Su içme alışkanlığı nasıl kazanılabilir?
Su içmeyi sevmiyorum!
Su içmeyi unutuyorum!
Sıklıkla duyduğum sözler; su içmiyorum – içemiyorum, çünkü sevmiyorum – unutuyorum!
Su içmeyen, susuz bir hayat yaşayan biri olarak su içmeye çalışmanın veya su içmeye alışmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Günde 1 bardak su içmezken (içemezken) şimdi her gün birkaç litre su içiyorum. İçemediğim zamanlarda da susuzluğun etkilerini hemen anlayabiliyorum.Yani vücudumun susuz kalmasından dolayı verdiği tepkilerin farkındayım: baş ağrısı, doyamama, halsizlik, asabiyet vs.
Çevremde, özellikle hamileliklerinde ve emzirme dönemlerinde suya daha fazla ihtiyacı olmasına rağmen su tüketimini arttırmayan kardeşim gibi, (belki bu yazıdan sonra su içmeye karar verip biraz içmeye başlar), ihtiyacı olduğundan daha az su tüketen insanlar var. Ben de su tüketimini arttırmak için bu haftaki yazımı kaleme almak istedim.
Bir kez su içmeye alıştıktan sonra bırakmak mümkün değildir. Bu nedenle eğer siz de su içmeyi alışkanlık haline getirmek istiyorsanız, kısa ve yoğun bir odaklanmadan sonra hayatınızdan suyu eksik edemeyeceksiniz.
Su içme alışkanlığını edinmek
Her fırsatta su içmenin öneminden ve susuzluğun zararlarından bahsediyoruz. Su yerine içilen çayın-kahvenin aslında su yerine geçmediğini belirtiyoruz. Her şey iyi güzel fakat alışkanlığımız olmadığı için su içmeyi yine de unutuyoruz. Bu nedenle de alışkanlık haline dönüşmesi zorlaşıyor. Peki sağlıklı olabilmemiz için su içmeyi alışkanlık haline dönüştürmenin yolları nelerdir?
Alışkanlık edinmek için bir süreç gerekir. Bazılarımız suya daha küçük yaşlardan alışık olduğundan dolayı şanslıdır ve hayatının her aşamasında su içmektedir. Susama hissini bilir ve acıkma hissi ile karıştırmaz.
Su içme alışkanlığı olmayanlar ise su içmeye alışmaları için bir sürece ihtiyaç duymaktadırlar. Bir alışkanlığın kazanılması için aynı alışkanlığın 21 gün tekrar edilmesi önerilmektedir. Yani su içmeye karar verdiyseniz ve bunun hayatınızın bir parçası olmasını istiyorsanız kendinize 21 gün boyunca su içmeyi hatırlatacak ve içmeye yardımcı olacak yöntemler geliştirmeniz gerekmektedir.
Planlamak
Farklı alışkanlıklarımız, yaşam tarzlarımız, günlük rutinlerimiz var. Bu nedenle herkesin planlaması farklı olacaktır. Kendinize uyacak su içme planını oluştururken bu durumu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Örneğin, sabah su içmenin öneminden bahsediyoruz, ama belki sabah erken uyanıp 2 saatlik bir yolculuktan sonra iş yerinize varabilmektesiniz. Bu nedenle sabah içeceğiniz her damla su yolculuk boyunca size sıkıntı verebileceği için sabah su içme miktarını tavsiye edilenden daha az tutmak, iş yerine yaklaştıkça su içmeye başlamak (yine kendi lavabo alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurarak) sizin programınıza daha uygun olacaktır ama eğer iş yeriniz yakın ise veya sabahları uyandıktan sonra uzun süre dışarı çıkmayacaksınız sabah saatleri sizin için su içmek için mükemmel bir zaman.
Kendi yaşam tarzınıza uygun olarak su içme planınızı yapabilirsiniz. Böylece uyması daha kolay ve gerçekçi olacaktır. İlk hedef su içmeye alışmak. Daha sonra ise kendi yaşam tarzınıza ve vücut ihtiyaçlarınıza göre düzenlemek.
Suyu içme zamanınızı planlarken, planınıza sadık kalmanız için hatırlatmalarınızı da planlamanız gerekmektedir. Bu şekilde 21 günlük bir program hazırlamanız, ömrünüzün sonuna kadar sizin daha sağlıklı ve kaliteli yaşamanız için küçük ancak önemli bir alışkanlık olacaktır.
