X

Dijital detoks zamanı gelmiş olabilir: Sosyal medya uyku mu kaçırıyor?

Akıllı telefonlar ve sosyal medya hayatımızın çok büyük bir parçası. Hatta belki şu anda bu yazıyı bile telefondan okuyor olabilirsiniz. Evet dijital dünya kararında kullanıldığında inanılmaz faydalı, zaman kazandırıyor. Ama insanoğlu çoğu zaman abartıyı seçiyor.

Sosyal medya konusunda da bazı noktalarda abarttığımız bir gerçek. İtiraf edeyim ki ben de sosyal medyada zaman geçirmeyi seviyorum. Instagram, Facebook hepsi için her gün içerik üretiyor ve içeriklerimin durumunu da gün içinde defalarca kontrol ediyorum. Peki sizde durumlar ne?

FOMO olmuş olabilir misiniz?

Sabah uyanıyorsunuz telefonu elinize alıyorsunuz, hemen Instagram’a giriyorsunuz, kim neler paylaşmış bakıyorsunuz. Sonra Facebook derken sıra Twitter’a geliyor ve bugün neler “trend topic” oldu diye bakıyorsunuz. Aklınıza birden mailleriniz düşüyor, hemen mail kutunuzu açıyorsunuz ve bir bakmışsınız bütün gün bu şekilde geçip gitmiş. FOMO kelimesini daha önce duydunuz mu? Açılımı “Fear of Missing Out” yani bir şeyleri kaçırma korkusu. Artık bu kavram sosyal medya bağımlıları için de konuşulmaya başlandı. Bir şeyleri kaçırmamak için elinizden telefon düşmüyorsa siz de FOMO olabilirsiniz. Uzmanların birçoğu FOMO’nun kişinin özel hayatı veya iş hayatındaki  bir takım tatminsizliklerden kaynaklanabileceğini söylüyor. Bu durum ilerleyen dönemlerde kaygı bozukluklarına, sinir ve strese de sebep olabiliyor. Eğer sosyal medyada ya da akıllı telefonlarda çok fazla zaman geçirdiğinizi düşünüyorsanız ve telefonunuz yanınızda olmadığında bir şeyleri kaçırdığınız hissine kapılıyorsanız hemen bu duruma el atıp, dijital detoksa başlamanız gerek.

Uykunuz mu kaçıyor?

Akıllı telefonlar sabah gözümüzü açtığımız andan, gece kapatana kadar ellerimizde. Birçoğumuz son bir kez Instagram’a bakıyım, son bir video izleyeyim, oyunun bu bölümünü de geçeyim öyle uyuyayım diye telefonlara bağlanıyoruz. Ama unutmayın ki biyolojik yapımız sebebiyle gece karanlıkta uyumaya alışkınız. Ve belirli bir saatten sonra telefon ışığına fazlasıyla maruz kalmak, uykuyu düzenleyen melatonin hormonunda bir takım dengesizliklere yol açabiliyor. Araştırmalara göre özellikle akıllı telefon ve bilgisayarların yaydığı mavi ışıklar bu konuda olumsuz etkilere sebep olabiliyor. Eğer uyku problemi yaşıyorsanız uyumadan 1-2 saat önce teknolojik aletlerden mümkün olduğunca uzak durmaya özen gösterin. Meditasyon ya da yoga yapın, kitap okuyun veya müzik dinleyin. Çünkü düzensiz ve kalitesiz uyku, gün içindeki enerjinizin yanı sıra vücut ağırlığınızı da etkileyebiliyor. Araştırmalara göre uyku düzeni bozuk bireyler daha kilolu ve bel çevreleri daha kalın.

 

İlginizi çekebilir: Çocuğum sebze yemiyor diyenler için çocuklara sebze sevdirme rehberi

Dilara Koçak: 1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. Hâlâ Mezura Kliniğinde bireysel ve kurumsal beslenme ve danışmanlık hizmeti vermektedir.
İlgili Makale