X

Tarçının faydaları, zararları ve tarçını tüketmenin lezzetli yolları

Kalın kabuklu ve yaprak dökmeyen bir ağaçtan elde edilen tarçının hasadı için temel olarak ağacın kabuğu ve yaprakları kullanılır. Genellikle tatlılarda kullanılsa da çay gibi pek çok içeceğin içinde de tüketilebilen tarçının faydaları saymakla bitmez. Kan dolaşımından, diş sağlığına birçok alanda fayda sağlayan tarçın, defnegil ailesine aittir.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Defnegiller ailesinden çeşitli ağaç türlerinin kabuk içlerinden elde edilen bir baharat türü olarak mutfakta aromatik bir çeşni ve tatlandırıcı bir madde olarak kullanılır. Türkçedeki tarçın kelimesi, Farsçada “Çin ağacı” anlamına gelen “darçin” kelimesinden gelmektedir. M.Ö. 2000’li yıllarda bile baharat ticareti aracılığıyla dünyanın pek çok yerinde kullanılan bu baharat, günümüzde de yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Tarçının bütüncül sağlığı destekleyen birçok faydası bulunur:

  • Antioksidan kaynağıdır
  • Yaşlanmayı geciktirir
  • Kalp sağlığını iyileştirir
  • Diyabetle savaşır
  • Kanser riskini azaltır
  • Diş sağlığını korur
  • Anti alerjik etki gösterir
  • Cilt sağlığını destekler
  • Şeker ihtiyacını azaltır

Öte yandan haddinden fazla tüketildiği çeşitli olumsuz yan etkilere neden olabilir:

  • Vücutta toksin birikmesi
  • Prematüre doğum
  • Karaciğer yetmezliği
  • Kan şekerinin fazla düşmesi
  • Cilt tahrişi
  • Kalp atış hızının artması
  • Vücut ısısının yükselmesi

Bu nedenle tarçının da diğer her baharat gibi dozunda tüketilmesi önerilir. Tarçın alerjisi olan kişilerin için tüketmemesi gerekir.

Tarçını tüketmenin yolları

Tarçın çayı tarifi

Malzemeler

  • 1 çubuk tarçın ya da yarım çay kaşığı toz tarçın
  • 1 büyük su bardağı kaynamış su
  • İsteğe bağlı olarak tatlandırıcı (bilhassa bal, tarçınla iyi gider)

Yapılışı

Tarçını bardağınıza koyun. Üzerine kaynamış suyu ekleyin. 8-10 dakika kadar demlenmesi için bekleyin. Çubuk tarçın kullanıyorsanız, demlendikten sonra içinden çıkarın ama çöpe atmayın; bir kere daha kullanabilirsiniz. İstediğiniz kadar tatlandırıcı ekleyin. Ve tarçın çayınız hazır!

Fırında tarçınlı elma cipsi tarifi

Malzemeler

  • 3 elma,
  • Toz tarçın,
  • Toz şeker.

Yapılışı

Fırını önceden 90 derecede ısıtın. Elmaları yıkayın ve ince ince dilimleyin. Elma dilimlerini fırın tepsisine sadece bir kat olacak şekilde dizin. Üzerine tarçın ve toz şekeri ekleyin. 1 saat pişirdikten sonra elmaları tersyüz edin ve 1-1,5 saat daha pişirin. Fırını kapatın ve elmaları bu şekilde bir süre daha bekletin. Bu sayede daha çıtır çıtır olacaktır. Oda sıcaklığında, hava almayan bir kapta bir hafta kadar saklayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Elmalı tarçınlı Hindistan cevizli smoothie

Malzemeler

  • 1 su bardağı Hindistan cevizi sütü,
  • 1 yeşil elma, dilimlenmiş,
  • 1 muz
  • 1 su bardağını dolduracak kadar çiğ ıspanak
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı buz

Yapılışı

Tüm malzemeleri bir blendere koyun ve akışkan kıvama gelinceye kadar karıştırın. Hemen servis edin.

Bunların yanında tarçını yoğurt ve sütle de tüketebilirsiniz. Özellikle zayıflamak isteyenler için tarçınlı yoğurt hem doyuruculuğu nedeniyle hem de şeker ihtiyacınızı dengeleyecek olması nedeniyle harika bir seçenek.

İlginizi çekebilir: Bal ve tarçın: Güçlü bir çare mi, büyük bir efsane mi?

 
Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale