İçerisinde en iyi günler yaşanıyor olsa da ergenlik çağı birçok açıdan gençler için en zorlayıcı ve en çok mücadele etmeleri gereken zamanlardır. Eğitim hayatlarından duygusal ilişkilerine, sosyal hayatlarından aile ilişkilerine ergenlik çağındaki gençlerin dengede tutmaya çalıştıkları birçok önemli detay vardır. Ancak bu durum çoğu zaman gençleri zor duruma sokar ve ardından stresin belirgin bir şekilde hissedilmesine sebep olur.
Sadece çocuğunuz değil; öğrenciniz, yeğeniniz, komşunuz ya da kardeşiniz ergenlik çağında olup yoğun bir stresle baş etmeye çalışıyor olabilir. Bu durumda “Ergenlik çağında böyle olması normal. Bunu atlatacaktır” demek yerine onlara yardımcı olmanız gerekir. Eğer stresli zaman geçiren ergenlik çağındaki çocuklara nasıl yardımcı olacağınız bilmiyorsanız bu birkaç adımı uygulayarak onlara destek olabilirsiniz.
Her şeyi ifade etmeleri için güvenli bir alan yaratarak gençlere tüm duygularıyla iletişim kurmayı öğretin.
Bazen insanları stresli anlarından kurtarmak için yaptığımız konuşmalarda onları daha da dibe çekebiliriz. Mutsuz bir insana “Hadi, neşelen. Bu o kadar kötü değil!” demek yardımcı olmaz, aksine kişiyi daha da umutsuzluğa sürükleyebilir. Onun yerine gencin kendi duygularını ifade etmesine izin verin. Öfke, üzüntü, kaygı… Ne hissediyorsa bırakın size olduğu gibi anlatsın.
Teslim olmak kavramını “teslimiyetçi kavanoz” ile açıklayın.
Gençleri strese sokan bazı şeyler kendilerinden kaynaklı olsa da bir kısmının onlarla ilgisi yoktur. Mesela okulda zorbalığa maruz kalıyorsa bu onun sorumluluğu dışında gelişen bir olaydır. Böyle durumlar için eve teslimiyetçi kavanoz koyun ve çocuğunuzdan kontrol edemediği şeyleri bir kağıda yazarak buraya atmasını isteyin. Bu gencin endişe ve panik anlarını frenlemesinde yardımcı olacaktır.
Sağlıklı alışkanlıklar kazanmasına yardım edin.
İnsanlar sinir sistemlerini sakinleştiren rutinlere ihtiyaç duyarlar ve bu sayede kendilerini güvende hissederler. Eğer çevrenizdeki gencin stresli bir dönemde olduğunu düşünüyorsanız onunla hafta bir randevu ayarlayın. Ancak bu randevu telefonları evde bırakarak 1 saat yürüyüş yapmak gibi sağlıklı bir aktiviteyi içersin. Bu sırada sohbet de edebilirsiniz.
Minnet listesi hazırlayarak odaklanacağı şeyi seçmesine yardım edin.
Stresli zamanlarında gençlerin de herkes gibi negatif şeylere yönelmesi son derece olağandır. Bu noktada onun kötü tecrübelerini ve anılarını hatırlamasına izin vermeyin. Bunun yerine minnet duyduğu şeyleri daha da ön plana çıkarın. Okul maçında attığı golü örnek göstererek başarılarını ona bir kez daha hatırlatmayı ihmal etmeyin.
Stresli durumların hayatta yaşandığını belirterek bunların daima sona erdiğini hatırlatın.
Ergenlik çağındaki gençlerin hayat tecrübeleri çok sınırlıdır. Bu sebeple içerisinde bulundukları durumu aşmada yetişkinlere göre daha çok zorlanırlar. Tüm bu stresli sürecin doğal ve olağan olduğunu onlara hatırlatın. Hemen ardından tüm bunların son bulacağını da sözlerinize ekleyin ve onları daha kolay ikna etmek için kendi hayat tecrübelerinizden de örnekler vermeyi ihmal etmeyin. Bırakın gençler sizden ilham alsın.
Sabırlı olun.
Ergenlik çağındaki çocukların stresi beraberinde ailelerin de stresli olmasına sebep olur ve aileler problemi çözmeye çalıştıkça işleri daha da zorlaştırabilirler. Bu noktada aileler öncelikle sabırlı olmayı öğrenmelidir. Aileler, çocuklarının yaşadıkları stresin hemen geçmeyeceğini bilerek ona göre sabırlı bir şekilde ilerlemelidir.
Kaynak:
Thrive Global
Kids Health