X

Sosyal medyayı bir ilham kaynağı olarak nasıl kullanabilirsiniz?

Facebook’un kurulduğu yıldan beri sosyal medya hemen hemen hepimizin hayatının büyük bir parçası haline gelmiş durumda. Genelde psikoloji bilimi sosyal medyanın negatif yanlarına odaklanıyor, ki benim de bu konu hakkında yazdığım birçok yazı var. Ama gelin bugün sosyal medyanın pozitif etkilerinden ve insana ilham veren yanlarından bahsedelim.

Örneğin YouTube’daki “sessiz vloglar” insana müthiş ilham veriyor. Yaklaşık üç yıl önce Güney Kore’nin başlattığı bu sessiz vlog akımında yüzünü görmediğimiz insanların günlük hayatlarına tanık oluyoruz. Yavaş yaşamın öneminin altını çizen bu videolara genelde insanı rahatlatan müzikler eşlik ediyor. Benim de zaman zaman zihnimi rahatlatmak için seyrettiğim bu vlog türünde benim favorilerimden biri Japonya’da yaşayan ve bir ofiste çalıştığını ileri süren Nami’nin videoları. İleri süren diyorum çünkü aslında biz izleyiciler Nami’nin gerçekte kim olduğunu bilmiyoruz. Belki Nami söylediği gibi ofiste çalışan ve yalnız yaşayan bir kadın, belki de bir proje. Proje veya değil, önemli olan Nami ve videolarının seyirciler üzerindeki pozitif etkileri. Gerçekten de Nami’nin videoları insana hayatı güzelleştirme konusunda ilham veriyor. Bu Japon kadının videoları izleyiciye kahvaltı hazırlamak gibi sıradan gözüken bir eylemin bile aslında kişinin kendine olan sevgisinin bir yansıması olduğunu hatırlatıyor. Ev toplamak gibi günlük hayatın sıradan, rutin aktivitelerine özenli yaklaştığımızda günlerimizin daha güzel geçeceğini gösteriyor.

Peki sosyal medyanın ilham verici etkilerinden yararlanmak için neler yapabilirsiniz?

  • Sadece size ilham veren hesapları takip edin. Sürekli olumsuz olaylardan bahseden, paylaşımlarıyla dünyadaki negatifliğin yayılmasına katkıda bulunan hesapları takip etmekten vazgeçin. Hepimizin günlük hayatta başa çıkması gereken birçok problem var. Problem kaynaklarımızdan biri de sosyal medya olmamalı.
  • Eğer sosyal medyada takip ettiğiniz hesapların sahipleriyle kendinizi kıyaslama huyunuz varsa bundan vazgeçin. Genelde çoğu insanın sosyal medyada sadece en iyi, en güzel hallerini paylaştığını unutmayın.
  • Sosyal medyadan aldığınız ilhamı eyleme dökün. Yani diyelim size ilham veren videoda hoşunuza giden bir yemek yapıldı. Hemen o yemeği siz de yapın. Ya da seyrettiğiniz vlogger evindeki dolapları düzenledi, hemen siz de evinizin bir köşesini düzenlemek için kolları sıvayın.

Size sosyal medya da dahil olmak üzere hayatın her alanından ilham aldığınız günler diliyorum. 2021 yılını “Kendini Sevme ve Hayatı Güzelleştirme Yılı” ilan ettim. Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşıyorum. Hadi hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye. Bu arada sizlere bir eğitim haberim var. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail adresine yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: FoMo nedir: Sosyal medyadaki gelişmeleri kaçırma korkusu için öneriler

Psikolog Rana Kutvan: İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir moda eğitimi aldıktan sonra çeşitli firmalarda stilist olarak görev aldı. 1997-2008 tarihleri arasında New York’ta ikamet etti. Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan almış olduğu derslerle pekiştirdi. Kutvan moda eğitiminin yanı sıra City University of New York’a bağlı Hunter College’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek cum laude (yüksek onur) derecesiyle mezun oldu. Hunter College’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsünde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy (REBT)’i yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsündeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara katıldı. Kutvan 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu. Kurumsal ve bireysel hizmetler veren Rana Kutvan’ın referansları arasında Braun, CNN TÜRK, Aras Kargo, TURKCELL, Kuveyt Türk, Doğan Holding gibi şirketler vardır. Kutvan bireylere ve kurumlara Stres Yönetimi, Kadın Liderliği, İş Özel Yaşam Dengesi, Zaman Yönetimi, Kadın Ruhu isimli workshop çalışmaları düzenlemektedir. Kutvan Karakter A’nın yanı sıra 2008-2012 tarihleri arasında Profesör Dr. Kerem Doksat’dan süpervizyon aldı. Kutvan psikoloji ve kişisel gelişim çalışmalarında holistik bir yaklaşım uygulamaktadır. Rana Kutvan anadili olan Türkçe’nin yanı sıra anadili düzeyinde İngilizce, iyi derecede Fransızca, İtalyanca konuşmaktadır.
İlgili Makale