Hatırlatmalar
Tıpkı kendi yaşam tarzınıza uygun bir planlama yapacağınız gibi, sizin için en iyi hatırlatıcıları yine siz belirleyebilirsiniz. Bu konuda teknolojiden faydalanmak, işe yarar uygulamaları günlük hayatınızda sıkça kullandığınız teknoloji ile birleştirmek mümkündür.
Karar verdikten ve planlamanızı yaptıktan sonra da hatırlatmalarınızı uygun yerlere yerleştirmeniz gerekmektedir. Hatırlatma konusunda yakın çevrenizden de yardım isteyebilirsiniz. Evde anne-babanızdan, eşinizden veya arkadaşınızdan, iş yerinde çay-kahve servisi yapan görevliden sizlere su içmenizi hatırlatmalarını rica edebilirsiniz. Özellikle su içmeyi seven birinden size bu süreçte destek olmasını rica edebilirsiniz.
Kendinize karşı dürüst olun
Su içmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışırken kendinize karşı dürüst olmanız önemlidir. Kendi sınırlarınızı, kendi alışkanlıklarınızı ve zayıf noktalarınızı sizden daha iyi bilen olamaz. Eğer hedeflerinizi buna göre koyar ve planlamanızı buna göre yaparsanız başarılı olursunuz.
Motivasyon
Su içmeye alışmaya çalışırken sabahları uyanır uyanmaz bir bardak su alıp koltuğa oturuyordum. Kararlıydım, su içecektim. Aç karnına su içmek benim için kolay değildi ama bununla birlikte motivasyonum tamdı. Önceleri bir yudum içebildim ve bardağın geri kalanını içemememe karşın yine de motive olurdum. Çünkü kalkmıştım, ilk yaptığım şey su içmek olmuştu ve içmiştim de. Her sabah bunu yapmaya devam ettiğimde yudumlarım arttı ve birkaç ay sonra bardağımın boyu da büyüdü. Artık sabahları uyanır uyanmaz yaklaşık 500 ml su içebiliyorum. Bazen daha az, bazen daha fazla, ama mutlaka içer oldum.
Sizin için belki bir yudum su içmek motive edici olmayacak ve demoralize olacaksınız. Bu durum da daha başlamadan pes etmenize neden olabilir. Su içme alışkanlığını kazanma sürecinde motivasyonunuzu korumanız önemlidir. İleri doğru attığınız her adım sizi motive etmelidir. Planlama yaparken motivasyonunuzu koruyacak adımları da eklemeyi unutmayın. Bu hedeflerinize ulaştıkça kendinizi ufak hediyeler ile ödüllendirebilirsiniz. İnanın bunu hak ediyorsunuz. Kendiniz için hayati önem taşıyan bir alışkanlık kazanmaya çalışırken tüm motivasyon yöntemlerinizi seferber edebilirsiniz.
Biraz alışveriş
Su içmeye alışık birisinin evinde, iş yerinde, arabasında ve yaşam alanlarının tamamında su kapları (bardak, matara, sürahi, şişe vs.) bolca bulunur. Bu sayede hem ihtiyaç duyduğunuzda rahatlıkla su içmeyi hatırlar ve dışarı çıktığınızda da kapları kullanabilirsiniz.
Siz de kendinize su içmeyi daha eğlenceli, zevkli ve pratik hale dönüştürecek ürünler alabilirsiniz. Belki suyu tatlandırmak isteyebilirsiniz, bunun için de birkaç farklı baharat veya meyveyi alışveriş listenize ekleyebilirsiniz. Bu yöntemle su içmeyi hatırlamak ve alışmak bir parça daha kolay ve eğlenceli olacaktır.
Suyun tadı
Bazen su içmeme nedeni suyun tadıdır, daha doğrusu tatsızlığıdır. Damak tadınıza uygun tadı su ile karıştırarak suyunuzu da içebilirsiniz. Doğal ürünleri tercih ettiğiniz sürece suya eklemenizde bir sakınca yoktur.
Suyun tadına alışmak da bir süreçtir. Mineralli suların, sert suların veya yumuşak suların tadı farklılık göstermekte. Tabi ki mineral içeriği yüksek su daha faydalı ancak hedefimiz su içmeye alışmak olduğu için damak tadına en uygun suyu tercih etmelisiniz. Daha sonra su içmeye alışık olacağınız için yeni bir planlama ile hedeflediğiniz su kalitesindeki suyu içmeye odaklanabilirsiniz.