Tampon varken cinsel ilişki mümkün mü?
Cinsel hayatınızı aylık döngünüze uydurmak her zaman kolay olmayabilir. Zaman zaman henüz adet dönemindeyken cinsellik yaşamak isteyebilirsiniz. Ve bu esnada isteyeceğiniz son şey elbette banyoya koşup tamponu çıkartmak olacaktır. Ancak bu esnada ilk olarak tamponu çıkarmanız önerilir. Çıkartmazsanız, tampon vajinal kanala doğru itilebilir. Bu rahatsız edici olduğu gibi potansiyel problemlere de yol açabilir. Aşağıda tamponla ilişki yaşarsanız ne yapmanız gerektiği ve problemleri önlemenin bazı yolları mevcut:
Potansiyel problemler
Adet döneminizde cinsel ilişki yaşayabilirsiniz. Bazı kadınlar adet kanının doğal bir kayganlaştırıcı olarak işlev gösterdiğini belirtiyorlar ve ayrıca bu dönemde cinsellik için normalden daha hevesli olunabiliyor. Ancak tampon takılıyken cinsel ilişki yaşanması önerilmiyor. Hatta cinsel ilişkiden önce tamponu çıkartmanız önemli. Yoksa aşağıdaki problemleri yaşayabilirsiniz:
- Çıkartmakta zorluk: Penis tamponu vajinal kanala doğru ittirebilir. Tampon derinlere itildiği için onu düşürmemiş olursunuz ancak orada olduğunu hatırladığınızda çıkartmak zorlu olabilir.
- Ağrı ve rahatsızlık: Cinsel ilişki esnasında partnerinizin cinsel organı tamponu rahim ağzına dayayabilir. Bu da rahatsızlık verir. Benzer şekilde bazı insanlar rahim ağzı ve rahmin adet döneminde daha hassas olduğunu fark edebilirler. Tampon bu organlara dayandığında fazladan rahatsızlık verir.
- Rahatsızlık veren bir ilişki olabilir: Tampon ve cinsel organlar aynı alanda bulunamazlar. Bu nedenle tampon partnerinizin tamamen girmesine engel olur ve bu da cinsel ilişkiyi keyifsiz hale getirebilir.
- Uyarım eksikliği: Tamponun vajinada engelleyici görev görmesi, rahim ağzının uyarımına engel olur ve bu da tatmin ve hatta orgazmda azalmaya sebep olur.
- Yırtık ve hasarlar: Rahim ağzı ve rahme dayanan tampon hasara ve kesiklere sebep olabilir. Bu özellikle yeni ve sıkı bir tampon için geçerlidir. Biraz kan emmiş olan tamponlar daha esnektirler ve bu nedenle hassas dokulara zarar verme ihtimali daha düşüktür.
- Kötü koku: Tamponu içeride unuttuğunuza dair ilk belirti vajinadan gelen kötü koku olabilir. Tamponlar bir kaç gün içinde kötü kokmaya başlarlar.
- Vajinal enfeksiyon: İçeride unutulan tamponlar bakteri enfeksiyonu riskinde artışa sebep olurlar.
- Toksik şok sendromu: Bu nadir ancak hayati tehlike oluşturan rahatsızlık, bedeninizde çok uzun süre kalan tamponlardan kaynaklanabilir. Üreticiler günümüzde bu riski azaltmak için ürünlerde değişikliğe gidiyorlar fakat yine de risk mevcut.
Çok ileri gitmiş olan tamponla nasıl başa çıkmalı?
Cinsei ilişki esnasında penis tamponu vajinal kanalın üst kısımlarına kadar ittirebilir. Bu da ipi erişimin ötesinde olduğundan onu çıkartmayı zorlaştırır. Ayrıca tamponun orada kaldığını unutmak da mümkündür. Ancak olabildiğince kısa sürede onu çıkartmanız gerekiyor. Ne kadar uzun süre kalırsa, komplikasyon ve yan etki riski o kadar artar.
Tamponu kendi kendinize çıkartmak için önce ellerinizi güzelce yıkayın. Sonrasında sırtüstü yatın ve iki parmağınızı vajinaya sokarak içeriden tamponu almak için çaba gösterin. Bu işe yaramazsa squat pozisyonu alın veya tuvalette bir bacağınızı yukarı kaldırın ve tamponu hissetmeye çalışın. Cımbız gibi herhangi bir cihaz kullanmayın. Eğer kendi kendinize çıkartamaz veya bulamazsanız, doktorunuza ulaşın. Durumu açıklayın ve olabildiğince çabuk bir randevu alın.
Doktorunuz kayıp tamponu almak için hızlı bir operasyon gerçekleştirecektir. Daha önceden pelvik muayene olduysanız ona benzer olacaktır. Ancak bu defa doktorun doku örneği almasına gerek yok, tek yapması gereken tamponu çıkartmak olacaktır. Başka herhangi bir belirti yaşamadığınız sürece, örneğin ateş ve ağrılar olmadığı sürece, doktorun fazladan bir muayene yapmasına gerek olmaz. Ancak tampon vajinaya itildiğinden beri başka belirtiler yaşıyorsanız, doktor enfeksiyon ve hasar ihtimaline karşı daha detaylı bir muayene gerçekleştirebilir.
Kaynak: healthline
İlginizi çekebilir: Adet döneminde ilişkiye girilir mi?