Stres ile yoga ve mindfulness çalışmalarıyla mücadele edin

Çağımızın çok önemli problemlerinden biri stres, çok yazılıp çiziliyor. Bu konuda yazmaktan biraz tereddüt ettim ama tekrar değinmek istedim. Yakın zamanda bitirdiğim, doktorlar ve yoga hocaları tarafından hazırlanmış Yoga ve Fizyoloji eğitiminde strese çok vurgu yapıldı ve hem zihnimiz hem de bedenimiz üzerinde ne gibi zararları olduğuna çok değinildi. Stresin vücuda çok zararlı olduğunu hepimiz biliyoruzdur ama bu kadar zararlı olduğunu ben eğitimden sonra daha derinlemesine gördüm ve sizlerle de paylaşmak istedim.

Kafa karıştırmadan basitçe şu şekilde anlatabilirim. Vücudumuzdaki her sistem birbirine bağlı ve birindeki durum diğerini derinden etkiliyor. Strese ilk tepki veren sinir sistemimiz. Stresli bir durum olduğunda sinir sistemi beyne sinyal iletiyor. Beyin de bu sinyali “kaç veya savaş” şeklinde algılıyor. Bu algının sonucunda vücuttaki şeker artıyor ve enerji de artıyor, vücut bu enerjiyi atmak için çaba harcamaya başlıyor. Enerji artınca besin değerleri düşmeye başlıyor. Besin değerleri düşünce de hormonlar harekete geçiyor, sinyal veren moleküller devreye giriyor. Vücuttaki bu ani durum üzerine de kalp basıncında artma, kalp atışında hızlanma ve solunumda artış oluyor. Eğer bunun sonucunda bir hareket oluşmuyorsa vücut ne yapacağını bilemiyor ve bütün sistemlerimizde zamanla çökmeler ve bozulmalar meydana geliyor. Bu bozulmalar da kronikleştiği zaman kronik hastalıklarımız oluyor ve vücudumuzun işleme sistemindeki paternler değişiyor.

Yoga ve Mindfulness çalışmalarının stres üzerindeki önemi

  • Beyne olumlu sinyaller yollamak
  • Stresten dolayı oluşabilecek kronik hastalıkları engellemek
  • Oluşmuş durumların etkilerini azaltmak ve belki de tamamen iyileştirmek
  • Dolaşım sistemine yardımcı olmak
  • Solunum sistemine yardımcı olmak
  • Kalp ritmini nefes çalışmalarıyla düzenlemek

Birçoğumuz sorumluluklarımızdan dolayı bazen kendimize uzun meditasyon ve yoga zamanları yaratamayabiliyoruz. Bunun için sizlere kısa da olsa fayda sağlayabileceğiniz, hem mindfulness hem de yoga seansları hazırladım. Meditasyonlara başlangıçta 3-5 dakikanızı ayırarak başlayabilirsiniz. İster ofiste olun ister dışarıda rahatlıkla yapabilirsiniz. Kalça açıcılar odaklı bir sekansımı paylaşacağım. Duygularımızı kalçalarımızda biriktirdiğimiz için fayda sağlayacaktır. Bir de ofiste kısa aralıklar vermek isteyenler için de sandalye yogasını paylaşıyorum. Daha düzenli ve detaylı bir çalışma isterseniz her zaman benimle iletişime geçebilirsiniz. Mutlu, sağlıklı, pırıl pırıl bir yeni hafta diliyorum.

 

 

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

#hyggeyoga (@baharcolakyoga)’in paylaştığı bir gönderi ()

Sandalye Yogası

Kalça Acıcı Mini Sekans

İlginizi çekebilir: Yogaya bakış açınızı değiştirin: Yogayla ilgili 5 önyargı

Bahar Çolak Hygge Yoga Eğitmeni
Merhabalar ben Bahar. Yeditepe Üniversitesi, Sanat Yönetimi Bölümü mezunuyum. Okul sonrası Demir Demirkan’ın asistanın olduktan sonra müzik yapımcılığına başladım, Berklee Collage of Music’ten Dijital ... Devam