X

Su tasarrufu için uygulayabileceğimiz 7 pratik öneri

Sabah uyandıktan sonraki alışkanlıklarınızı kısa bir şekilde gözden geçiriniz… Uyanır uyanmaz ilk olarak yüzünüzü yıkamak, dil temizliği yapmak, duş almak, dişlerimizi fırçalamak ve lavabo ihtiyacını gidermek için banyoya gidilir. Ardından hemen büyük bir bardak su içilir. Sonra kahvaltı edenler hemen çay suyunu, etmeyen ise kahve suyunu kaynatır…

Daha gözümüzü açmadan hayatımız su ile başlar. Uyanma ritüelimizde su vardır. Susuz bir sabaha uyandığımızı düşünmek bile istemeyiz. Suya dokunmadan, sulu bir şey içmeden ayılamayız, güne başlayamayız gibi gelir.

Su bu kadar hayatımızın temelini oluştururken, neden onu korumak aklımıza gelmez? Neden yaşam kaynağımızı kirletip dururuz? Neden akan muslukları, damlayan çeşmeleri görmezden geliriz? Neden kullanma suyu için sadece faturayı düşürmek adına önemler alırız, faturasını ödemediğimiz suyun akıp gitmesini umursamayız?

Bu nedenler artar ancak cevap hep tektir. Dünyamızdaki suların miktarı hep aynıdır ve su döngüsü sayesinde, bizler tekrar ve tekrar kullanabiliyoruz. Yani su dengesini korumak hepimizin görevi. Hepimiz gezegenimizi korumak zorundayız. Bir damlasını dahi boşa harcamamalıyız ve harcatmamalıyız.

Bu nedenle yaklaşan 22 Mart Dünya Su Günü öncesi biraz su tasarrufu için elimizden gelebilecek birkaç pratik öneriye dikkatleri çekmek isteriz. İşte günlük hayatta su tasarrufu yapabileceğimiz alanlar:

Diş fırçalama

Nedendir bilinmez, diş fırçalarken genelde suyu hep açık bırakırız. Yaklaşık 3 dakika süren diş fırçalama, günde iki kereden ayda yaklaşık 180 dk suyun tek bir kişiden dolayı boşa akmasına neden olmaktadır.

Sık tekrarlanan alışkanlıklarda suyun boşa akıtılması miktarın daha da artmasına neden olmaktadır. Tabi aynı durum tıraş olmak veya temizlik amacıyla da suyun açık bırakılması durumunda da geçerlidir.

Bulaşık yıkama

Her evde yapılan rutin işler arasında çamaşır ve bulaşık yıkamak mutlaka vardır. Bunlar için teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanılır ve makineler sayesinde hızlıca işler hallolur. Bu sayede su tasarrufu sağlanır. Ancak birçok evde bulaşıklar makineye konulmadan önce elde durulama işlemi yapılır. Bu işlem sürecinde bolca suyun boşa aktığı maalesef bilinen bir gerçektir. Ancak yine de birçok kişi bu konuya dikkat etmezken tek odaklandıkları konu tabağın temiz olmasıdır. Oysaki bir kapta biriktirilmiş su ile de aynı işlem yapılabilir. Bunun için suyun sürekli boşa akması gerekmez.

Çamaşır makinesi kullanımı

Sıklıkla kullanılan teknoloji harikası bir ürün. Ancak her yıkama ile birlikte tüketilen deterjan da düşünülürse hem su kullanımı hem de deterjan kullanımı fazlalaşıyor. Bu konuda yapacağımız en önemli şey yıkanması gereken kıyafetlerin gerçekten yeterli miktarda birikmesini beklememiz ve ondan sonra makineyi çalıştırmamız olmalı.

Duş alma

En fazla suyun boşa akıtıldığı yerlerden biri maalesef duşlar. Yoğun iş günlerinden sonra uzun bir duş alma hayali ile eve atarız kendimizi. Akan su ile rahatlar, aromalı duş jelleri ile günün bütün ağırlığından kurtulmuş oluruz.

Yani aslında duşu sadece bir arınma aracı olarak görmeyiz, aynı zamanda terapi niteliğinde de bir görevi vardır. Ancak diğer taraftan yaşam kaynağımızı da düşünmek ve korumak da zorundayız.

Sifon kullanımı

Bol su için önerisini yaparken bunun bolca ihtiyaç da doğuracağını bilmekteyim. Sıklıkla sifon çekilen bir tuvalette yapılacak en ufak bir tasarruf dahi etkili olacaktır. En pratik yöntemlerden birisi sifon haznesine büyük bir taş gibi bir kütle konulabilir.

Sifon suyunu azaltmanın dışında en çok su kaçağı yine lavabolardaki akıntılardan oluşmaktadır. İnce ince sızan suyun az görünmesine karşın toplamda oldukça fazla olduğu ay sonu gelen faturadan dahi anlaşılabilmektedir.

Sulama

Büyük şehirlerde daha çok apartman katlarında oturulsa da bahçesi olanların çimlerini, ağaçlarını ve çiçeklerini sularken özellikle damlama sistemini kullanmaları önerilmektedir.

Tekrar kullanma

Bazen kullandığımız bir su aslında kirlenmez, sadece artık içilecek veya diş fırçalanacak temizlikte değildir ama çiçek sulama için uygundur. Bu tip kullanılmış suları tekrar kullanarak su tasarrufuna da yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, yumurta haşladığınız suyu çiçek sulama suyu olarak kullanabilirsiniz. Hatta yumurta kabuğundaki minerallerin suya geçmesi sayesinde çiçekleriniz için besleyici niteliği de olacaktır.

Oya Milli Sülün: Sulak bir ülke olan Hollanda'da doğup, büyümeme rağmen, kendimi bildim bileli bir bardak su içmez, üniversite yıllarında okurken de içme suyu ile ilgili hiçbir çalışma yapmak istemezken, yaşam beni "canlı su" uzmanı yaparak hayatın ne kadar ironik olduğunu kanıtladı. Ben de hayatın bana verdiği cevaba karşılık, suyun bilinmeyenlerinde önce bir güzel kayboldum sonra da kendimi de bulup çıktım… Siz de su deyip geçmeyin, çünkü SU: aşktır, sanattır, sevgidir, barıştır, bununla birlikte aynı zamanda şifadır, enerjidir, yakıttır, güçtür, bazen de afettir, seldir, çığdır...

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale