X

Şöyle bir işimiz olamadı: Freelance çalışmanın kazandırdıkları ve zorlukları

Freelance çalışanların sayısı tüm dünyada gün geçtikçe artıyor. Gelecek projeksiyonlarına bakılırsa bu sayı artmaya da devam edecek. Örneğin 2019’un başında ABD’de 62 milyon freelance çalışan olduğu biliyor. Bu sayı son iki yıl içinde 5 milyon arttı. Tahminler, 2028 yılında yani 10 yıldan kısa bir süre içinde 90 milyona ulaşacağı şekilde.

Freelance çalışan sayısındaki artışın altında hem çalışan hem de işveren açısından birçok neden yatıyor. Çalışanlar daha serbest koşulları, sevdikleri işi istedikleri şekilde zamanlayarak yapmayı önceliklendirirken, işverenlere ise daha az vergi yükü ve daha esnek iş yapma modelleri cazip geliyor.

Elbette tablo her zaman bu kadar parlak değil. Freelance çalışmanın da kendi içinde zorlukları, çetin sınavları var. Tasarımcı Begüm Bahçecik de freelance olmayı tercih edenlerden. Yaptığı işi “Markalar için kurumsal kimlik tasarlama” şeklinde tanımlayan Begüm Bahçecik, çevresinden aldığı tepkileri şöyle özetliyor: “Freelance çalışmaya başladığımda en çok duyduğum şey şuydu: Şöyle bir işimiz olamadı. Keşke biz de senin gibi çalışabilsek.

Freelance çalışmanın zorlukları 

Freelance çalışmanın çok keyifli olduğunu ancak arka planda bu kadar da rahat bir ortam olmadığını söyleyen Begüm Bahçecik, freelance çalışmanın zorluklarını şöyle sıralıyor:

İş yükü ve zamanlama

Bir freelance tasarımcı ilk çalışmaya başladığında iş yükü ve zamanlama sorunuyla karşılaşır. Başlarda herkes hatalar yapabiliyor ancak tecrübe edindikçe hangi iş yükünü, ne kadar sürede gerçekleştirebildiğinizi müşteriye aktarmak gerekiyor.

Bütçeleme

İkinci zorluk ise bu iş yükü ve zamanlamadan doğan işe bir paha biçmek. Hem kendim hem de yeni başlayan diğer insanlardan en çok duyduğum şey “Begüm biz bu işi ne kadara yapmalıyız?” sorusu. Bu sorunun cevabını bulabileceğiniz bir kaynak yok. Buna kendiniz karar vermelisiniz. İlk başlarda olması gerekenden daha uygun fiyata iş yapmaya yönelebilirsiniz. Ama zaman ve tecrübeyle bunların hepsini bir dengeye oturtmak mümkün.

Müşteri yönetimi

Bir proje aldığınızda müşteriye nasıl davranmanız gerektiğini, işler yolunda gittiğinde veya gitmediğinde bunu nasıl aktarabileceğinizi zamanla öğreniyorsunuz. Müşterilerden de çok fazla şey öğreniyorsunuz. Tüm bunları yönetmek zaman ve çaba istiyor. Sabırlı olmak gerekiyor.

Motivasyon

İyi bir şey de yapsanız, kötü bir şey de yapsanız sizi motive edecek kimse yok. Freelance çalışıyorsanız kendinizi motive etmeniz gerekiyor. Bu aynı zamanda stresle kendi başınıza nasıl mücadele etmeniz gerektiğini gözlemleme fırsatı sunuyor.

Üretim

Bir ekip çalışmasında nasıl birbirinizi motive ediyorsanız veya rekabet edebiliyorsanız, freelance çalışırken bunu kendi kendinize bir şekilde sağlayabilmelisiniz. Daha iyisini yapmak, “Daha farklı nasıl yapabilirim?” diye düşünerek kendinize alanlar açmalısınız.

Ben neden freelance çalışıyorum? 

Peki bu kadar zorluğa rağmen neden tüm dünyada gün geçtikçe freelance çalışanların sayısı artıyor? Neden insanlar freelance çalışmaya yöneliyor? Begüm Bahçecik neden freelance çalıştığı sorusuna şöyle yanıt veriyor:

“Kreatif olmak her zaman aynı akışta veya aynı sürede gerçekleşmiyor. Çok iyi çalıştığım ve çok takıldığım, ilham aradığım zamanlar arasında kendime bir alan açabildiğim için freelance çalışmayı seviyorum. Bu beni daha verimli olmaya itiyor. İkinci olarak da müşterilerimi, markaları detaylı bir şekilde inceleyebilmek farklı bir bakış açısı katabiliyor. Onlarla vakit geçirebiliyorum.”

Begüm Bahçecik’in freelance çalışmak isteyenlere önerilerinin başında ise sabırlı olmak geliyor, “öncelik para değil, bir şeyleri öğrenebilme ve bağlantı kurmak olmalı” diyor. Begüm’ün altın değerindeki bir diğer önerisi ise freelance çalışmaya yakın çevreden başlamak. Begüm bunu şöyle detaylandırıyor:

“Ödeme, sözleşme, kendi haklarınız ve müşterinin haklarını koruma gibi konulara ileride daha fazla kafa yoracağınız için ilk başlarda ödeme alabileceğiniz, projelendirebileceğiniz işlere girmenizi tavsiye ederim.”

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale