X

Suyu yemek: Su içeriği yüksek sebze ve meyve tüketmenin faydaları

Suyun faydaları her geçen gün medyada, basında ve halk arasında gündeme geliyor. Bununla ilgili birçok araştırma yürütülüyor. Susuzluğun neden olabileceği rahatsızlıklar nedeni ile su içmeye teşvik eden kampanyaları giderek artıyor.

Süregiden araştırmalardan biri de suyu içmenin yanında bir kısmını da yemek üzerine odaklanmaktadır. Su içeriği yüksek sebzeler ve meyveleri yemek suretiyle günlük su ihtiyacının karşılanmasının faydaları incelenmektedir. Bu konudaki çalışmaları ile Dr. Howard Murad ön plana çıkmaktadır. Kendisinin Türkçeye çevrilmiş ‘Sudaki mucize’ adlı kitabında bu konu detaylı olarak anlatılmaktadır.

Su içildiğinde hızlı bir şekilde vücutta yayılır. İhtiyaç olunan kısım kullanılır ve kalan miktar idrar yoluyla tahliye edilir. Düzenli olarak su içen bir kişi için bu durum vücutta sıkıntı yaratmamaktadır. Sürekli vücut sulanmaktadır; ancak su içmeyi sevmeyenlerin veya farklı nedenlerden dolayı uzun süre su içemeyenlerin, örneğin; uzun bir seyahate çıkacak bir kişinin seyahatte lavabo ihtiyacı konusunda sıkıntı yaşamak istememesi veya Ramazan ayında uzun süre oruç tutulması gibi durumlarda, vücutları susuz kalmaktadır. Bu gibi durumlarda, daha önceden bardak bardak dahi içilse, içilen suyun etkisi olmayacaktır. Oysaki su içeriği yüksek gıdalar tüketildiğinde sindirim süreci nedeni ile su yavaşça vücutta yayılacaktır ve kullanılacaktır. Mide ve bağırsaklar bir anlamda depo görevi görecektir. Yemek suretiyle vücuda alınan sıvının, içmeye oranla daha yavaş alınması nedeni ile vücutta atılması daha yavaş olacak, susuz kalma süreci yavaşlayacaktır.  

İlgili yazı: Su içmek için en doğru zamanlar ve nedenleri

Sebze ve meyvelerin içindeki suyun yapısı içtiğimiz sudan farklı

Taze sebze – meyve içerisindeki suyun yapısı, günlük içilen suyun yapısından (taze, doğal kaynak suyu hariç) farklıdır. Sebze-meyvelerin içerisindeki suyun hücreler tarafından emilimi ve özümsenmesi daha kolaydır. Bu nedenle bazen içilen su, yapısı gereği vücut tarafından özümsenmezken, sebze – meyvelerin içeriğindeki su vücut tarafından kabul edilecek ve hücre için daha uygun olduğundan, hücrelerin özümsemesi daha kolay olacaktır. Hücreye alınan ve hücre içerisinde daha uzun tutulan su sayesinde vücuttaki hidrasyon sağlanacaktır. Hücreler görevlerini yerine getirecek yakıtları olduğu için verimli çalışacaktır.

Sebze – meyvelerde yüksek oranda su olmasının yanında vitamin, mineral, lif, enzimler gibi zengin içerikler de mevcuttur.

Su içeriğinin dışında, tüketilen her sebze – meyvede vitamin, mineral, lif, enzimler gibi zengin içerikler mevcuttur. Bu içerikler gün içerisinde ihtiyaç duyulan besinlerdir. Enerji veren, hücre yenilemesinde önemli görevler üstlenen besinlerdir. Böylece, su ihtiyacı karşılanırken günlük besin ihtiyacı da karşılanmış olunur. Vücudun su ihtiyacı yavaş yavaş karşılanırken beraberinde değerli besinler de su ile birlikte görev yerlerine taşınır.

Su içeriğini ve yapısını kaybetmemeleri açısından, sebzelerin çiğ veya hafif haşlanarak tüketilmesi önerilmektedir. Pişen sebzelerin hücre zarları patlar ve bu da su yapısının bozulmasına neden olur. Bu yüzden sebzedeki suyun hücre tarafından kolayca emilmesini sağlayan özelliği ortadan kalkacaktır.

Su içeriği yüksek gıdaların kalori değerleri de düşüktür ve uzun süre tok tutma özelliklerine sahiptirler. Suyu yiyerek kilo kontrolü hatta zayıflamak bile mümkündür. Tabi ki sebzenin fazla tüketilmesi gerekmektedir; Meyveyi ise, içerisindeki şeker nedeni ile yine kontrollü tüketmek gerekmektedir. Tıpkı “Günde 2 lt. su” söylemi gibi “günde 5 porsiyon sebze ve meyve” söylemini sıklıkla duymaktayız. Diyetisyenlerin, beslenme uzmanlarının günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketme tavsiyesi, günlük su ve besin ihtiyacını düşük kalorili gıdalar ile doyurucu bir şekilde karşılanması nedeni ile en sık söyledikleri öneriler arasındadır.  

Su içeren sebzeleri sıklıkla, meyveleri ise içerdikleri şeker nedeniyle kontrollü bir şekilde tüketmelisiniz.
Spor yapanlar için su yemek iyi midir?

Maraton, triatlon gibi sporlar yüksek performans ve enerji gerektiren sporlardır. Bu sporları yaparken sporcular, yarış sürecince kaybettikleri su ihtiyaçlarını karşılamak adına su içmek için ara vermek, yavaşlamak zorundadırlar. Günlük egzersiz yaparken ara vermek, su şişesinden bir yudum su içmek hiç sorun değilken, profesyonel sporcuların yarış zamanlarında saniyeleri bile değerlidir. Dr. Murad, kendi hastalarının bu tür sporlarda, suyu yediklerinden uzun süre su içmeden enerji kaybetmediklerini ve bu durumun da yarış performanslarına olumlu olarak yansıdığını kaydetmektedir.

Su yönünden zengin besinlerin listesi ve oranları

Sebzeler

  • Kıvırcık Marul (%96 oranında su),
  • Salatalık (%96 oranında su),
  • Kabak (%95,5 oranında su),
  • Kereviz (%95 oranında su),
  • Kırmızı domates (%94 oranında su),
  • Yeşil domates (%93 oranında su),
  • Semizotu (%93,6 oranında su),
  • Lahana (%93 oranında su),
  • Kırmızı lahana (%92 oranında su),
  • Ispanak (% 92 oranında su),
  • Patlıcan (%92 oranında su),
  • Brokoli (%91 oranında su),
  • Havuç (%87 oranında su),
  • Bezelye (%79 oranında su),
  • Patates (%79 oranında su).

Meyveler

  • Hindistan cevizi (%95 oranında su)
  • Çilek (%92 oranında su)
  • Karpuz (%92 oranında su)
  • Turunçgiller (Greyfurt %91),
  • Portakal (%95),
  • Limon (%90)),
  • Ahududu (%87 oranında su)
  • Ananas (%87 oranında su)
  • Yaban mersini (%85 oranında su)
  • Erik (%85 oranında su)
  • Elma (%84 oranında su)
  • Avokado (%81 oranında su)
  • Kiraz (%81 oranında su)
  • Üzüm (%81 oranında su)
  • Muz (%74 oranında su)

Suyu içmek kadar yemenin de önemi tartışılmaz. Susuzluk nedeni ile gelişen veya susuzluğun gelişmesinde rol oynayan hastalıkların önlenmesi adına; yeme alışkanlıklarına, çevre şartlarına, idrar rengine, günlük egzersiz planına vs. göre kişinin kendi su ve sulu gıda tüketimini ayarlaması, su tüketmeye özen göstermesi gerekmektedir.

Oya Milli Sülün: Sulak bir ülke olan Hollanda'da doğup, büyümeme rağmen, kendimi bildim bileli bir bardak su içmez, üniversite yıllarında okurken de içme suyu ile ilgili hiçbir çalışma yapmak istemezken, yaşam beni "canlı su" uzmanı yaparak hayatın ne kadar ironik olduğunu kanıtladı. Ben de hayatın bana verdiği cevaba karşılık, suyun bilinmeyenlerinde önce bir güzel kayboldum sonra da kendimi de bulup çıktım… Siz de su deyip geçmeyin, çünkü SU: aşktır, sanattır, sevgidir, barıştır, bununla birlikte aynı zamanda şifadır, enerjidir, yakıttır, güçtür, bazen de afettir, seldir, çığdır...

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale