dummy

Söylenen yalanları yakalamak için dikkat etmeniz gereken 6 nokta

yalan soylemek yalanlaryalan soylemek yalanlar

Yalanlar, hayatımızın bir parçası. Öyle ki, bir araştırmaya göre yabancılar birbirleriyle tanışmanın ilk 10 dakikasında ortalama 3 yalan söylüyor! Biz söylediğimiz yalanların beyaz yalanlar olduğuna; birini üzmemek, netameli bir durumu olduğundan kötü hale getirmemek için yalan söylediğimize inanıyor olabiliriz. Yani kendi söylediğimiz yalanları savunabiliriz, ama ya başkalarınınkini? Liespotting (Yalanları Yakalamak) kitabının yazarı Pamela Meyer, söylenen yalanları yakalayabilenlerin bunu bilimsel bilgilere dayanarak yaptığını ve bu yeteneği, doğruya ulaşmakta kullandıklarını söylüyor. Meyer’in söylediklerinden de yararlanarak, bize yalan söylenip söylenmediği hakkında ipucu verecek, dikkat etmemiz gereken 6 noktayı listeledik:

dummydummy
Vücut dili

Elbette ilk iş, iletişimin büyük bölümünü oluşturan vücut diline dikkat etmek. Freud, “Hiçbir ölümlünün sır saklaması mümkün değildir; ağzı kapalı olsa bile parmak uçlarıyla konuşur” demiştir. Yalan söyleyenler genelde ellerini ceplerine sokmak, arkalarına saklamak ya da el ve parmaklarını normalden çok oynatmak gibi alışkanlıklara sahiptirler. İçten gelen bir dürtüyle daha kambur durur, adeta dikkat çekmemeye çalışırlar. Ayrıca daha çok terleme eğilimi gösterirler.

Mimikler

Dudak ısırma, hızlı hızlı göz kırpıştırma, burun deliklerinin şişmesi ya da yüzde hafif bir pembeleşme, yalan belirtisi olabilir. Tüm bunlar, konuşmanın olağan akışından farklı durumlar olduğunu, beynin normalden çok çalıştığını gösteren işaretlerdir. Yalan söyleyen fakat bundan memnun olmayan biri, ağzını ve/veya gözlerini kapatma dürtüsü de hissedebilir.

Bir araştırmaya göre yabancılar birbirleriyle tanışmanın ilk 10 dakikasında ortalama 3 yalan söylüyor.
Ses tonu ve cümle yapısı

Kişinin normalde kullandığı ses tonu anlık değişimler gösterdiğinde, daha yüksek ya da düşük perdeden, yavaş ya da hızlı konuştuğunda da beynin normalden hızlı çalıştığı düşünülebilir. Yalan söyleyen kişiler genelde ne kadar çok ve detaylı konuşurlarsa o kadar inandırıcı olacaklarını zannederler; oysa durum bunun tam tersidir. Gereksiz detaylarda boğulmak, tam bir amatör yalancı davranışıdır. Gereksizcesine resmi sözcüklerle konuşmak da öyle.

Kullanılan sözcükler

Bir yalancı, ben / bana / benim gibi sözcükler kullanmaktan genelde kaçınır. Zaman zaman, kendilerini söyledikleri yalandan uzaklaştırmak için, kendilerinden üçüncü tekil kişi gibi bahsettikleri de olur, “bir kız bu durumda ne yapar sonuçta” gibi. Örneğin, politikacı konuşmalarında kendilerinden ad-soyad ile bahsetmenin oldukça yaygın olduğu görülebilir.

Hızlı yanıtlar

Birine sorduğunuz soruya karşı normalden hızlı bir yanıt alıyorsanız, o yanıtın daha önceden hazırlanmış ve prova edilmiş olması çok olasıdır. Hafta sonu neler yaptığını sorduğunuz bir kişinin yanıtını düşünmesi birkaç saniye alacakken, bir yalancı durur mu, yapıştırıverir cevabı!

Yeminler

Bir kişinin sürekli olarak “valla, yeminle, doğruyu söylemek gerekirse” gibi sözler kullanması da anlattıklarının gerçek olduğuna karşısındakini inandırmak için çeşitli dayanaklara ihtiyaç duyduğunu gösterebilir. Dürüst insanların ise genelde buna ihtiyacı olmaz.

Pamela Meyer’in TEDx konuşmasının tamamını altyazılı olarak buradan izleyebilirsiniz:

İlginizi çekebilir: Karşımızdakinin yalan söylediğini anlamanın 8 yolu

Kaynaklar:

Psych Central

PsyBlog

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Anne evi rahatlığında seçimler: Anneler Günü’ne özel içinizi ısıtacak hediye önerileri

“An-ne”; iki hecesine dünyaları sığdıran; güven, sıcaklık, huzur, sevgi ve daha nice güzel duyguyla bizleri kucaklayan, yorgun günlerin ilacı, mutlu anların ortağı, düştüğümüzde koştuğumuz, sevincimizi ilk paylaştığımız o eşsiz kahraman. İki hece ama içinde bir ömür saklayan… Anne demek bir evin kalbi demek, sevgiyle hazırlanmış sofralar, kahve fincanında biriken mutlu anılar, bir koltukta kurulan huzur, sıcak bir evin rahatlığı demek. Çünkü bir annenin dokunduğu her şey, dünyayı biraz daha yaşanır kılar. İşte bu yüzden Anneler Günü yaklaşırken bu yıl onlara sadece bir hediye değil, hissettirdikleri o tarifsiz sıcaklığı, huzuru, ‘anne evi rahatlığını’ hediye etmek gerek. Ne de olsa her şeyin en iyisini, güzelini, rahatını, konforlusunu hak eden onlar.



