Spor, sanat ve uçuş aynı anda: Dünyanın “vazgeçilmezi” Türkiye’nin “yeni modası” direk dansı
Farklı dans türlerini incelediğimizde, spor ve akrobasi ile iç içe geçmiş olduklarını ve hatta Afrika kökenli dansların özellikle dövüş sanatları ile olan benzerliklerini hemen fark edebiliriz. İşte tam da bu faktörü iliklerine kadar sindirmiş olan; spor, sanat ve tabi ki akrobasiyi de aynı potada eritmiş bir dans; direk dansı (pole dance).
Direk dansının tarihine bakacak olursak aslında striptiz ve gece kulüplerinde çok fazla kullanılmakta olan, hareketlerin bir orta referans direk etrafında (pole) ve yardımı ile yapıldığı bir dans olduğunu görebiliriz. Fakat daha sonra, bu dansın özellikle fit kalmak ve vücut çalışması için kullanılmaya başlanması ile, spor salonlarının ve dans okullarının vazgeçilmez bir parçası haline geldiği bilinmektedir.
Direk dansı, dışarıdan görüldüğü üzere, kolayca bir direk üzerine tutunarak veya etrafında dolaşarak gerçekleşmemekte, özellikle yüksek seviyede güç, esneklik ve dayanıklılık gerektirmektedir. Bu bağlamda özellikle alt bacakların, orta ve üst gövde kullanımı ile direğe bağlı kalma, tutunma, dönme veya sarkma gibi dansın farklı boyutlarını akrobatik çalışmalar ile birleştirir.
Genel olarak bir dersin akışında ise, güçlendirici egzersizler arkasında, dans bazlı çalışmalar, figürler ve güç ve dayanıklılığı arttıracak, bacak ve göğüs bölgesini çalıştıracak bölümler şeklinde ilerlenir. Dünya genelinde direk dansı yarışmalarının yanı sıra, özellikle direk dansı kampları ve eğitim kurslarına yoğun talep bulunmaktadır.
Ülkemizde de farklı dans okullarında verilmekte olan direk dansı derslerini, spor salonlarına alternatif olarak fit kalmak isteyen ve hem eğlenceli hem de farklı bir tecrübe arayan herkese tavsiye ederim.