Son zamanlarda şirketlerin performans arttırma, yaratıcılığı geliştirme ve takım çalışmasını destekleme amaçlı çalışanlarını spor yapmaya teşvik ettiklerini; bununla bağlantılı olarak da şirketler arası ya da şirket içinde “corporate games” olarak adlandırılan spor organizasyonları yaptıklarını gözlemliyoruz. Kanodan yelkene, futboldan golfe çok farklı alanlarda çalışanlarının spor yapmasını destekleyen firmalar, çalışanlar tarafından da en çok tercih edilen şirketlerin başında geliyor.
Şirketlerin spora ve sporla ilgili organizasyonlara son yıllarda bu denli ağırlık vermelerinin sebebinin altında, aslında sporun çalışma performansını olumlu etkilediğine dair yapılan birçok bilimsel araştırma yatıyor.
Bu konuda yapılan çalışmalardan bir tanesi de uluslar arası denetim ve danışmanlık firması EY’nin spor ve liderlik arasındaki bağlantıya ve takım çalışmasının önemine odaklanan araştırması oldu. Araştırmanın sonuçları; spor yapan kadın yöneticilerin liderlik vasıflarını daha fazla geliştirdiklerini ve takım çalışmasında sporun kritik bir rol oynadığını ortaya koyuyor.
Uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY’nin profesyonel ve amatör sporcuları bir araya getirmek için kurduğu ‘Kadın Sporcular Küresel Liderlik Ağı’nın yapmış olduğu araştırma, sporun, kadın yöneticilerin liderlik ve ekiplerini motive edebilme becerileri üzerindeki önemli rolünü ortaya koyuyor.
EY’nin 821 üst düzey yönetici ile yaptığı ankete göre, üst düzey yönetici seviyesinde yer alan kadın katılımcıların yüzde 50’si, diğer kadın yöneticilerin yüzde 39 ile karşılaştırıldığında üniversite düzeyinde sporla ilgileniyor.
Ankete katılan orta kademe kadın yöneticilerin yüzde 90’ı, daha önce ilköğretim ya da üniversite hayatı süresince sporla ilgilenirken, bu oran üst düzey kadın yöneticilerde yüzde 96’ya ulaşıyor. Ayrıca, ankete katılan kadın yöneticilerin dörtte üçü, daha önce sporla ilgilenmiş kişilerin, daha önce sporla hiç ilgilenmeyenlere oranla ekip ruhuna katılım açsından daha başarılı oldukları konusunda görüş bildiriyor.
Araştırmadan çıkan sonuçlar ise şöyle;
· Üst düzey yönetici seviyesinde yer alan kadınların yüzde 67’si çalışan bir yetişkin olarak spor ile ilgilenirken, diğer kadın yöneticilerde ise bu oran yüzde 55.
· Ankete katılanların yüzde 90’ı, ekip çalışmasının karmaşık sorunları çözmekte en iyi yöntem olduğu yönünde görüş bildirirken, yüzde 82’sinin düşüncesi ise, bir ekibi yönetmek için organizasyon yeteneklerini geliştirmenin gelecekteki rekabet ortamı için gerekli olacağı yönünde.
· Kadın yöneticilerin yüzde 87’si farklı bakış açıları geliştirilmesini teşvik eden ve etkileyen kapsayıcı liderliğin takım performansını geliştirme konusunda en etkili yol olduğunu düşünüyor.
Çalışanlar için sporun önemine ve hayatın farklı yönlerine etkilerine dikkat çeken EY Türkiye Ortağı Zeynep Okuyan, “Spor yapmanın psikolojik ve fiziksel etkilerinin yanı sıra zaman yönetimi ve planlama konusunda oldukça etkili olduğunu düşünüyorum. Ayrıca spor, zorluklarla mücadele etme konusunda önemli bir eğitim aracı.Tahmin edilenin aksine, iş hayatının stresini, zihinsel yorgunluğunu yaşayan biri için spor yapmak inanilmaz bir dinlenme fırsatı” diyor.