Kadınları hedef alarak tacizi önlemeyi amaçlayan kampanyalar ne kadar başarılı?
Kadınların erkek şiddeti karşısındaki mağduriyetine dikkat çekmek isteyen “farkındalık” kampanyalarının, genelde hep kadınları hedef alması daha önce hiç dikkatinizi çekmiş miydi?
Kadınlar internetteki kadın avcılarıyla nasıl baş edebilirler? Aile içi şiddetle başa çıkmanın yolları nelerdir? Erkeklerin baskıcı tutumlarından korunmak için nasıl davranmalısınız? Şiddetten korunmak için en etkili savunma sporları nelerdir? Biber gazı ve göz yaşartıcı sprey kullanırken nelere dikkat etmeli? Tacizden korunmak için ne giymeli, ne giymemeli…
Kısa bir sure önce tacizden korunmak için kadınlarda güvenli giyinme bilinci oluşturmak adına yeni bir oluşum başlatıldığı haberini aldım: Tacize karşı giyiniyoruz! Oluşum kadınlara, karşılaşabilecekleri herhangi bir taciz durumunda bazı ürünler kullanmalarını önererek tacizden korunmalarına yardım etmeyi amaçlıyor.
“Tacize karşı giyiniyoruz” oluşumu bu hareketin taciz problemine %100 bir çözüm getiremeyeceğinin farkında; fakat ürettikleri dayanıklı iç giyim ürünlerinin kadınları tacizden az da olsa koruyabileceğini belirtiyor:
“Tacizin savunulabilecek bir hareket olmadığı aşikâr. Tacizin var olmasından sorumlu olanlar kadınlar değil, tacizi yapan kişiler ve “Tacize karşı giyiniyoruz!” kampanyası dünyada var olan taciz problemine tam olarak çözüm getirebilecek bir hareket değil. Fakat tüm dünyada taciz oranı giderek artıyor ve kadınların bundan korunmasını gerektiren önlemler alması kaçınılmaz. Tacize karşı giyiniyoruz ürünleri, taciz durumunda kadınların kendilerini korumaları için geçerli olabilecek bir çözüm yolu üretilmesi bakımından başarılı bir girişim sayılabilir. ”
Oluşumun amacı, kadınların kendilerini içinde rahat hissedebilecekleri, aynı zamanda tacizden korunmalarını sağlayabilecek kıyafetler üretmek. Kısacası bu girişim, kadınların herhangi bir cinsel saldırıyla karşılaştıklarında yırtılmaya ve çekiştirmeye dayanıklı iç çamaşırlarının içinde kendilerini güvende hissetmelerini amaçlıyor.
“Tacize karşı giyiniyoruz ürünleri stili ne olursa olsun tüm kullanıcıların beğenisine uygun ürünler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda tacize maruz kalabilecekleri ortamlarda kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlıyor.”
Oluşumun ürettiği iç giyim ürünleri, sorumluluğunu bilen kadınların savunma sporları derslerine ek olarak giyebilecekleri çamaşırlar. Yanlış anlaşılmasın, üreticiler tamamen bilimsel araştırmalar üzerinden yola çıkarak böyle bir işe girişmişler: Bu araştırmalara göre “Yaşanabilecek herhangi bir taciz olayında, tacize uğrayan kişinin direniş göstermesi tacizin ileri boyuta taşınmasını ve kurbanın fiziksel olarak zarar görmesini engelliyor” (!).
Tüm bunlara ek olarak biliyoruz ki, kadınlar tacize uğradıklarında kendilerini savunabilecek kadar güçlü değiller. Ama neyse ki “tacize karşı giyiniyoruz” ürünleri kadınlarda eksik (!) olan bu hayatta kalma içgüdüsünün farkında ve ürettiği ürünlerde kadınlara daha fazla kıyafet giydikleri takdirde korunmayı vaat ediyor. Muhteşem! Böylece kadınlar her zamanki gibi, yaradılışlarına uygun şekilde tacizcilerine karşı pasif bir direniş gösterebiliyorlar.
Bundan sonra tacize uğradığınızda “Neden koruyucu çamaşır giymedin?” gibi taciz kurbanlarını hedef alan, suçlayıcı ifadelerine maruz kalırsanız şaşırmayın.
Peki, kadınlar daima kendilerini saldırılardan koruyarak mı yaşamak zorunda? Bu soruya Bollywood’un komedi grubu “All India Backhod” yıldızlarının oldukça ince düşünülmüş, basit bir cevabı var: “Kadınlar, taciz sizin suçunuz!”
Video kısaca kadınların giydikleri kıyafetlerin, gece geç saatte sokakta olmalarının ya da saldırı durumunda kendilerini savunmamalarının kendi suçları olduğunu anlatarak, popüler kültüre göndermelerde bulunuyor.
Fransız dergisi “Causette”de yayınlanmış olan güncel bir makalede de aynı iğneleyici üslubun kullanılması akıllara “şaka yoluyla iğneleme bu konuyu tartışabilmek için uygun bir yöntem mi?” sorusunu getiriyor. Bana göre bu yöntem oldukça etkili ve akılda kalıcı. Çünkü, yaşananları olduğu gibi göstererek aslında ne kadar saçma tartışmalarda bulunduğumuzu görmemizi sağlıyor.
Kadınlara “taciz için giyinin” çağrısının alternatif bir örneği de İngiltere’den geliyor: “Erkeklere taciz etmemeyi öğretin!”
İngiltere’nin bu yaklaşımı diğerinden daha Kabul edilebilir, ancak taciz karşıtı bir söylemin yarı çıplak bir kadının yer aldığı bir afişe yerleştirilmesinin ne kadar tutarlı bir davranış olduğu da ayrı bir tartışma konusu.
Yazarın diğer yazılarını okumak için tıklayınız.