X

Şükret, sabret, devam et!

Gökyüzünü şiirlerde, şarkılarda, Instagram paylaşımlarında arama. Yer yerinden oynasa da gökyüzü hep orada. Bugün gökyüzüne bakmayı hatırla. Dışarıdaysan, kaldır hemen başını yukarı. Kapalı bir yerdeysen açıver hemen bir pencere, çıkar kafanı dışarı.

Bir şey arar gibi bak uzun uzun. Çekinme etrafındakilerden. Birini bekler gibi bekle. Bak bakalım nasıl bugün hava? Gökyüzü ne renk? Mavi mi? Veya gün batımı saatine denk geldin, kızıllaştı epey. Gridir belki de, kim bilir. Bulut var mı hiç? Çocukken bakmaya doyamadığımız beyaz pofuduk bulutlar sarmış olabilir etrafı. Bir masalın içindeymişsin gibi hayal et.

Görerek bak şöyle.

En son ne zaman izledin gökyüzünü, bir film izler gibi?

***

Bahar geldi diye içimiz şenleniyor ya hani, sen de baharı kutlayacak bir şey yap. Çiçek ekebilirsin mesela. Ama elin toprağa değsin. Hazır saksı çiçeği alma. Saksını seç, çiçeğini seç. Renkli bir bahar çiçeği olur, gözlerin bayram eder. Veya benim gibi fesleğen seviyorsan, her sabah kokusunu içine çekersin uzun uzun, mest eder seni. Senin çiçeğin hangisi?

Hangi çiçek nasıl yetişir biraz araştır, hakkını ver bu işin. Tadına vara vara buluştur çiçeğini yeni yuvasıyla. Çalışma masana, salonuna, evinin balkonuna… En çok nereye bahar gelsin istiyorsan oraya koy. Özenle, ilgiyle.

Kendinle buluşmak istediğin her an, çiçeğinle buluş. Belki uzun uzun yalnız kalamıyorsundur gün içinde, o kısacık anların kıymetini bil.

***

Gözlerini kapat. En son ne zaman, uyumak için değil de, içine dönmek için kapattın gözlerini? Sakin sessiz bir yer bulmak zorunda değilsin. Her neredeysen, etrafın uygun olduğunu düşündüğün an, kapat gözlerini. Ne düşündüğünü veya düşünmediğini umursama o anlarda. Sadece dur azıcık. Bak nasıl iyi gelecek!

Her gün onlarca insana kibarlık yapıyorsun, ilgi gösteriyorsun, belki özür diliyorsun. Peki en son ne zaman kendine içten bir teşekkür ettin, ‘aferin be sana’ , hatta “seni seviyorum” dedin? Veya ‘beni affet’, ‘iyi ki varsın’…

Söylemeden önce bilemiyor insan ama kendinden bu lafları duyunca ne kadar ihtiyacı olduğunu anlıyor.

Kendine cimri davranma. Bugün kendine iyi davranma günü olsun. Buluş kendinle. Zihnini, kalbini, bedenini, en derinlerindeki sesi duymayı dene.

***

Sevdiğin birine gidip sıkı sıkı sarıl. Öylesine değil ama harbiden sarıl. Kavra kollarınla sırtını, uzun uzun tut, hisset.

Büyük bir iş başarmış da tebrik edecekmiş gibi sarıl. Aylardır ayrı kalmışsın da şimdi kavuşmuşsun gibi sarıl. Kalk yerinden hemen sarıl. Şimdi uzağındaysa fırsat yarat, git sarıl.

Birini sevmek, sevilmek ne büyük hediye. Şükürle sarıl, kıymet bilerek sarıl.

***

Yemek yapmayı sever misin? Sevsen de sevmesen de bugün at kendini mutfağa. Zorlu tariflere gerek yok. Tek diyeceğim; yeni baharatlar dene. Daha önce hiç kullanmadığın baharatlar al. Tek tek kokla hepsini, kokuları neye benziyor? Her koku seni nereye götürüyor? Zaman tanı bunu yaparken kendine. Mümkünse yalnız ol mutfakta, ilgini dağıtacak şeylerden sıyrıl. Sadece kokuları düşün. Koku alabildiğin için şükret. Dünya nimetlerinden yararlanabildiğin için şükret.

