Tarih öncesinden yeni dünyaya eşsiz bir hediye: Jeita Grotto Mağarası
Dünyanın en ilginç ve büyüleyici yapılarından olan ve Lübnan’ın 18 km. kuzeyindeki Nahr al-Kalb vadisinden bulunan Jeita Grotto Mağarası, ilginç kaya şekilleri, dikit ve sarkıtları ile gerçekten eşsiz olduğunu tüm dünyaya kanıtlıyor.
İki kısımdan oluşan Jeita Grotto mağarasının her iki kısmı da farklı dönemlerde keşfedilmiş. Her ne kadar tarih öncesi dönemlerde yaşayan insanlar için bu devasa mağara bir ev olsa da, alt kısım 1836 yılında Reverend William Thomson tarafından, üst kısım ise Lübnanlı mağara bilimciler tarafından 1958 yılında keşfediliyor. Üst kısımda bulunan dikitler, dünyanın en büyük dikitleri olarak biliniyor.
Üst kısmı teleferik, tren ve 750 metre yürüyerek ziyaret edebiliyorsunuz. Alt kısmında ise yer seviyesinin 7800 metre aşağısında yer alan Nahr El-Kalb kaynağına 450 metrelik bir mesafede tekne gezintisi yapabiliyorsunuz, kışın yükselen su seviyesi bu kısmın kapanmasına neden oluyor. İki kısma düzenlenen gezilerin her biri 90 dakika sürüyor. Ne yazık ki, bu muhteşem yapıyı fotoğraflamanıza izin verilmiyor.
Lübnan’da yaşanan iç savaşta, Lübnan kuvvetleri mağarayı mühimmat deposu olarak kullanıyor. Daha sonrasında oldukça kötü durumda olan mağara yeniden yapılıyor ve 15 aylık bir süreçten sonra 1995 yılında yeniden kapılarını ziyaretçilere açıyor.
Lübnan turizmi için Petra kadar önemli olan Jeita’ya daha yakından bakmak için aşağıdaki videoyu mutlaka izleyin: