Süper güçlerinin farkında mısın: Mutlu olmak için güçlerin aşırılıklarından dengeye gelmek
Geçen yazımda Karakter Güçleri ve bu güçlerin mutluluğumuz üzerine etkisine bir giriş yapmıştım. Okumadıysan bu yazıya devam etmeden önce buradan okuyabilirsin. Bu hafta konuyu biraz daha derinleştirip, bu güçlerle hangi erdemleri geliştirebileceğimizi ve bu güçlerin dengesinden çıktığımızda dengeye gelmek için neler yapabileceğimizi konuşacağız.
Pozitif psikoloji bulgularına göre güçlü yönlerimizi kullanırken canlanıyoruz, neşeleniyoruz, daha hızlı öğreniyoruz, heyecan ve heves duyuyoruz. Dolayısıyla aslında akışa girme fırsatları oluşturuyoruz. Güçlü yönleri kullanabileceğimiz alanlar romantik ilişkilerimizden, çocuklarla ilişkilerimize, iş ortamından boş zaman aktivitelerine kadar hayatımızın tüm alanlarını kaplıyor. Tüm bu alanlarda güçlü yönlerimizi kullanarak akışa girme ve iyi hissetme fırsatları yaratabiliriz.
Erdemlerde ustalaşmak için kullanılacak güçler
- Hayata daha bilge gözlerle bakmak için kullanabileceğimiz Bilgelik Erdemine ulaşmanın yolu, Yaratıcılık, Merak, Bakış Açısı, Öğrenme Aşkı ve Muhakeme güçlerinden,
- İç ve dış engellere rağmen hedeflere ulaşmak için devam etmeyi içeren Yüreklilik Erdemine ulaşmanın yolu, Azim, Cesaret, Dürüstlük (bütünlük & otantiklik), Yaşam Coşkusu güçlerinden,
- İnsaniyet Erdemine ulaşmanın yolu Sevgi, Sosyal Zeka ve Nezaket güçlerinden,
- Geniş bir topluluk içinde iyi ilişkiler kurma kapasitesini gerektiren Hakkaniyet Erdemine ulaşmanın yolu Takım Çalışması, Liderlik ve Adil Olma güçlerinden,
- İsteklerin ılımlı ifade edilmesini içeren Ölçülülük Erdemine ulaşmanın yolu Affedicilik, Alçak Gönüllülük, Öz Denetim ve Tedbirlilik güçlerinden,
- Evrenle bağlantı kurmamızı sağlayan Aşkınlık Erdemine ulaşmanın yolu da Güzelliğin ve Üstün Başarının Değerini Bilme, Minnettarlık, Mizah, Umut ve Maneviyat güçlerinden geçer.
Bu güçleri her gün farklı şekillerde bilinçli bir biçimde hayatımızda pratik etmek gücün altında yer aldığı erdeme ulaşmamıza yardım eder. Örneğin yaratıcılık gücünü kullanmak için rutin bir işi farklı bir şekilde yapmayı deneyebilir, öğrenme aşkı için her gün 15 dakika ilgi alanlarımızda yer alan bir konuda bir video izleyebilir, okuma yapabiliriz, merak gücünü kullanmak için eve daha önce hiç gitmediğimiz bir rotadan gitmeyi deneyebiliriz.
Dengedeki güç süper güçtür
Martin Seligman ve Chris Peterson’a göre bu güçleri dengede kullanmak bize iyi gelir. Psikolojik sorunları yaratan unsurlar bu güçlerin yokluğundan ya da aşırı kullanımından kaynaklanır. Örneğin Nezaket ya da İncelik (Kindness) başkalarına iyilik yapmak, yardım etmek ya da onları gözetmek olarak özetlenebilir. Bu gücün aşırı kullanımı Müdahalecilik davranışına yol açar.
Etrafındaki müdahaleci insanları düşün… Sürekli senin yerine senin sorumluluk alanlarına müdahale etmeye çalışmalarının altında belki iyi niyet yatar ancak bu gücün aşırı kullanımı etrafındakileri rahatsız eder. O nedenle kişinin aşırılıktan denge davranışına geri dönmesi gerekir. Atılabilecek ilk adım yardım etmeye çalışmadan önce karşıdaki kişinin yardım talebi olup olmadığını öğrenmek olabilir.
Alçak gönüllülük, kişinin yaptıklarının ya da başarılarının onun adına konuşmasıdır, kişi kendi başarılarını övmeye gerek duymaz, kendini olduğundan üstün görmez. Bu gücün yokluğu kendini beğenmişlik, aşırılığı da kendini küçük görmektir. Her iki uç da sosyal bir varlık olan insan için toplum içinde negatif bir imaja sahip olmasına yol açar. Kimse kendini beğenmişleri yakınında tutmak istemez. Kendini küçük görenler de hem sosyal yaşamda hem de kariyerlerinde hak ettikleri değeri göremezler… Başarıları ya da davranışları abartarak anlatmak ya da hiçe saymak davranışları yerine tevazuyla senin adınıza konuşmalarına izin vermek dengeye gelmene yardım edecektir.
Bu güçlerle ilgili dengede olmadığını anlamanın yollarından biri insan ilişkilerinde, iş yerinde ya da partner ilişkilerinde kendini iyi hissetmediğin yerlere bakmaktır. Tatmin olmadığın yerlerde bu güçlerin dengesinden çıkmış olma ihtimalin yüksektir.
Kendi güçlerini önceki yazımda yer alan test aracılığıyla öğrendiysen şimdi o güçlerin dengesiz hallerini düşün, bu güçlerin aşırılıkları ve yoklukları nasıl adlandırılabilir? Sen bu güçlerde dengede mi aşırı uçlarda mısın? Uçlarda olduğun güçler olduğunu fark edersen dengeye gelmek için bu yazıdaki çalışmadan faydalanabilirsin.
Konuyla ilgili daha fazla derinleşmek, online bireysel danışmanlık almak istersen bana [email protected] adresinden ulaşabilirsin. Pozitif psikoloji bilgi & pratikleri ve hayat deneyimlerimi paylaştığım Instagram hesabıma ve Youtube kanalıma da linkler aracılığıyla ulaşabilirsin.
Kocaman sevgiler…
İlginizi çekebilir: Süper güçlerinin farkında mısın: “İmza karakter gücü” testi ile kendini keşfet