Starliçe çiçeği, anavatanı Güney Afrika olan tropikal bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki olan starliçe, gerekli şartlar sağlandığında tüm yıl çiçek açabilen ve yaprak dökmeyen bir türdür.
Starliçe çiçeği, güzel olduğu kadar bakması da kolay bir bitki olduğu için sıkça tercih edilmektedir. Hem iç hem de dış mekanda bakılabilen starliçe çiçeği genelde kışın çiçek açsa da şartlar uygunsa diğer mevsimlerde de çiçek açabilir. Starliçe çiçeğine ihtiyacı olan bol güneş ışığını sağlayıp gerekli sıklıkta suladığınız sürece bitkinizin sağlıklı olmasını sağlamanız kolaydır.
Starliçe çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve starliçe çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Starliçe Çiçeği Nedir?
Starliçe çiçeği, ev bitkisi olarak sıkça tercih edilen tropikal çiçeklerden biridir. Diğer pek çok tropikal bitkiye göre bakımı daha kolay olan starliçe çiçeği, iç mekanda hızlıca büyür ve yaz aylarında dışarıda bakılabilir. Genelde kış sonu veya ilkbahar başı çiçek açan starliçe çiçeği, uygun koşullar sağlandığında yılın diğer zamanlarında da çiçek açabilir. Starliçenin ayrıca bir gövdesi olmayıp yaprakları doğrudan topraktan çıkar. Yaprakları yaklaşık 30-45 cm uzunluğunda olan starliçe rüzgarlı bir ortamda tutulduğunda zarar görebilir. Starliçe çiçeği, kediler ve köpekler için zehirli olduğundan dolayı evinizde bitkiye bakacağınız yeri iyi seçmeniz gerekir.
Starliçe çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:
Botanik adı: Strelitzia nicolai
Aile: Strelitziaceae
Türü: Otsu, çok yıllık
Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 100-180 cm yükseklik, 90-120 cm genişlik
Güneş isteği: Tam, kısmi
Toprak isteği: Tınlı
Toprak pH’ı: Hafif asidik
Çiçeklenme dönemi: Kış sonu, ilkbahar başı
Çiçek rengi: Turuncu, beyaz
Kökeni: Güney Afrika
Toksisite: Evcil hayvanlar için zehirlidir
İlginizi çekebilir: Tillandsia Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Starliçe Çiçeği Nasıl Bakılır?
Starliçe çiçeği, iç mekanda başarılı bir şekilde yetiştirilebilen bir bitkidir. İç mekanda starliçe çiçeği bakmanın tek dezavantajı, bitkinin 180 cm’e kadar ulaşabilmesidir. Starliçenin çiçek açması için üç ila beş yıl olgunlaşması gerekir. İç mekanda starliçe bakmanın püf noktası, bitkinin dolaylı olarak güneş ışığı almasına, düzenli sulanmasına ve sıcaklığın sağlanmasına dikkat etmektir. Starliçe, iklimin sıcak olduğu yerlerde bahçede de kolayca bakılabilir. Hatta starliçenin hayatta kalma ihtimalini arttırmak için bitkinizi yaz aylarında dışarı taşıyabilir ve kış geldiğinde tekrar içeri alabilirsiniz.
İç mekanda ve dış mekanda starliçe çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
Işık ihtiyacı
Starliçe çiçeği, aydınlık ve doğrudan güneş ışığı almayan ortamları sever. Starliçe çok fazla büyüyebilen bir çiçek olduğu için çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu nedenle iç mekanda bakıldığında çiçek açmasına yetecek kadar güneş ışığına maruz kalması zordur. Starliçe çiçeği bakacaksanız, bitkinize günde en az altı ila sekiz saat dolaylı güneş ışığı sağlamalısınız. Starliçe, düşük ışıkta hayatta kalabilse de bitkinize güneş ışığı sağlamanız önemlidir. Aksi halde bitkinin yaprakları küçük olacak ve hızlı büyümeyecektir. Starliçe çiçeğine dış mekanda bakmak isterseniz de güneş ışığı alacağı yere dikmeden önce iki hafta boyunca gölgede bekleterek iklime alışmasını sağlamalısınız.
Su ihtiyacı
Slarliçeyi sulamadan önce toprağın üstteki 2-3 santimetrelik kısmın kurumasını beklemelisiniz. Suladığınızda ise fazla su drenaj deliklerinden akana kadar su vermeye devam etmelisiniz. Starliçe çok fazla güneş ışığı istediğinden dolayı toprağı çabuk kuruyabilir. Bu nedenle bitkinizi sık sık sulamanız gerekebilir. Sonbahar ve kış ayları geldiğinde ise bitkinizi sulama sıklığınızı azaltabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Şeflera Çiçeği Bakımı
Toprak ihtiyacı
Saksıda bakacağınız starliçe çiçeği için saksı karışımı veya kompost karışımı kullanabilirsiniz. Drenajı iyi toprak, starliçenin gelişimi açısından önemlidir. Bunun yanı sıra saksıda yeteri kadar drenaj deliğinin olması, fazla suyun topraktan dışarı akması açısından gereklidir.
Sıcaklık ihtiyacı
18-30°C arası sıcaklıklar starliçe çiçeği için iyidir. Tropikal bir bitki olan starliçe çiçeği soğuğu sevmediği için bitkinizi havanın sıcak olduğu aylarda dışarı çıkarmaya karar verirseniz, gece sıcaklıkları 10°C’nin altına düşmeden önce bitkinizi içeri almalısınız.
Nem ihtiyacı
Starliçe çiçeği, nemin ortalama seviyelerde olduğu yerlerde yaşayabilir. Ancak nemin yüksek olması bitkinin gelişmesine yardımcı olur. Bu nedenle nem seviyelerini arttırmak için hava nemlendirici cihaz kullanabilir veya bitkinizin saksısını içi çakıl taşı ve su dolu bir tepsi üzerine yerleştirebilirsiniz. Ancak saksının suyla temas etmediğinden emin olmalısınız.
Gübre ihtiyacı
Bitkinizi büyüme dönemi boyunca iki haftada bir seyreltilmiş sıvı gübre ile besleyebilirsiniz. Toprağa kompost ekleyecekseniz, toprağın en üst tabakasını kazıyıp kompostu ekledikten sonra iyice sulamayı unutmayın.
Starliçe Çiçeği Nasıl Budanır?
Starliçenin çiçekleri, yapraklar dökülmeden ve ölmeden önce yaklaşık üç hafta hayatta kalır. Yaprakları inceltmenizin en iyi yolu, yaşlanan ve hasar gören yaprakları ortadan kaldırmaktır.
Starliçenin yapraklarını kökünden çekerek çıkartabilir veya keskin bir makas yardımıyla kesebilirsiniz. Yaprağın büyük bir kısmı sağlıklı görünüyorsa budamanıza gerek yoktur. Ancak bitkiniz çok fazla büyüdüyse ve ciddi şekilde budama yapmanız gerekiyorsa budama testeresi kullanabilirsiniz.
Bitkinin yapraklarını ve gövdesini toprak seviyesinden biraz daha yukarıda olacak şekilde kesebilirsiniz. Bitkinin çok kalabalık görünmesi halinde bazı sapları ve yaprakları tamamen kesebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sümbül Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Starliçe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Starliçe çiçeğini çelikle veya tohumla çoğaltmak mümkündür. Çelikle çoğaltmak, tohumla çoğaltmaya göre çok daha kolay ve hızlı bir yöntemdir. Ancak bu yöntem için en az üç yıldır çiçek açan olgun bitkileri kullanmak gerekir.
Starliçe çiçeğini çelikle çoğaltmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Bitkinizin büyükse kürek ve testere, küçükse keskin bir makas yeterli olacaktır. Bitkide keseceğiniz yeri yeni bir saksıya geçirmek için drenajı iyi bir saksı karışımı hazırlamalısınız.
- Keskin bir alet aldıktan ve saksı toprağını hazırladıktan sonra bitkide yeni büyüyen ve bir sürgün seçebilir ve kök kısmını kürek ve keskin bir alet yardımıyla ana bitkiden ayırabilirsiniz.
- Ardından kestiğiniz yeri drenajı iyi bir saksı karışımı bulunan saksıya dikebilirsiniz.
Starliçe Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?
Starliçe çiçeğiniz dört ila beş yaşlarına geldiğinde çiçek açacak kadar olgunlaşır. Bu süreçte çiçeklenmeyi teşvik etmek için bitkinize saksıda bakmaya devam edin, bol güneş ışığı almasını sağlayın ve yeteri kadar gübre verin. Starliçenin çiçek açmamasının en önemli nedenlerinden bir tanesi yetersiz güneş ışığıdır. Bu nedenle bitkinizin yeteri kadar güneş ışığı aldığından emin olmalı ve yaz aylarında toprağının nemli olmasına özen göstermelisiniz.
- Aloe Vera Bakım Kılavuzu
- Diken Çiçeği Bakım Kılavuzu
- Cam Güzeli Çiçeği Bakım Kılavuzu
- Dağ Palmiyesi Bakım Kılavuzu
- Begonya Bakım Kılavuzu