Tantra ve tantrik cinsellik hakkında bilmedikleriniz
Tantra ve cinsellik, günümüzde birbirleri etrafında şekillenen kavramlar gibi görülüyor. Ancak, daha geniş bir perspektiften bakma gerekliliği bu noktada devreye giriyor. Hindistan’da 6-13. yüzyıllar arasındaki sürece ait olan Sanskritçe metinlerde, Tantra’nın özü açıklanmış. Yoga, meditasyon, mantra ve şükretme, bu metinlerde sıkça adı geçen kavramlar. Batı dünyasında ise Tantra’ya ruh ve bedeni özgür bırakma felsefesi anlamı yükleniyor.
İlk bakışta Tantra felsefesi
Tantra, tüm bu saydıklarımızı da kapsayan, yaşamımızı daha çok sevmemize yardımcı olabilecek bir pratikler bütünü. Bu pratikler, etrafımızdaki her şeyle spiritüel bir bağımızın var olduğunu hatırlatıyor. Her ne yapıyor olursak olalım, farkındalığımızı yüksek tutarak evrenin katmanları içine girebilir, iç görümüzü berraklaştırabiliriz. İşte Tantra da, bu katmanların en derininde, özünde yer alıyor.
Tantra ve elde etmemenin dayanılmaz hafifliği
Tantrik yola baş koyduysanız, elde etme/sahip olma anlamında bir arayışınız da olmayacaktır. Çünkü her şey, zaten evrenin katmanları içinde konumlanmıştır. Amaç, bu katmanlara inerek içindekilere eşlik etmektir. Bu da kendinize izin vererek ve hali hazırda orada olanın yüzeye çıkışını kabullenerek mümkün olur.
Seks ve Tantra
Tantra, tanrısallık kavramını burada ve şimdi’yle şekillendirir. Seks de burada ve şimdi’de kalabilmek için en etkili yollardan biri olarak, tanrısallığa ulaşmada önemli bir eylemdir. Ego devreden çıktığında, kendimizi tamamen o anda kaybederiz ve bu da tanrısallığa ulaşma prensiplerinden biridir. Tantrik sekste partnerimizle bir ve tek oluruz. O anda yalnızca bu birliğe odaklanırız. Bu da evrenin katmanlarına inmenin bir adımıdır.
İki uçlu teklik
Taoism inancına çok benzer olarak, Tantra felsefesinde doğa iki uçtan beslenir. Taoistler gerçekliğin iki kutuptan oluştuğuna inanır: Yin ve Yang. Tantra da, tanrı Shiva ve tanrıça Shakti’nin varlığına inanır. Shiva ve Shakti’nin Tanrı arketipleri olarak konumlandığı Yin ve Yang’ın temel prensibi; pragmatik, bilimsel ve rasyonel öğeler içerir.
Dişi ve erkek enerji
Tantra ile ilgili iyi anlaşılması gerekenlerden biri de, dişi ve erkek enerjilerin gerçekliği oluşturduğu ana fikri. Bu iki enerjiyi de vücudumuzda barındırdığımıza inanan Tantra, seksin tanrısallığa ulaşmada kutsal bir yeri olduğunu vurguluyor. Batı kültüründe yer alan yargılama, suçlama, utanma ve suçlu hissetme gibi paradigmalar Tantra’da yer almıyor.
Sonsuzluğun başlangıcı
Tantrik yolda ilerlemek, yargılamadan arınmış ve saf kabullenmeye dayalı bir ruh halini benimsemekle eşdeğer. Tantrik seks ise bu bakış açısıyla ulaşılan bir birleşme halinin kapılarını aralıyor: Egodan arınmış, tekleşmiş ve tanrısal…
Tantra felsefesi ve cinsellikteki yeriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak ve bakış açınızı genişletmek için önceki yazımıza göz atabilirsiniz: Gerçekten samimi bağ kurmayı öğrenmenin yolu: Tantra
Kaynak:
mindbodygreen