Takıntılı düşüncelerden kurtulmak için 5 yöntem
Sadi Şirazi’ye sormuşlar “İnsan nedir?” diye; “İnsan üç beş damla kan, binbir endişedir” demiş. Endişe, vesvese, obsesyon, takıntı…
İnsan doğası gereği böyledir. Zihin takıntılı, kuruntulu düşünceler üretmeye meyillidir. Kafamızın içerinde bizi rahatsız eden bazı düşünceler, ki bunlar genelde negatiftir, aklımıza geldiğinde bile rahatsızlık verir ve biz düşünmek istemedikçe daha da büyüyerek zihnimizde yer eder. Büyüdükçe de hayatı felç edecek hale gelebilir.
Peki hangi konularda takıntılı düşüncelere saplanırız?
Cinsel, dini, maddi ve şüpheye dayalı konular genel anlamda takıntılı düşüncelere en açık olunan alanlar. Takıntılı düşüncelere en çok meyilli olan insanlar ise mükemmeliyetçiözl yapıdaki insanlardır. Her şeyi doğru yapmaya çalışan, hata yapmaktan çekinen insanlar obsesyona daha fazla yakalanıyor.
Zihinden biraz uzaklaşıp gerçek dünyaya döndüğümüzde ise şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bir şeyi düşünüyor olmamız, onu istediğimiz veya yaptığımız anlamına gelmiyor. Düşünceler ve gerçekler etkileşim içerisinde olsa dahi farklı iki dünya.
Peki zihnimizin susmadığı, daha çok konuşup devamlı düşünce ürettiği zamanlarda ne yapmak gerekiyor? Savaşmamak ve onlara zihinde yer açmak… Onlarla mücadele etmeyi bırakmak, düşüncelerin suyun üzerinde yüzmelerine izin vermek gerekiyor. Takıntılı düşüncelerin anı etkilemesine izin vermemek ve yaptığın şeyi yapmaya devam etmek. Böylece takıntılı düşünceler daha az önemli hale gelecek.
Takıntılı düşüncelerden kurtulmak için uygulanabilecek beş yol ise şu şekilde…
1- Takıntıları tanımlamak: Akılımıza gelen negatif düşünceleri yazmak faydalı olabilir. Düşüncenin farkına varmak önemli.
2- Olumlu tarafları ve alternatif çözümleri düşünmek: Negatif düşüncelerin başımıza gelme olasılığını düşünmek. “Gelse ne yapabilirim ve hayatıma nasıl devam edebilirim?” şeklinde çözümler üretmek.
3- Pozitif insanlarla vakit geçirmek: Bizi aşağı değil, yukarı çeken insanlarla vakit geçirmek.
4- Spor, yoga, pilates veya yürüyüş yapmak: Bu aktiviteler doğal yoldan seratonin hormonunu sergiler, mutlu insanlar daha az takıntılı düşüncelerle karşı karşıya kalır.
5- Uyku: Uzmanlar yetişkin insanların günde 7-8 saat arasında uyuması gerektiğini belirtiyor. Eğer uyku düzenininiz iyiyse ve yeteri kadar uykunuzu alıyorsanız zihniniz daha sağlıklı düşünür ve negatif düşüncelere daha az meyilli olur.
İlginizi çekebilir: Duyguları yoğun yaşamak: Ayrılık acısını neden bir taraf kolay atlatır, diğer taraf çok ağır yaşar?