Söyledim gitti diye geçmeyin; sesiniz aslında ″sizsiniz″
Gün içerisinde çok farklı durumlar ile karşılaşırız, kimi zaman endişe duyarız, kimi zaman havalara uçarız veya kimi zaman ise şaşkınlıkla çığlıklar atarız. Peki hiç durup düşündünüz mü, bu noktada sesinize neler oluyor?
Zor bir durumdasınız diyelim, bir arkadaşınıza yalan söylemek durumunda kaldınız ve şimdi gerçeği açıklayacaksınız. Sesiniz nasıl da titriyor, kendiliğinden ses tonunuzu kısıklaştırdınız, yumuşattınız ve şimdi oldukça nazik bir ses tonunda gerçeği açıklıyorsunuz.
Farklı bir örnekte ise; iş yerindesiniz ve patronunuzla bir konuda münakaşa halindesiniz, birlikte karar vermeniz ve sizin yönlendirme yapmanız gereken bir durumdasınız. Sesiniz, durumdaki baskın karakter olma özelliğinizi gösterecek şekilde farklılaştı, şimdi daha yüksek bir tonda, daha tiz bir şekilde görüşünüzü paylaşıyorsunuz. Bu sahneye, vücudunuzun biraz daha dikleşmesini, gözlerinizi dimdik dikerek kırpmadan konuşmanızı ve görüşünüzü açıkça ortaya koymanızı ekleyebiliriz.
Aslında sesimiz, ne hissettiğimizi her an ele verir. Araştırmalar özellikle ses tonunun öz güven ile ilişkili olduğunu, konuşma esnasındaki duraksamaların ise yine öz güven ve konuşma içeriğinin doğruluğu ile ilişkili olacağını işaret ediyor.
Ses tonunuzu kontrol etmeyi öğrenin
Dünyada en çok bilinen örnek ise yalan makinaları. Tabi ki ses tonundan karakter analizi yapmak veya sadece bir örneğe bakarak karar vermek bu kadar kolay değil, çok iyi bir gözlemci olmak gerekiyor, diğer yandan istemsiz veya farkında olmadan hepimiz farklı durumlarda sesimizi farklı şekilde kontrol etmeyi öğrenmiş oluyoruz.
Siz de günlük yaşantınızda fark yaratmak, ortaya koymak istediğiniz kişiliğinizi yansıtmak ve daha fazla etki bırakmak istiyorsanız ses tonunuz üzerinde çalışabilirsiniz. Diğer insanları ses tonu kullanımı için gözlemlemeniz ise günlük hayatınızda, ilişkilerinizde ve hatta iş yaşantınızda da farklı ipuçlarını anlayabilmeniz için önemli bir etken olacaktır.
Siz siz olun, bugün kendiniz bir yönden daha keşfe çıkın; ‘’sesiniz’’ aslında ‘’sizsiniz’’.