Spor, ekoloji ve çevrecilik konularına koşucuların gözünden bakış: “Nefesin Peşinde”
Şehirlerde koşuyoruz; sağlıklı olmak için, ihtiyacımız olduğu için, sorunlarımızı çözmek için, özgür olduğumuzu hissetmek için… Bunu yaparken, nefesimizi düzenleyip, kaslarımızın ağrılarını kontrol ederek hedefe odaklandığımız kadar, etrafımızdaki çevreden de güç alıyoruz. Dizlerimizin konforu için toprak zeminde koşmayı tercih ederken, ciğerlerimizin açılması için de arabalardan uzak olmayı da tercih ediyoruz. Peki şehir içinde bunları ne kadar yapabiliyoruz? Yaşadığımız şehrin hava kirliliğinin koşuyla açılan ciğerlerimize nasıl etki ettiğini ölçebiliyor muyuz? Koşunca susuyoruz ama parklarda temiz su bulabiliyor muyuz? Peki tüketim alışkanlıklarımız ekolojik koşuculuğun neresinde duruyor?
Size tüm bu soruları cevaplamak ve ilgili konu başlıklarına dikkat çekmek için düzenlenecek olan keyifli, spor dolu bir atölye önerimiz var!
“Nefesin Peşinde” bireysel ve grup koşucularını çağırıyor
Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Ağı BoMoVu, yeni sezonun ilk atölyesinde Pera Müzesi iş birliğiyle, ekoloji ve koşuculuk kavramlarını bir araya getiriyor. ”Nefesin Peşinde” spor, ekoloji ve çevrecilik konularını bu kez koşucuların gözüyle tartışmaya açıyor.
9 Eylül Cumartesi günü 14.00’dan 16.00′ kadar, bireysel ve grup koşucuları için düzenlecek olan bu atölyede, önce koşuculuk açısından spor ve çevrecilik konusu ve karşılaştığımız problemler masaya yatırılacak, ardından çözüm yollarına odaklanılacak.
Müze ziyareti ardından düzenlenecek atölye, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü 2. katında yapılacak; ancak ücretsiz olan atölyenin kontenjanları sınırlı. Dolayısıyla elinizi çabuk tutmanızda fayda var. Atölye, Nil Delahaye ve Buket Atlı tarafından yürütülecek.
Atölye eğitmenlerini biraz daha yakından tanıyalım…
Nil Delahaye
Nil Delahaye, göç alanında çalışıp çeşitli alanlarda gönüllülük yaptıktan sonra, capoeira tutkusuyla hassas gruplarla çalışma hakkında edindiği becerilerini birleştirmeyi amaç edindi. Yerinden edilmiş çocuklar ve daha sonra kadınların spesifik ihtiyaçlarını odak merkezine alan programlar geliştirmeye başladı. Spor alanında fırsat eşitliği hakkını savunan ve kişilere fiziksel özellikleri temelinde ayrımcılık yapan normatif yaklaşımın karşısında duran BoMoVu’nun kuruculuğunu üstlendi. Burada aynı zamanda proje yazarı ve ağ geliştiricisi olarak görev yapıyor.
Buket Atlı
Buket Atlı, iklim değişikliği, enerji politikaları, ekoloji eğitimi ve hava kirliliği ile ilgili Greenpeace, Toplum Gönüllüler Vakfı, Yuva Derneği gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştı. 2015 yılında, 18 tane çevre ve sağlık kuruluşunun yer aldığı Temiz Hava Hakkı Platformunun kuruluşunda etkin rol aldı. 2016 yılından bu yana İnanç Mısırlıoğlu ve Zeynep Mataracı ile birlikte Şehirde Ekolojik Uygulamalar atölyesini yürütüyor. Permakültür, şiddetsizlik ve topluluk olma konularında da kendini geliştiriyor ve eskisi gibi doğa döngüsünün bir parçası olduğumuz bir yaşamı büyütmek için hep birlikte değişim yaratma ilhamları arıyor.
Etkinlik hakkında detaylı bilgi edinmek için Facebook sayfalarını ziyaret edebilir, etkinliğe kayıt olmak için de buraya tıklayabilirsiniz.