“Spor yaparken en çok sorulan sorular ve cevapları” – Fit with Beril

Spor Yaparken En Çok Sorulan Sorular
Spor Yaparken En Çok Sorulan Sorular

Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için, düzenli olarak spor yapmanız şart. Spor yaparken gelişiminizi takip etmek, kendinize uygun bir antrenman programı oluşturmak ve teknik olmak da oldukça önemli. Bir personal trainerla çalışmanın önemi de bu noktada öne çıkıyor.

Uplifers ekibine yeni bir personal trainer katıldı. Personal Trainer Beril Tarakçıoğlu ile birlikte hazırladığımız en çok sorulan sorular ve cevapları köşemizde, siz de sorularınızı sorabilirsiniz. Bugün, ilk soruların yanıtları ile başlıyoruz.

Kilo vermek için haftada kaç gün kardiyo yapmalıyız?

Öncelikle, kalp sağlığı için haftada 5 gün düşük-orta yoğunluklu kardiyovasküler aktiviteler yapmamız önerilir. Çünkü kardiyovasküler egzersiz, tansiyonu dengeler, kolestrolü ve kan şekerini düşürür. Kilo vermek ve formumuzu korumak için de kardiyovasküler çalışmalar yapmak zorunludur. Bu kardiyovasküler egzersizler ağırlık çalışmalarıyla desteklenmelidir ki, kas kaybı olmaksızın yağ yakımı gerçekleşsin, metabolizma hızı düşmesin hatta artsın ve deri deformasyonu olmasın ya da en aza indirgensin.

Hem yağsız hem de sıkı bir vücuda sahip olmak istiyorsak; haftada 5 gün kardiyovasküler çalışma ve 2-3 gün, tüm kas gruplarımızı kapsayacak şekilde ağırlık antrenmanı yapmalıyız.

Spora gelmeden önce ne yemeliyim?

Spora başlamadan 1.30 – 2 saat önce kaliteli karbonhidrat içeren bir ara öğün tüketilmelidir. Vücudun birinci yakıtı karbonhidrattır. Spor/kardiyo egzersiz sırasında karbonhidratlar kullanılır. Kaliteli karbonhidratları özetlemek gerekirse; tam buğday ekmeği, kabuklu pirinç, kepekli buğday makarnası (esmer lifli makarna), bulgur, sebzeler, meyveler.

Ne kadar protein o kadar yağsız beden ve kaslı vücut mu demektir?

Hayır tabii ki. Düzenli spor yapanların beslenmesinde özellikle karbonhidrat depoları çok önemlidir. Yeterli karbonhidrat almadan aşırı protein tüketmek kas büyütmez, aksine yağ yapar. Yapılan çalışmalara göre sporcularda vücut ağırlığı kilo başına 1 – 1.5 mg/kg/gün protein, yeterli kas büyütme çalışmaları için ise günlük kilo başına iki gram protein üzerine çıkılmamalıdır. Çünkü aşırı protein, vücutta yağ olarak depolanır ve performansı artırıcı etki oluşturmaz. Üstelik yeterince karbonhidratı tüketmeden protein içerikli besinlere ağırlık verilirse, enerji için karbonhidrat bulamayan vücut, proteinleri enerjiye çevirir.

 

Beril Tarakçıoğlu Fitness Eğitmeni
Personal Fitness Trainer Beril Tarakçıoğlu, lise Sainte-Pulcherie ardından Lise Saint-Benoit ve son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi – Fransızca Tercümanlık Bölümü’nden mezun olarak akademik yaşantısını ... Devam