Tarihe geçmiş en ilginç diyet önerileri

Beslenme, farklı nedenlerden dolayı yıllardır insanoğlunun en çok merak ettiği konulardan biri. Tüm yaşamımız boyunca sürdürdüğümüz bir aktivite olması, kültürü şekillendiren bir öğe olması ve sağlığımıza ve iyiliğimize etki edecek kadar önemli olması, beslenmeyi önemli kılan nedenlerden yalnızca birkaçı.

İnsanlar için bu kadar önemli olan beslenme, insanlık tarihi boyunca şaşırtıcı ve ilginç fikirlere ilham vermiştir. Günümüz perspektifinden bakınca, modern beslenme uzmanları ve insanlar tarafından garip ve çılgınca bulunan beslenme ve diyet yöntemlerini sizler için araştırdık. İşte tarihe geçen diyet yöntemleri:

1. Sirke ve su diyeti

Sirke ve su diyetininin bu kadar popülerleşmesinin ve günümüzde de bilinmesinin sebebi, ilk olarak ünlü şair ve yazar Lord Byron tarafından 1820 yılında ortaya çıkmasıdır. Byron, hiçbir zaman kilolu bir kişi olmamasına karşın her zaman kilo vermesi gerektiğine inanıyordu.

Bu diyette normal yemeklerin yerine sirke, bir fincan çay ve çiğ yumurta yiyorsunuz. Ayrıca Byron sirkede bekletilmiş patates de yiyordu ve bunun ruh ve beden bütünlüğüne katkıda bulunduğuna inanıyordu.

Ne yazık ki bu, Byron’un kilo vermek adına uyguladığı tek yöntem değildi. Obsesyon derecesinde kilo takıntısı olan yazar, bu yüzden hayatının büyük bir çoğunluğunu vejeteryan olarak geçirdi ve bazen haftalarca sadece kuru büsküvi yiyip beyaz şarap içti.

2. Sigara diyeti

Nikotinin iştah bastırıcı etkileri artık kanıtlanmış bir gerçek, hatta bu yüzden sigarayı bırakan insanlar, genellikle hızlı bir şekilde kilo alırlar. Bu düşünce geçmişte, şu anda olduğundan daha yaygındı. Hatta sigara markası Lucky Strike, reklam kampanyasında şu slogana yer veriyordu: ‘Şeker yerine Lucky’ye ulaşın’. Bu fikir o kadar popülerdi ki, doktorlar tarafından reçete olarak sigara bile yazılıyordu.

3. Tenya diyeti

Kilo vermek adına tenya yutmak, listemizde bulunan belki de en çılgınca ve en aşırı diyet yöntemi. Yine de 1900’lerin başında bu yöntem oldukça popülerdi. Kilo verme amaçlı satılan tenya hapları, sağlık riskleri nedeniyle yasaklanana kadar birçok kişi tarafından kullanıldı.

İşin ilginç yanı bu yöntem, kilo vermenize yardımcı olabilir; fakat tenya diyetinin bulantı ve halsizlikten, menenjit ve demansa kadar birçok yan etkisi bulunmaktadır.

tapeworm

Bunca yan etkisine rağmen, bugün hala tenya diyetini uygulayan insanlar bulunmakta, hatta Meksika ve Afrika’da turistlerin bilimsel olarak enfekte olmalarını sağlayan ‘tenya tarlaları’ bulunmaktadır.

İlgili yazı: Sıra dışı diyetler metabolizmanızı nasıl bozuyor?

4. Çiğneme diyeti

Horace Fletcher tarafından 1903 yılında tanıtılan çiğneme diyeti o kadar popüler oldu ki, günümüzde bile bu diyeti uygulayan insanları görmek mümkün. Çiğneme diyetine göre, ağız dolusu yemeği 32 kere çiğnemeniz ve bunu yaparken başınızı öne doğru eğmeniz gerekiyor. Daha sonra da başını geriye doğru alıp yemeklerin boğazınızdan geçmesine yardımcı olmalı, boğazınızdan direkt olarak geçmeyen şeyleri de geri tükürmeniz gerekmektedir.

Sloganı ‘Doğa, çiğnemeyenleri cezalandırır’ olan bu diyet Fletcher’ı çok ünlü ve çok zengin biri milyoner yapmıştır.

5. Arsenik diyeti

Özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın ilk yarısında, birçok ilaç kilo verme yöntemi olarak satılıyordu. ‘Mucize karışım’ olarak satılan bu ilaçlar, arsenik gibi birçok tehlikeli ve ölümcül madde içeriyordu.

Reklamlarda, ilaçların içerisinde bulunan arseniğin metabolizmayı hızlandırdığı ve uzun vadede kilo kaybını sağladığından bahsediliyordu. Küçük dozlarda tüketilmesine karşın, arsenik vücutta biriktikçe daha kötü semptomlara yol açıyor, hatta ölüme bile sebebiyet verebiliyordu.

arsenik   

6. Uyuyan Güzel diyeti

Bu yaklaşım özellikle 1960’lar ve 1970’lerde oldukça rağbet gördü. Elvis Presley de bu akımın en büyük fanatiklerinden biriydi. Uyuyan güzel diyetinin ana fikri, uyanık olmadığınız zaman yemek yememeniz prensibine dayanıyordu. Bu yüzden uyuyan güzel diyetinde kişiler elinden geldiğince uzun süre uyumaya çalışıyorlardı. Bunu başarmak için de sürekli olarak sakinleştirici alıyorlardı.

uyuyan güzel

7. Bataklıktan uzak durma diyeti

Hiç bataklığın kenarından geçerken kendinizi daha ağır hissettiniz mi? Thomas Short, şişman insanların bataklığa yakın yerlerde yaşadığını belirtiyor ve 1727 yılında yayınladığı ‘The Causes and Effects of Corpulence’ (Şişmanlığın Sebepleri ve Etkileri) adlı bilimsel eserinde şişmanlığa karşı çözüm yolunun bataklıktan uzak yerlerde yaşamak olduğunu dile getiriyordu.

Her ne kadar bu diyet yöntemleri geçmişte kalsa da, birçok insanın kilo vermek uğruna bu akımlara kapıldığını görmek oldukça şaşırtıcı. Günümüzde dahi bulunan bazı çağ dışı diyet yöntemleri, insanların sağlıklarının bozulmasına neden olmaktadır. O yüzden kilo vermek için mutlaka uzman tavsiyesine başvurunuz.

Kaynak:

Lifehack.com

Active.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!