Stresin olumlu etkileri: Stres hayatınızı olumlu yönde etkileyebilir mi?
Psikolog Kelly McGonigal stresin insanlarda çeşitli rahatsızlıkları ortaya çıkarabilme riskinin olduğunu düşünüp hastalarına bu konuda uyarılarda bulunuyordu. Ancak yapılan yeni araştırmalar fikrini değiştirmesine sebep oldu: Stresin olumlu etkileri de olabilirdi. Peki, gerçekten stres hayatınızı olumlu yönde etkileyebilir mi? Bunu ortaya koyan 7 farklı araştırmayı ve bu araştırmaların sonuçlarını Uplifers olarak sizin için derledik…
1. İnsanların bakış açılarına göre stresin etkileri değişebiliyor
Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya dayanarak McGonial, insanların bedeninde ve zihninde stresin olumlu etkileri olabileceğini iddia ediyor.
1998’de yapılan bir ankette insanlara stres seviyeleri, stres kontrolü ve stresin sağlıklarına etkileri konusunda sorular soruluyor. Araştırmacılar bu anket üzerinden yeni bir çalışma ortaya çıkarıyorlar. 29.000 deneğin yer aldığı bir örneklemi baz alarak, 2006 yılında bu deneklerin ölüm durumlarına bakıyorlar. En sonunda, çok fazla strese sahip olduğunu düşünen ve stresin sağlıklarını negatif yönde etkilediğini düşünen insanlarda daha yüksek bir risk oranı tespit ediliyor. Hatta bu insanların yüzde 43 oranında erken ölüm oranına sahip olduğu tespit ediliyor. Ancak, strese sahip olup da, stresin hayatlarını negatif yönde etkilemediğini düşünen insanların tehlike oranlarının 2006 yılında çok düştüğü ve hatta hiçbir streslerinin kalmadığı belirleniyor.
2. Stres, performans artırıcı nöron üretimini yükseltebilir
California Üniversitesi, Berkeley’de Daniela Kaufer ve Elizabeth Kirby tarafından 2013 yılında gerçekleştirilen bir araştırma, stresin insanı ileriye doğru yönlendirdiğini ve mücadele etme azmi kazandırdığını iddia ediyor. Kaufer ve Kirby, fareleri stresli bir ortama bırakıyorlar. Farelerin kendi kafeslerinde hareketsiz bir şekilde kalmalarını sağlıyorlar ve bu durum onların streslerinin yükselmesini sağlıyor. Stresli bir ortamda kalan farelerin beyninde yeni nöronların üretimi gerçekleşiyor. İki hafta sonra, bu gelişmiş nöronlar, farelerin öğrenme testlerinde daha başarılı olmalarını sağlıyor. Kaufer’e göre, bir miktar stres insanı en uygun davranışsal ve bilişsel performans seviyesine çekebilir. Ek olarak Kaufer, zaman zaman gerçekleşecek olan stresli olayların beynin uyanık olmasını sağlayacağını ve dolayısıyla da insanın daha iyi bir performans sergileyeceğini ifade ediyor.
3. Stres patlaması bağışıklık sistemini güçlendirebilir
Firdaus Dhabhar’ın Stanford Üniversitesi’nde yaptığı bir araştırmaya göre kısa süreli stres, adrenalin bezinin hormonları serbest bıraktığını ve bu hormonların da özellikle bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini iddia ediyor. Böylelikle bağışıklık sistemi herhangi bir enfeksiyon olmasa bile sürekli hazır bir durumda kalabilir.
4. Stres, insanların daha sosyal olmasını sağlayabilir
2012 yılında Freiburg Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, stres insanların arkadaş edinmesini sağlayabilir. Bu çalışma için 72 erkek öğrenci stres durumu ve kontrollü durum olmak üzere ayrılıyorlar. Stres durumunda öğrenciler çok zorlu bir sınavdan geçmek zorunda bırakılıyorlar. Bu zorlu sınav uygulanırken, kişiler ikişerli gruplar halinde bazı oyunları oynamak zorunda bırakılıyorlar. Bu oyunlar ortak risk paylaşımını ön plana çıkaran oyunlardan seçiliyor. En sonunda araştırmacılar, stresten dolayı insanların oyunlar esnasında daha sosyal davranışlar sergilediğini ortaya çıkarıyorlar. Başka bir deyişle, stresli durumdayken partnerlerine daha çok güveniyorlar ve paylaşım yapma konusunda daha istekli davranıyorlar.
5. Stres öğrenmeyi artırabilir
Nautrwissenschaften’de yayınlanan bir araştırmaya göre, çardak kuşları yeni sesleri stres ortamında daha iyi bir şekilde öğrenebiliyor. Ancak bu durum sadece kuşlar için geçerli değil. 2007 yılında yapılan başka bir araştırma gösteriyor ki, stres altındaki erkekler kendilerine uygulanan bazı testleri kolaylıkla geçebiliyorlar.
6. Stres hafızayı güçlendirebilir
Buffalo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, farelerin yüzmekten nefret etmelerini kullanarak bir çalışma yürütüyorlar. Farelerin bir kısmını 20 dakika boyunca yüzdürüyorlar. Diğer bir grup fare ise kuru bir şekilde yüzmeden bekliyor. Daha sonra farelerin hepsinin labirentte nasıl bir performans sergileyeceğini takibe alıyorlar. Sonuçta, yüzmeye zorlanan ve bu sebepten ötürü stresli olan farelerin, diğer gruba göre daha az hata yaptığını gözlemliyorlar. Ayrıca New Mexico Üniversitesi’nde yapılan bir diğer araştırmada öğrencilere iki ayrı test uygulanıyor. Öğrencilerin, stresli durumun içerisindeyken daha başarılı sonuçlar aldığı da gözlemleniyor.
7. Stres, içgüdülerinizle bağlantıya geçmenizi sağlayabilir
Maine Üniversitesi’ndeki araştırmacılar stresin performans üzerindeki etkisini ölçmek istiyorlar. Öğrenciler üzerinde bir dizi test uyguluyorlar ve netice itibarıyla en stresli hissettikleri zamanda daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarabiliyorlar.
Kaynak
Ted
İlginizi çekebilir: İyi stres nedir: Stresin destekleyici olduğu anları keşfedin