X

Su tüketiminizi azaltın: Daha az su tüketmek için kolay ve etkili 17 yöntem

Bir kişinin günlük ortalama su ihtiyacı 75 litre olsa da, araştırmalara göre pek çoğumuzun tüketimi bu rakamın çok üstünde ve gün içinde 350 litreye kadar çıkıyor (1). Yeterli olan ve tüketilen arasındaki bu büyük fark, yalnızca su faturanız için değil, kaynakları gittikçe tükenen dünyamız için de oldukça kötü.

Su tasarrufu yapmak; bütçenizi ve su kaynaklarını korumanın yanı sıra, iklim değişikliği ve çevre kirliliğine karşı çıkmanın da en etkili yollarından biri. Diğer yandan su kaynakları azaldıkça kullanılabilir suya ulaşmanın gittikçe daha da maliyetli ve zorlu bir sürece dönüştüğünü de hatırlatalım.

Su tüketimini azaltmak için neler yapılabilir?

Neyse ki, günlük su tüketimini azaltmanın pek çok etkili yöntemi bulunuyor. Pek çoğu rutininizde yapacağınız küçük değişikliklere dayanan bu öneriler, banyo ve mutfak gibi ev içi su kullanımının yanı sıra beslenme alışkanlıklarınızı ve enerji tüketiminizi de kapsıyor. İşte su tüketimini azaltmanıza yardımcı olacak küçük ama etkili 17 yöntem.

1. Duş sürenizi kısaltın.

EPA’ya göre duşta harcanan ortalama su miktarı kişi başı 150 litre. Bu miktarı azaltmak için duş sürenizi kısaltabilir; duşu, “banyo keyfi” yerine temizlenmek için yaptığınız bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.

Saçlarınızı yalnızca 1 kez şampuanlamak, tasarruflu duş başlığı kullanmak, keselenirken musluğu kapatmak gibi yöntemlerin yanı sıra, kendiniz için ideal duş süresini belirlemek adına sevdiğiniz bir şarkı seçerek, duşunuzu bu şarkı ile sınırlandırabilir ya da alarm kurabilirsiniz.

2. Ellerinizi yıkarken ve dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatın.

Bir musluktan dakikada akan su miktarı ortalama 10 litre. Dolayısıyla su tüketimini azaltmanın en etkili yollarından biri d,e gün içerisinde birden fazla kez yaptığımız el yıkama ya da diş fırçalama işlemleri esnasında musluğu kapatmak.

3. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tamamen dolmadan çalıştırmayın.

Bulaşık makineleri her bir çalıştırmada 20 litre kadar su harcıyor; çamaşır makinelerinde ise bu miktarın 2 katına kadar çıkıyor. Bu nedenle çamaşır ve bulaşık makinesini tam kapasitede çalıştırmanızda ve ekonomik modu seçmenizde fayda var.

4. Çamaşırlarınızı soğuk suda yıkayın.

Suyu ısıtmak için enerji, enerji üretmek içinse su gerekiyor. Dolayısıyla çok yüksek derecelerde çamaşır yıkamak çok daha afzla su tüketiyor. Çamaşırlarınızı soğuk suyla yıkayarak hem su hem de enerji tasarrufu yapmanız mümkün.

5. Meyve ve sebzeleri yıkamak için leğen kullanın.

Sebze ve meyveleri yıkamanız gerektiğinde, musluğu açık bırakıp akıtmak yerine bir leğen kullanın. Bu yöntemle yıkama suyunu çiçek sulamak gibi işler için de kullanabilirsiniz.

6. Bitkileriniz için akıllı sulama yöntemleri keşfedin.

Bitkilerinizin sağlıklı ve mutlu kalmasını sağlarken su tasarrufu da yapmanızı sağlayacak yöntemler mevcut:

  • Çiçeklerinizi sabahın erken saatlerinde ya da akşamüstü sulayın. Böylelikle su, güneşin etkisiyle hızlıca buharlaşmaz.
  • Soğuk ve yağmurlu günlerde çiçeklerinizi sulamayın.
  • Bahçenizi sularken hortum yerine bidon kullanın.
  • Bahçenizin farklı yerlerine su bidonları yerleştirerek yağmur sularını biriktirin.

7. Su borularınızı izole edin.

Su borularını yalıtmak, su tasarrufunu destekleyen uygun fiyatlı ve kolay bir yöntem. İzole edilen borular sıcak suyun size daha kolay ulaşmasını sağlayarak, diş fırçalama, yüz yıkama ve duş esnasında fazladan su harcamanızı engelliyor.

8. Musluğunuz için su aeratörü kullanın.

Su aeratörü, musluktan akan suyu havayla karıştırarak, dengeli bir akış sağlayan küçük bir cihaz. Diğer yandan musluğunuzdan aynı sürede daha az su akmasını sağlayarak, tükettiğiniz su miktarını azaltıyor.

9. Daha az sifon çekin

Her sifon çektiğinizde 6 litre kadar su tüketiyorsunuz. Tuvaletten sonra sifonu çekmemek gibi bir durum söz konusu değil; ne var ki tuvaletinizi çöp kutusu gibi kullanmayı bırakıp sifon çekmeyi  azaltmanız da mümkün. Diğer yandan sifonunuzu miktar ayarlı bir modelle değiştirerek mümkün olduğunda daha az su tüketen sifonu tercih edebilirsiniz.

Erkeklere özel bonus: Mümkün olduğunda pisuvarı kullanın.

10. Gri su sistemiyle suyu tuvaletiniz için yeniden kullanın.

Gri su, suyun çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, duş ve mutfak gibi alanlarda kullanıldıktan sonraki hali ve bu suyun yeniden kullanılabilmesi için kurulan sistemin adı. Eğer mümkünse siz de gri su sistemi kurarak bu suyu sifonunuz için yeniden değerlendirebilirsiniz.

11. Kaçakları kontrol edin.

Sifon ve musluklardaki küçük bir kaçak bile zamanla büyük miktarda gereksiz su harcanmasına neden olabilir. Su sayacınızı düzenli olarak kontrol ederek kaçak olup olmadığını kolayca fark edebilirsiniz.

12. Arabanızı yıkamayın, yıkatın.

Oto yıkama cihazlarının pek çoğunun çevre dostu olduğunuz biliyor muydunuz? Otomobilinizi kendiniz yıkarken ortalama 500 litre su harcarken; çoğu geri dönüşümlü su sistemleri kullanan oto yıkama merkezlerinde bu miktar 100 litreye kadar düşebiliyor.

13. Daha az elektrik kullanın.

Elektrik kullanımını azaltmak da su tüketimini azaltmanın en etkili yollarından biri. Çünkü elektrik üretiminin neredeyse her aşamasında su kullanılıyor. Elektrik tüketimini azaltmak yalnızca elektrik faturanızı düşürmekle kalmayıp, dünyanın su rezervini de korumanıza yardımcı olacak.

14: Su ayak izinizi azaltmak için yerel üreticiden alışveriş yapın.

Satın aldığınız herhangi bir ürün ne kadar uzaktan geliyorsa, su ayak izi de o kadar fazla; tıpkı karbon ayak izi gibi. Dolayısıyla yerli üreticiden alışveriş yaparak, doğaya pek çok yönden katkıda bulunabilirsiniz.

15. Geri dönüşüm yapın.

Satın aldığınız pek çok ürün için, üretimin her aşamasında su kullanılıyor. Su tüketiminin azaltılmasına katkıda bulunmak için eskimiş ya da tamire ihtiyacı olan şeyleri çöpe atmak yerine geri dönüştürün, tamir edin, bağışlayın, dönüştürün ve yeniden kullanın.

16. İşlenmiş gıda tüketimini azaltın.

Tükettiğiniz her işlenmiş gıda, doğrudan olmasa da su tüketiminin artmasına neden oluyor. İşlenmiş gıda tüketimini azaltarak yalnızca su ayak izinizi azaltmakla kalmayıp, dünyanın yanı sıra sağlığınızı da koruyabilirsiniz.

17. Daha az hayvansal gıda tüketin.

Hayvanlar yetiştirilirken, dolayısıyla hayvansal gıdalar üretilirken, çok fazla su kullanılıyor. Eğer mümkünse hayvansal gıda tüketimini azaltın; değilse tercihinizi yerel çiftlikle tarafından organik yöntemlerle üretilen seçeneklerden yana yapın.

 

Kaynak:
Water Corporation
WaterWise
Water Calculator
WikiHow

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale