Sürekli selfie çeken insanlar kendilerini olduğundan daha çekici görüyorlar

Geçtiğimiz günlerde yapılan ve Social Psychology and Personality Science’de yayınlanan bir araştırmada bağımsız gözlemciler, düzenli olarak selfie çeken insanların kendilerini düzenli selfie çekmeyenlere göre daha çekici ve sevimli gördüklerini, hatta bu insanların narsist olma eğiliminde olduklarını iddia ediyorlar.

İlgili yazı: Selfie’ler erkeklerde narsisistik veya psikopatik kişilik eğilimi göstergesi olabilir

selfie çeken kızlar
Selfie çeken insanlar, pozitif özelliklerini ortalamadan daha yüksek görme eğilimindeler.

Bol miktarda psikolojik kanıt gösteriyor ki, selfie çeken insanlar çok çeşitli pozitif özelliklerini ortalamadan daha fazla görme eğiliminde. Aslında bu durumun literatürde bir ismi bile bulunuyor: Kendine hizmet eden ön yargı. Araştırmalarda, kişinin, kişisel kontrolü en üst seviyede olduğunda kendine hizmet eden ön yargının da en güçlü haline ulaştığını gösteren kanıtlar bulunuyor.

Kişisel kontrol artınca kendine hizmet eden ön yargı artıyor

Sosyal medya hesaplarına konan fotoğraflar da selfie çekmenin ne kadar popüler olduğunu onaylar nitelikte. İnsanlara kendilerini dünyaya sunmak adına önemli bir kişisel kontrol verildiğinde, selfie belki de kendine hizmet eden ön yargısını genişletme adına ilk sırada yer alıyor.

Toronto Üniversitesi’nde Daniel Re’nin başını çektiği psikolog ekibinin gerçekleştirdiği araştırma, kendine hizmet eden ön yargının selfie çekmeye nasıl etki ettiğini araştırıyor. Araştırmaya katılan 198 kolej öğrencisinin 100 tanesi düzenli olarak selfie çektiğini belirtirken, 98 tanesi çok az ya da hiç selfie çekmediğini söylüyor. Öğrenciler akıllı telefonlarıyla selfie çekilmeye davet ediliyorlar ve aynı zamanda deneyci tarafından da fotoğrafları çekiliyor. Öğrencilere sorulan; ‘Fotoğraflarını sosyal medyaya koysalar arkadaşların fotoğraflarını ne kadar çekici ve sevilesi bulur?’ sorusundan hareketle oyluyorlar. 178 bağımsız değerlendirici de internet üzerinden katılımcıların fotoğraflarını çekiciliklerine, sevilesi olmalarına ve ayrıca narsizme göre oyluyor.

2 grup da, fotoğraflarında kendilerini bağımsız değerlendiricilerden daha çekici ve sevilesi bularak kendine hizmet eden ön yargı örneği sergiliyor. Yine de, selfie çeken kişiler önemli ölçüde kendilerini olduğundan daha fazla değerlendiriyor; özellikle kendi selfie fotoğraflarını, fotoğraf çeken deneyci kişi yerine yargıladıklarında. Gerçekte, her 2 grupta çekilen selfie fotoğraflar, bağımsız değerlendiricilere göre, deneyci tarafından çekilen fotoğraftan daha az çekici olarak algılanıyor. Bağımsız değerlendiriciler, selfie çeken insanların, selfie çekmeyen insanlara göre, fotoğrafları baz alarak, daha narsist göründüğünü düşünüyorlar.

Kaynak:

psypost.org

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!