Sosyal medyanın filtreli yüzü: Mükemmel görünmek için “photoshop” yapanlar neden daha mutsuz?
İncecik bir bel, uzun bacaklar, çekik gözler ve pürüzsüz bir cilt… Sosyal medyada paylaşmadan önce fotoğraflarınız üstünde “küçük” oynamalar yapıyor musunuz? Instagram filtrelerinin ve fotoğraf düzenleme uygulamalarının kullanımındaki artış fiziksel olarak mükemmel görünme takıntımızın bireyselden çok toplumsal bir sorun haline geldiğinin özeti gibi. Her ne kadar masum gibi görünse de, fotoğraflar üzerinde değişiklik yaparak sosyal medya hesaplarımız üzerinden yarattığımız sahte görünümlerimizi takipçilerimizin beğenisine sunmak zihin sağlığı ve benlik algısıyla ilgili çok ciddi problemlere işaret ediyor.
Bright Side adlı internet bloğunun bu konuyla ilgili yaptığı bir araştırma, fotoğrafların mükemmel görünmek için manipüle edilerek sosyal medyada paylaşılmasının sandığımızdan çok daha ciddi problemlere yol açabileceğini gösteriyor.
‘Fotoğraf editleme’ trendi
Ünlü isimlerin fotoğraflarının dergilerde yayınlanmadan önce fotoşopla düzeltilmesiyle başlayan fotoğraf düzenleme trendi günümüzde sosyal medya kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu tarafından kullanılıyor. İlk bakışta olduğumuzdan biraz daha güzel görünmek ve kusurlarımızı gizlemek için kullandığımızı düşündüğümüz bu ‘masum’ uygulamaların arka planında özgüven eksikliği, beden algısı sorunları ve yeme bozuklukları gibi ciddi psikolojik problemler olabiliyor.
Selfie çekmek modunuzu düşürebilir
Yapılan araştırmalar selfie çekmenin kişinin özgüvenini ve cesaretini azaltan bir eylem olduğunu gösteriyor. Sosyal medya nedeniyle fiziksel görünümümüze normalde olduğundan daha fazla odaklanıyor ve zihnimizi nasıl göründüğümüzle ilgili gereğinden fazla meşgul ediyoruz. İyi bir selfie, takipçilerimiz üzerinde iyi bir izlenim bırakmak için kullandığımız bir araç. Araştırma sonuçlarının gösterdiği bir başka sonuç da genç kadınların herkesten daha fazla fotoğraf yayınlama eğilimi içinde olduğu. Tek seferde çekilen yüzlerce fotoğraf sonrası kendini beğenmeme, kaygı ve özgüven eksikliği gibi ciddi problemler ortaya çıkabiliyor.
Mükemmelik arayışı
Artık fotoğraf düzenleme uygulamalarını kullanabilmek için eskiden olduğu gibi profesyonel programlar kullanmayı bilmek gerekmiyor. Kullanıcı dostu ara yüzleri ve binlerce farklı filtre seçeneğiyle saniyeler içinde olduğumuzdan çok daha iyi görünebilmeniz mümkün. Bu uygulamaların ve filtrelerin bazıları eğlendirici ve komik ancak çoğu yüz hatlarını tamamen değiştirerek başkalarının bizi daha pürüzsüz bir ciltle, daha küçük bir burunla ya da daha büyük gözlerle görmesini sağlıyor ve güzellik algımızı değiştiriyor.
Paylaşmadan önce fotoğraflarınızın üstünde fiziksel görünümünüzü değiştirecek düzenlemeler yapmak özgüven ve kendinden memnun olmama gibi kişinin olumsuz beden algısıyla ilgili olabilir. Fazla kilolu ya da çok zayıf olmak, vücudumuzun şekli, cildimiz, saçlarımız ya da bedenimizin herhangi bir yerinde güzel bulmadığımız yerler olabilir. Sosyal medyada diğer insanların mükemmel fotoğraflarını ve kusursuzluklarını gördükçe bedenimizin bu beğenmediğimiz kısımlarıyla ilgili daha da takıntılı hale gelebilir ve kendimizi daha fazla suçlayabiliriz. Bedeniyle olduğu gibi mutlu olamayan bireyler ne kadar filtre kullanırlarsa kullansınlar aldıkları beğeniler ve güzel yorumlar onları mutlu etmek için yeterli değildir. Bu kişiler ideallerindeki bedeni fotoğraflarını düzenleyerek yaratmaya çalışsalar da gerçekte böyle görünmediklerinin farkında oldukları için kaygı düzeyleri gittikçe artabilir.
Fotoğraf düzenlemenin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri
İdeal beden imajını yansıtabilmek ve bu imaj üzerinden kabul görmeye çalışmak için fotoğraf düzenlemenin insan psikoloji üzerindeki etkileri üzerine ayrı bir yazı yazılabilecek kadar kapsamlı bir konu. Yalnızca sosyal medyayla kısıtlı olmayan kendini başkalarıyla karşılaştırma, güzelliği başkaları üstünden tanımlama, kendiyle barışık olmama gibi beden algısıyla ilgili problemli düşünce kalıpları olan kişiler bedenlerini değiştirmek istemeye daha yatkın olabiliyorlar.
Fotoğraflara değil hayatınıza odaklanın
Fotoğraflarınız üstünde oynamak için çok fazla zaman harcadığınızı düşünüyorsanız en kısa ve etkili yol tüm fotoğraf düzenleme uygulamalarını silip o uygulamayı kullandığınız süreyi başka bir şey yaparak geçirmek olabilir. Size heyecan veren, yaparken zevk aldığınız bir hobinizle tekrar uğraşmaya başlayabilir, arkadaşlarınızı daha sık arayabilir ya da uzun zamandır kitaplığınızda okunmayı bekleyen kitaplarınızı tozlu raflardan çıkarabilirsiniz. Hayatınızın mutluluk kaynağı sosyal medya değil kendinizsiniz.
Kaynaklar:
Bright Side
Observer