Sürdürülebilirlik, atıksız yaşam ve çevre dostu alışkanlıklar: 2020 yılının en çok okunan Green Up yazıları
Yılbaşının gelmesi için geri sayıma çoktan başladığımız şu günlerde 2021 yılı için dileklerimizi, hedeflerimizi ve hayallerimizi belirlerken; bir yandan da 2020 yılıyla olan hesaplaşmalarımızı tamamlayıp hem kendimizin, hem öğrendiklerimizin hem de çıkardığımız derslerin değerlendirmesini yapıyoruz.
Biz de Uplifers olarak Feel Up, Live Up, Pleasure Up, Style Up, Explore Up, Green Up ve Pet Up kategorilerimizden, tüm yıl boyunca sizlerin severek okuduğu yazıları bir araya getirerek ‘2020 yılının en çok okunan yazıları’ seçkisi yapmak istedik. Geçtiğimiz yılı sürdürülebilirlik, sıfır atık yaşam önerileri, çevre dostu alışkanlıklar ve bilinçli tüketim gibi konuların yer aldığı ‘Green Up’ kategorisiyle değerlendirmek isteyenler için işte 2020 yılının en çok okunan Green Up yazıları:
Atıkları değerlendirmenin iki farklı yolu: Geri dönüşüm ve ileri dönüşüm
2020 yılı hepimizin kendisiyle olduğu kadar doğaya verdiği zararla da yüzleştiği, çevre kirliliğinin ve bilinçsiz tüketimin çarpıcı sonuçlarını somut olarak deneyimlediği bir yıl oldu. Çevre kirliliğiyle mücadele etmek için bireysel anlamda daha fazla önlem almaya, dünyanın sınırlı kaynaklarını daha bilinçli kullanmaya, tükettiğimiz ürünlerin nereden geldiğini ve nasıl üretildiğini daha fazla sorgulamaya ve sürdürülebilir alternatiflere yönelmeye başladık. Ürettiğimiz atıkların değerlendirilmesi hususundaysa en çok “geri dönüşüm” terimini duyuyoruz. Ancak bu günlerde farklı bir terim daha duymaya başladık; ileri dönüşüm. Peki ileri dönüşüm nedir, geri dönüşümden ne farkı var, atıkların değerlendirilmesine nasıl katkı sağlıyor?
Devamı: Atıkları değerlendirmenin iki farklı yolu: Geri dönüşüm ve ileri dönüşüm
Sıfır Atık Rehberi 9: Yiyecek atıkları ve gıda israfı
Birleşmiş Milletler, bu yıl pandemi nedeniyle insani yardıma ihtiyaç duyan insan sayısının geçen yıla oranla %40 artış gösterdiğini açıkladı. Bu da çok daha fazla sayıda insanın yiyecek, barınma, güvenlik gibi en temel ihtiyaçlarının bile karşılanamadığı anlamına geliyor. Doğal kaynakların küresel dağılımındaki adaletsizlik sonucu, dünyanın bir köşesinde çocuklar besin yetersizliğinden kaynaklanan sebeplerle hayatlarını kaybederken, başka bir yerinde her yıl 240 milyon ekmek dilimi çöpe atılıyor. Üstelik bu akıl almaz israfın sadece sosyolojik değil, çevresel ve ekonomik sonuçları da var.
Devamı: Sıfır Atık Rehberi 9: Yiyecek atıkları ve gıda israfı
Çevre dostu tercihler: Gün içinde en sık kullandığımız 15 eşya ve sürdürülebilir alternatifleri
Dünyamız, yok edilemeyen ve üzerine sürekli yenisi üretilen plastik çöpler denizinde boğuluyor. Yegâne gezegenimiz için tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeye ve plastikleri mümkün olduğunca hayatımızdan çıkarmaya çalışıyoruz. Ancak gün içinde, çevre dostu olmadığının farkına varmadan kullandığımız pek çok eşya var. Streç filmler, bulaşık süngerleri, plastik poşetler… Gelin, bu eşyalardan bazılarının neler olduğuna ve onları hangi çevre dostu alternatifler ile değiştirebileceğimize bakalım.
Devamı: Çevre dostu tercihler: Gün içinde en sık kullandığımız 15 eşya ve sürdürülebilir alternatifleri
Sıfır atık bir yaşam mümkün: 6 basit öneriyle atıksız hayata geçin
“Sıfır atık” konsepti bugünlerde oldukça fazla karşı karşıya geldiğimiz bir kavram. Peki ne demek bu sıfır atık? Olabildiğince az atık oluşturmak, ayrı ayrı biriktirmek ve biriktirilenlerin geri dönüştürülmesine destek vermek. Atık seviyemizi en aza indirgemek hiç şüphesiz, toplumumuz ve çevremiz için yapabileceğimiz en iyi eylem. İşte bu küçük adımları atmanızda size yardımcı olacak 6 fikir…
Devamı: Sıfır atık bir yaşam mümkün: 6 basit öneriyle atıksız hayata geçin
Duyuyor musun: Dünya değişmemiz gerektiğini söylüyor
Orman yangınları, salgın hastalıklar, küresel ısınma, kapımızı çalmak üzere olan susuzluk… Çevre kirliliğinin, insanın ben merkezciliğinin, kolektif bilinçle hareket etmemenin olumsuz etkilerini her geçen yıl daha da acı tecrübelerle deneyimliyoruz. Şimdi Amazon’da ağaçlara ağlayanı, yangınlarda hayvanlara ağlayanı, kirlenen denizlerde yok olan nesline ağlayanı, saygısızlık ettiğin, görmezden geldiğin her yaşam formunu görme ve anlama zamanı. Empati!
Her yaşam formunun, ağacından böceğine canlı olduğunu, can olduğunu… anlama zamanı.
Devamı: Duyuyor musun: Dünya değişmemiz gerektiğini söylüyor
Su tüketiminizi azaltın: Daha az su tüketmek için kolay ve etkili 17 yöntem
Son günlerde kuraklığa bağlı susuzlukla ilgili haberlere mutlaka denk gelmişsinizdir. Dünyadaki sınırlı doğal kaynaklardan olan su, beslenme alışkanlıklarımızdan plastik kullanımımıza kadar pek çok farklı tüketim alışkanlığıyla bağlantılı. Bir kişinin günlük ortalama su ihtiyacı 75 litre olsa da, araştırmalara göre pek çoğumuzun tüketimi bu rakamın çok üstünde ve gün içinde 350 litreye kadar çıkıyor. Su tasarrufu yapmak; bütçenizi ve su kaynaklarını korumanın yanı sıra, iklim değişikliği ve çevre kirliliğine karşı çıkmanın da en etkili yollarından biri. Diğer yandan su kaynakları azaldıkça kullanılabilir suya ulaşmanın gittikçe daha da maliyetli ve zorlu bir sürece dönüştüğünü de hatırlatalım.
Devamı: Su tüketiminizi azaltın: Daha az su tüketmek için kolay ve etkili 17 yöntem
Atıksız yaşama geçerken önemli bir soru: Elimdeki plastikleri ne yapabilirim?
Evinizde plastik materyalden yapılmış ne kadar eşya olduğunu hiç saydınız mı? Bu yazıyı okurken kafanızı ekrandan birkaç saniyeliğine kaldırıp şöyle bir çevrenize baktığınızda bile onlarca plastik eşya görebilmeniz mümkün. Bu zamana kadar plastiklerle hep iç içe yaşadık. Mutfaktan banyoya, balkondan çocuk odasına kadar evimizin her köşesinde belki de onlarca plastik eşya var. Bunlardan bazıları tek kullanımlık, yakın zamanda çöp olacak eşyalar. Bazıları ise sapasağlam, hala üretim amacını yerine getiriyor. Peki, plastiksiz bir hayata alışmaya çalışırken bu eşyalarla nasıl başa çıkacağız?
Devamı: Atıksız yaşama geçerken önemli bir soru: Elimdeki plastikleri ne yapabilirim?
Gıda israfının boyutlarının farkında mısınız: İsrafı önlemek için ne yapabiliriz?
Türkiye İsrafı Önleme Vakfının (TİSVA) dünyada gıda israfının karşılaştırmalı analizi raporu sonuçlarına göre dünyada gıda israfının büyüklüğü yaklaşık 1,3 milyar ton. Bu kadar israf olmasına rağmen aynı zamanda son verilere göre dünyada 821 milyon insan açlık sınırında yaşıyor. Peki gıda tüketimindeki bu adaletsizliği önlemenin yolları neler? Gıda israfını önlemek için bireysel olarak atabileceğimiz önemli adımlar bulunuyor.
Devamı: Gıda israfının boyutlarının farkında mısınız: İsrafı önlemek için ne yapabiliriz?
Ve insan doğaya döner: Doğayı korumaya nereden başlayabiliriz?
Plastik poşet kullanımı, çöpleri dönüştürmemek, paketli gıdalar tüketmek ya da plastik su şişesi satın almak… Çevreye zarar verebileceğinin farkında olduğumuz her adımımızda hepimizin en çok arkasına sığındığı cümle hiç şüphesiz ‘Ama herkes yapıyor!’. Evet, hepimiz doğayı kirletiyoruz. Hepimiz plastik ürünler tüketiyoruz. Hepimiz canlıları öldürüyoruz. Ama bunu en çok da başkaları yaptığı için ve bir tek bizim dünyayı kurtarabileceğimize inanmadığımız için yapıyoruz. Peki ya tam aksini düşünseydiniz, doğaya nasıl bir katkıda bulunmuş olurdunuz merak ediyor musunuz?
Devamı: Ve insan doğaya döner: Doğayı korumaya nereden başlayabiliriz?
Plastik vs bitki bazlı ürünler: Plastik tüketimini karşılayacak kadar bitki yetiştirilebilir mi
Plastik kullanımını azaltmak için son yıllarda en yaygın kullanılan çözümlerden biri, bitkisel bazlı, doğal materyaller kullanılarak üretilen, kompost edilebilir ve geri dönüştürülebilir alternatifler. Kağıt üzerinde bakıldığında, bitkisel bazlı ürünlerin doğada çözünebilir olmalarının yanı sıra yeniden üretilebilir olmaları ve karbon ayak izlerinin petrol bazlı ürünlere göre daha düşük olması, bu ürünlerin çekici bir alternatif çözüm olarak görülmesine neden olabilir. Peki bitkisel bazlı ürünlerin plastik kullanımını azaltarak iklim değişikliğini tersine çevirmesi mümkün mü?
Devamı: Plastik vs bitki bazlı ürünler: Plastik tüketimini karşılayacak kadar bitki yetiştirilebilir mi
Sürdürülebilir yaşam, sıfır atık, yenilenebilir enerji kaynakları ve israfı azaltmaya yönelik tüm önerileri ve yazıları Green Up kategorimizde bulabilirsiniz.