Stres, genç kızların ve erkeklerin beyinlerinde farklı etkiler yaratıyor

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, stresli olayların genç kızların ve erkeklerin beyinlerinde yarattığı etkinin farklı olduğunu tespit etti.

Araştırma kapsamında yaşları 9-17 arasında değişen 59 ergenin beyinleri incelendi. Sonuçarı Depression and Anxiety dergisinde yayımlanan araştırmaya göre beynin duygu durumu ve empatiyle ilişki olan ve insula adı verilen bölümünün, travma yaşayan genç kızlarda daha küçük olduğu tespit edildi. Bununla birlikte travma yaşayan genç erkeklerde ise insula bölgesinin normalden daha büyük olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, elde edilen bu verinin genç kızların neden erkeklere göre travma sonrası stres bozukluğu geliştirmeye daha meyilli olduğunu açıkladığını söylüyor.

İlgili yazı: İnternetten oyun bağımlılığı anksiyeteyi artırıyor, stres düzenini bozuyor

İnsula veya insular korteks, beynin derinlerinde yer alan ve birçok bağlantı noktası barındıran oldukça karmaşık bir bölge. Insula, duyguların işlenmesinin yanı sıra bedenin diğer bölgelerindeki ipuçlarının tespit edilmesi gibi önemli bir işleve sahip.

Stres, genç kızların ve erkeklerin beyinlerinde farklı etkiler yaratıyor
Travma sonrası stres bozukluğu; trafik kazası, doğal afet, taciz, istismar gibi travmatik bir olaya karıştıktan sonra görülen psikolojik etkileri tanımlamak için kullanılıyor.

Öte yandan araştırmanın sonucu, genç kızların ve erkeklerin belli bir stresli veya korkutucu olaydan sonra farklı semptomlar gösterebildiğini ve bu yüzden farklı tedaviler uygulanması gerektiğini gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca, travma sonrası stres bozukluğu olan genç kızlarda, insula bölgesinin normalden daha hızlı yaşlandığını ortaya koydu.

Araştırmanın başındaki isimlerden biri olan Dr. Megan Klabunde, stresli olaylar veya durumlar karşısında farklı fiziksel ve duygusal reaksiyonların göz önünde bulundurulmasının son derece önemli olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:

Travma geçirmiş gençlerle birlikte çalışan kişiler için cinsiyetler arasındaki farklılıkları bilmek çok önemli. Elde ettiğimiz buldular, genç kız ve erkeklerin farklı travma semptomları sergilediğini ve farklı tedavilerin uygulanması gerektiğini gösteriyor.

İlgili yazı: Ergenlik döneminde nelere dikkat edilmeli?

Dr. Klaubunde ve ekibi şimdilerde beynin insula ile ilişkili olabilecek diğer bölgelerindeki etkileir incelemek üzere araştırmalarını derinleştirmekle meşgul.

Travma sonrası stres bozukluğu nedir?

Travma sonrası stres bozukluğu; trafik kazası, doğal afet, taciz, istismar gibi travmatik bir olaya karıştıktan sonra görülen psikolojik etkileri tanımlamak için kullanılıyor. Bu semptomlar şöyle sıralanabilir:

– Flashback ve kabus görme
– Olayı yeniden yaşamaktan kaçınma
– Anksiyete, rahatlayamama
– Uyku problemleri
– Yeme problemleri

Birçok uzman, travmatik bir olaydan sonraki birkaç hafta boyunca bu semptomların görülmesinin son derece normal olduğunu ancak bir aydan uzun süre boyunca devam eden semptomlar için uzman desteği alınması gerektiğini söylüyor.

Kaynak:
BBC

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!