Geçmişten günümüze dönüşümler geçirmiş olsa da bu özel ve anlamlı günün değişmeyen en önemli özelliği, kalbimizde ayrı bir yeri olan annelerimizi onurlandırmak için bir fırsat sunuyor oluşu. Şüphesiz ki annelerimizin bize kattığı güzellikleri bir güne sığdırmak mümkün değil ama bu özel günde özenle seçeceğimiz küçük bir hediye, onların bizim için ne kadar değerli olduğunu hissettirmek için şahane bir fırsat olabilir. Önemli olan, seçtiğimiz hediyeye sevgimizi katmak; tıpkı onların her lokmaya, her bakışa kattığı sevgi gibi. İşte birkaç sıcak öneri:

‘Anne kucağı’ gibi: Konforu eve taşıyacak hediyeler

Anne kucağının o benzersiz sıcaklığı, en zor zamanların bile en güzel ilacı değil mi? Ve evet aslında hiçbir hediye tam anlamıyla o sıcaklığı vermeye yetmez ama yine de biraz da olsa yaklaşabilir. Film keyfi için sıcacık ve yumuşacık bir battaniye, polar bir sabahlık, rahat terlikler, evin her köşesini anne sıcaklığına büründürecek ev tekstili ürünleri, yastıklar, kırlentler ve çok daha fazlası ile annelerinize bu Anneler Günü’nde huzur ve konforu hediye edebilirsiniz.

‘Anne eli değmiş’ gibi: Kişisel bakım ürünleri

Annelerimizin dokunduğu her yeri güzelleştirdiği aşikar… ‘Anne eli değmiş gibi’ dendiğinde her ne kadar lezzetli yemekler akıllara gelse de, bir atkının düğümünde, bir buklenin düzeltilmesinde de aynı özen var. Bazen son bir anne dokunuşu her şeyi bambaşka yapabilir. Annenizin kendisine de en az başkalarına gösterdiği kadar şefkatle ve özenle yaklaşması için kişisel bakım ürünlerinden şahane hediyeler seçebilirsiniz. Parfümler, cilt bakım ürünleri, saç şekillendiriciler, makyaj setleri ve çok daha fazlası bu özel günde annenizin yüzünde güller açtırabilir.

‘Annemin tarzı’ gibi: Zamansız, şık ve özel parçalar

Bazı parçalar vardır, bize hep annemizi hatırlatır. Onun yıllardır severek taşıdığı bir fular, özel günlerde takındığı bir broş ya da gençliğinden kalma bir ceket… Şimdi, o hatıraların yanına çok daha özellerini eklemenin tam zamanı. Zarif elbiseler, şık altın takılar, birbirinden güzel aksesuarlar, rahat ayakkabılar, yazlık kombinlerini tamamlayacak parçalar ve çok daha fazlası Anneler Günü’nde harika hediyelere dönüşebilir.

‘Anne sofrasından fırlamış’ gibi: Sofralara renk ve lezzet katan detaylar

Anne sofrası; her tabakta ayrı bir hikaye, her kasede ayrı bir emek ama hepsinde aynı lezzet. Kimi zaman dört gözle beklenen bayram sofralarının, kimi zaman okuldan eve dönüşte karşılayan leziz yemeklerin yıldızı annelerin sofralarını daha da güzelleştirecek, mutfakta geçirdikleri zamanları kolaylaştıracak pratik ve şık ürünler harika hediyeler olmaz mı? Şık yemek takımları, renkli masa örtüleri, kahve makineleri, mutfak robotları, airfryer’lar ve çok daha fazlası tek bir tık uzağınızda.

Pazarama’da ‘anne evi rahatlığında’ alışveriş

Annenize hissettirmek istediğiniz tüm bu duygular, bir hediyeye sığabilir mi? Belki tam olarak değil, ama Pazarama’da, onun kalbine dokunacak seçenekler sizi bekliyor.

Pazarama, binlerce ürün seçeneği, avantajlı fiyatlar, çok kanallı erişim imkanı ve güvenli ödeme alternatifleriyle size anne evi rahatlığında bir alışveriş deneyimi sunuyor. Bir hediye seçin, içine sevginizi katın ve annenize onu ne kadar çok sevdiğinizi bir kez daha gösterin. Aradığınız her şey Pazarama’da.

Ayrıca Anneler Günü’ne özel şahane kampanyalar da sizi bekliyor. Pazarama üzerinden yapacağınız 750 TL ve üzeri alışverişlerde geçerli “HEDIYE125” kupon kodu ile 125 TL indirim fırsatı yakalayabilir, eğer Pazarama Plus üyesi iseniz aynı tutardaki alışverişleriniz için “PLUS200” kupon kodunu kullanarak 200 TL’lik özel indirimden faydalanabilirsiniz. Hepsi ve daha fazlası için hemen tıklayın, tam anneme göre’ diyeceğiniz hediyeleri kaçırmayın.  Her şeyin en iyisini hak eden anneler için, bu Anneler Günü’nde sadece bir hediye değil, bir “teşekkür” armağan edin.

*Bu yazı Pazarama katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlgili Makale
whatsapp