Baharat kokularıyla doldur mutfağını ve kalbini. Zencefili kokla, zerdeçalı al eline. Taze kekiği ufala avcunda. Muskat rendele biraz. Bir iki çörekotu at ağzına. Kimyonu hatırla.

Farzet ki koku uzmanısın ve işini yapıyorsun, özenerek yap, hakkını ver işinin. Tadını çıkart.

***

Çocuklarla vakit geçir. Nereden bulayım ben şimdi çocuğu deme, bulursun. Kendi çocuğun olsa da, arada yeni çocuklarla da buluş. Vaktim yok, gücüm kalmadı deme.

Sohbet et onlarla. Yetişkin gibi konuşma ama. İlk sorun “büyüyünce ne olacaksın?” olmasın. Çocuklaştırma da hallerini. İkisini de anlıyorlar valla. Olduğun gibi ol. Merakla ve neşeyle, ilgiyle bak yüzüne.

Çocukların saf enerjisi, hayallerinin sınırsızlığı, türlü türlü halleri, bolca dağıttıkları gülümsemeleri bana hep canlılığı ve cömertliği hatırlatır; canlı olmanın harikalığını, akışta olmayı, umut etmeyi, gönül gözüyle görmeyi…

***

Araba ve insan seslerinin olmadığı veya az olduğu bir yer bul kendine. Müzik de olmasın. Mümkünse açık hava… Şehirde yaşıyorsan bu biraz zor oluyor biliyorum ama bulabilirsin.

Uzun bir yürüyüş yapabilirsin. “Keşif yürüyüşü” olsun adı. Ne var ne yok izle etrafında. Çiçek görürsen kokla, böcek görürsen izle. Telefonunu kapatıver. Koşu uygulaması açıp, kilometre hesabı yapma yürürken. Öylesine yürü…

Oturmayı tercih edersen o da olur. Bedenini dinle, hangisini daha çok istiyorsa onu yap, zorlama. Bir bank, bir kaya, bir duvar… Ne bulursan…

İşin gücün yokmuş gibi, hiçbir sorumluluğun kalmamış gibi, hiiiiç acelen yokmuş gibi otur. Hatta emekli olmuşsun gibi otur.

Listenin başına dön şimdi, kaldır başını gökyüzüne. Kuşları ara, bulutları gör. Havayı kokla.

Şükret.
Sabret.
Devam et.

İlginizi çekebilir: Negatif ve pozitif arasında yeniden dengeyi bulma denemeleri Negatif ve pozitif arasında yeniden dengeyi bulma denemeleri 

Seval Yılmaz: İstanbul’da doğdum, büyüdüm. Üniversiteyi Eskişehir’de okudum. Bir süre İspanya’da yaşadım. Uzun yıllar sivil toplum kuruluşlarında ve firmalarda eğitmenlik yaptım. Şimdilerde ise boyaların ve renklerin büyülü dünyasındayım. Çizip boyadıklarım ve tasarladıklarım, aşkla yürüdüğüm bir yola dönüştü. Çalışmalarımı @miniminidesign instagram hesabından görebilirsiniz. Kendimi bildim bileli yazı yazarım. Son zamanlarda hayata dair, her telden yazdığım yazılarım bir araya geldi ve www.sevalyilmaz.com oluştu. Hayatı sade yaşamayı, az eşyayı, yogayı, temizlik ve bakım ürünlerimi kendim yapmayı, fotoğraf ve video çekmeyi, kamp kurmayı, denizi ve ormanı, her mevsimi, öğlen kestirmelerini ve gün ortası kahvesini, işini aşkla yapan insanları seyretmeyi ve insan hikayeleri dinlemeyi, doya doya yaşamayı, insan olmayı, içinde güzellik, naiflik ve aşk olan her şeyi çok seviyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale