonla oynuyorsun” demek yerine “Kendimi ihmal edilmiş hissediyorum, telefonu bırakman mümkün mü?” derseniz karşı taraf savunmaya geçmeyecek ve tartışma tırmanmayacaktır.
Ben diline ait diğer örnekler; “Beni üzüyorsun” yerine “Üzgün hissediyorum” demek, “Yine geç kaldın” yerine “Vaktinde gelmen benim için önemli” demek.
Daha fazla paylaşım için Instagram hesabımı da takip edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İlişkideki beklentiler ve hayal kırıklıkları: “Ben söylemem, o anlasın” düşüncesini bırakın