Sosyal medya ve seyahat trendleri: Seyahat alışkanlıklarımızı sosyal medya belirliyor olabilir mi?

Aslında hiç tanışmadığınız bir kimseye aşina olduğunuzu fark ettiğiniz ortamlar mutlaka olmuştur. Kimdi bu? Nereden hatırlıyorsunuz? Galiba Instagram’dan. Kendisini, partnerini, hatta halasını, teyzesini görmüş olabilirsiniz bu yabancının. Dün akşam ne yediğini, sevdiği kahve fincanını da… İki story, üç post’a bakar!

Bunun bir de mekan hali var, destinasyonlar. “Şurada bi’ fotoğrafım olmasın mı?” diye gidilen ‘beach’ler, alınan ‘drink’ler… “Geçen ben de oradaydım, aslında Instagram’daydım.” mekanları… Zaten yeni dünya biraz da böyle bir yer: Pek çok başka dinamik gibi seyahat trendlerini de sosyal medya belirliyor. Bunu ben değil, rakamlar söylüyor.

Yine FOMO, hep FOMO: Gelişmeleri kaçırma korkusu

Rooted’ın kurucusu JoAnna Haugen’a göre seyahatlerimizi planlarken sosyal medyanın ne kadar mühim bir motivasyon olduğunu yadsıyamayız. “Sadece FOMO’nun (kısaca ‘bir şeylerden geri kalma korkusu’) gücünü düşünün” diyor,  hakkı var.

2019’da yapılan bir çalışmaya katılanların yüzde 86‘sı, ayrıca Z kuşağı üyelerinin yüzde 92‘si, seyahat edeceği yere karar verirken sosyal medyadan ilham alıyor.

Statista’nın ortaya koyduğu bir diğer araştırmanın sonucu, insanların üçte birinden fazlasının seyahat ilhamı ve fikirleri için sosyal medyayı kullandığını ve yüzde 60’ının gittiği yerlerden paylaşım yaptığını söylüyor. Gitmek istediğimiz yerlerin fotoğraflarına bakmak, o bölgeye dair bilgilere bir broşürden bakmaktan daha inandırıcı. Gideceğim yerin hava durumu hakkında fikir yürütmek için oradan yapılan son paylaşımlara bakmışlığım var, sizin de vardır, yalnız olamam. Ayrıca pek çok araştırma da, gidilecek yeri belirlerken “Instagrammable” olma kriterinin ilk sıralarda olduğunu söylüyor. Nerede iyi poz, orada cümbür cemaat biz!

Sosyal medya seyahat alışkanlıklarımız üzerinde neden bu kadar etkili?

Euronews’ta yakın zamanda yayımlanan bir makaleye göre sosyal medyanın ve seyahatin temelde üç ortak yönü var: Her ikisi de yeni yerler görüp öğrenmekle ilgili; her ikisi de estetik odaklı; ve yine her ikisi de perspektifimizi, hayatımızı olduğundan başka bir noktaya taşıyor, genişletiyor.

“Machu Picchu’nun önünde de çek!”

Son olarak hatırlatmak farz: Seyahat yazarı Jess Vincent’a göre başkalarının deneyimlerini kopyalama çabası seyahatin gerçek amacından sapmamıza neden olabilir. Machu Picchu’nun önünde bir fotoğraf çektirmek size Peru kültürü ve bölge insanı hakkında ne öğretebilir? Sorması bizden olsun, bir sonraki seyahatiniz öncesi üzerine biraz düşünmek, kafa yormak sizden.

İlginizi çekebilir: Tatilde de anın tadını çıkarabilmek: Mindful seyahat nedir, mindful gezgin kimdir?

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız. 

Gizem Sevinç Selvi
Gizem Sevinç Selvi, Üsküdar Anadolu Lisesi’nin ardından Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Hyundai Rotem Company’de başladığı kurumsal kariyerini hayallerinin mesleği gazetecilik için ... Devam