Son zamanlarda hepimizin stres yükü arttı. Evden çıkamayışlarımız, eskisi gibi sosyalleşemiyor olmamız bize “Acaba eski günler tekrar gelecek mi?” endişesi yaşatıyor.
Stres psikolojimizin yanında, fiziksel sağlığımızı da oldukça etkiliyor. Bakın stres vücudumuza neler yapıyor?
Stresin vücuda etkileri
Stresin dönemsel ya da sürekli olması vücudumuzda kortizol hormonunun salgısını artırıyor. Vücudumuzun doğal tepkisi olan ve bizi kaç ya da savaş prensibi ile hayatta kalmaya iten bir durumdur kortizol salgısı. Stres azaldığında, yani dönemsel olduğunda kortizol salgısı normale dönerken, sürekli stres halinde sürekli kortizol salgılanır. Bu durumda da iştah uyarılır ve daha fazla yemek yemeye başlarız. Stresliyken sevdiğimiz yiyecekleri yememiz aslında kendimizi rahatlatmak istememizden kaynaklanıyor. Hani bir kalıp çikolatayı bitirdiğimiz anlar vardır ya, işte tam ondan bahsediyorum…
Bunun yanında yükselen kortizol hormonu bizi hayatta kalmaya itiyor demiştik. Bu, vücudumuzun diğer fonksiyonlarında da daha temkinli olmasına sebep oluyor ve metabolizmamız yavaşlıyor. Yavaşlayan metabolizma da kilo almaya ya da verememeye sebep oluyor. Hani diyet yaparken istediğimiz hızda kilo veremediğimizde stres yaşarız ve kilo vermemiz iyice durur ya? Sebebi yine yükselen kortizol hormonu.
Kortizol hormonunun bir etkisi de insülin salgısını artırmak. Yani stresimiz yüksek olduğu zaman, vücudumuzdaki insülin miktarı da normal ihtiyacın üzerine çıkıyor demek. Bu durum insulin direnci ve daha ileride diyabete de sebep olabiliyor.
“Bu aralar çok stresliyim” cümlesi alıştığımız bir cümle olsa da, etkileri hafife alınacak gibi değil ne yazık ki… Yüksek stres kilo almanın yanı sıra, diyabet, sindirim sistemi problemleri, eklem ağrıları, anksiyete, depresyon gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.
Stresi ve buna bağlı olarak kortizol salgısını azaltmak ise bizi daha sağlıklı bireylere dönüştürüyor. Peki stresi nasıl azaltabiliriz?
Stresinizi azaltacak 4 öneri
- Egzersiz: Egzersiz deyince aklınıza her gün 1,5 saatlik yoğun bir tempo geliyor olabilir. Ancak sadece 10 dakikanızı ayırdığınız egzersizler bile stres seviyesini kayda değer şekilde azaltıyor.
- Uyku saatleri: Uyku çok gözardı edilen ama hormon dengesi için tam anlamıyla bir “olmazsa olmaz”. Düzenli ve verimli uyku uyumak stres seviyesini azaltıyor. Özellikle saat 23.00-03.00 saatleri arasında uykuda olmak çok çok önemli.
- Dengeli beslenme: Dengeli ve düzenli beslenmek sağlık için çok önemli konulardan. Bedeninize iyi gelen besinleri keşfedip onlarla beslendiğinizde değişimi göreceksiniz.
- Öz şefkat: Başkalarına gösterdiğiniz sabır, anlayış ve nezaketi kendinize de göstermelisiniz. Kendinizi sevmenin sakinleştirici etkisi ile tanışmak sizi yenileyecek. Kendimizle geçirdiğimiz birkaç saat, doğada yürümek, sadece nefes alıp vermek bile stresimizi büyük ölçüde azaltacaktır. O zaman derin bir nefes ile başlayalım…
İlginizi çekebilir: Bahar detoksu: Dikkat etmeniz gereken 4 nokta